A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 28 december 2014

Dit is weer de tijd tussen de jaren...


Zo zitten we er nu bij...

Kerstmis is al weer even voorbij. En oei, wat een koude kerstavond en kerstnacht hadden we! Het was rond -30 graden na twee etmalen met sneeuw waardoor er een halve meter verse sneeuw bij gekomen was. Kerstavond werden we getrakteerd op een wonderschoon noorderlicht, zelden zag ik het zo prachtig als juist op kerstavond. 
Daarbij de ontzettend heldere lucht met onnoemelijk veel sterren en bij het naar buiten komen de steelpan (Grote Beer) recht vooruit, oftewel in het noorden, later naar het oosten gaand. Wat een wonderen, evenals de reden waarom we kerstfeest vieren! 
Ik had me geen mooiere kerstavond en kerstnacht kunnen wensen! 


   Zelf moet ik nog eens gaan oefenen om het noorderlicht te fotograferen. Ik heb 
   een foto gezocht die benadert wat ik hier afgelopen week avond na avond zag. 
   Er moet wel veel activiteit op de zon zijn geweest. Ik gebruikte hier een foto 
   van Jerry Porsbjer waarmee ik een paar jaar geleden enkele keren email contact 
   had en die me zei dat ik altijd zijn foto's mag gebruiken als ik zijn naam maar 
   vermeld. Bij deze dus.

Daarna bleef het koud en dat is het nog steeds. Ik vind het nooit erg, kou bestaat niet, verkeerde kleding wel, dus je gewoon goed kleden als je naar buiten gaat. 
Meerdere laagjes en een goede jas en zo. Komende nacht zal het nog -32 worden en morgen zal het gaan sneeuwen. De temperatuur zal dan geleidelijk gaan stijgen om een etmaal later rond nul te zijn en nog erger, dinsdag en woensdag overdag enkele graden boven nul brengen. Niet leuk! Dat betekent gladheid. 
Uit ervaring weet ik dat het dan heel warm aan zal voelen. Dat heb je al als het van -30 naar -15 gaat, dan lijkt het gewoon warm buiten. 
Het is vroeg dat het al zo extreem koud is. Men had al een strenge winter voorspeld, maar ja, ze zeggen wel vaker wat. Altijd 50% kans dat je goed zit :-). 
De vorige was in elk geval helemaal niet streng. 

Ik vond een heel prachtig filmpje over het noorderlicht. Echt de moeite waard. Hieronder kun je het bekijken...
Kerstmis is dus voorbij en we zitten nu in de tijd die tussen de jaren ligt, 
de tijd waarin een jaar wordt afgesloten en een ander jaar klaar staat om te beginnen. 
De tijd waarin we denken over wat is geweest en ons afvragen wat er gaat komen...

Ik wens jullie een gezellige jaarwisseling!

Gon
21 opmerkingen:

 1. Mooi dat noorderlicht! En wat een kou. We wensen jullie een goede jaarwisseling toe en veel goeds in 2015. Hartelijk groet van ons. Jan en Enneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een sneeuw! Hier in Friesland is nog geen vlok gevallen. Wel eindelijk een keer ijs op de vaart. Maar beschaatsbaar word het helaas niet. Alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt winter he bij jullie, en wauw dat Noorderlicht, dat zou ik ook graag nog eens zien!!
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O wat prachtig dat filmpje van het Noorderlicht. Dat jij zoiets elke avond ziet! Ooit als ik groot ben ga ik dat ook zien! ;-) En dan al die sneeuw, nog maar even van genieten , als het 15 graden word zal het snel een prutbende zijn. En dan die kou! Ik kan me niet eens voorstellen hoe dat voelt! Echt winter dus, Hier niet. :-( XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jullie ook een fijne jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Esther
  Nee, geen 15 graden boven nul! Het wordt net boven nul en duurt maar een dag of twee. Veroorzaakt gladheid. Van bovenaf wil het wegdek en de paden smelten, maar van onderaf zit er zoveel kou in de grond... gevolg gladheid. Geen prutbende, dat komt pas in april! En noorderlicht was deze week extreem, normaal is het niet elke dag, maar af en toe dat het tot de hoogte komt waar wij wonen. Hoe noordelijker hoe vaker en heftiger.
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schitterend, dat filmpje - dat zou ik ook graag eens zien. Wat zullen de mensen daar vroeger angstig naar gekeken hebben! Is dat je brievenbus met een mutsje of is het een vogelhuisje? Wat een laag sneeuw! Voorzichtig aan als je op weg gaat.
  Fijne jaarwisseling en nu eerst nog wat bezinnen op het oude jaar....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Irene
  Ja, vroeger moeten de mensen zeker angstig zijn geweest!
  Het is een klein vogelvoederhuisje Irene, We hebben er zo een heel groot en een klein en dit is de kleine. Mooie hoed hé?!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jullie wonen nog op een plaats waar je kan beseffen dat je op een mooie, kwetsbare planeet woont. Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hej Gonny,

  Het blijft voor mij toch het meest fascinerendste natuurverschijnsel dat er is. Ik kijk dan ook meerdere malen per avond op de camera's van Porjus. November was ook zo'n aktieve maand wat noorderlicht betreft. Maar zo mooi als in het filmpje zie je het natuurlijk nooit.
  Op dit moment hier vorst en de sneeuw zorgde vandaag in combinatie met de zon voor prachtige plaatjes, genieten dus. Hier zal het deze week wel een blubberzooi worden maar de afgelopen twee dagen maken het meer dan waard.

  Kram, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ziet dat noorderlicht er toch mooi uit!
  En wat koud zeg daar bij jullie...en zo'n pak sneeuw.
  Hihi, als ik dat straks tegen manlief vertel dan is ie heeeeeeel blij dat hij niet in Zweden woont. Hij is een echte koukleum terwijl ik de kou juist zo heerlijk vindt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Oww, vergeet ik helemaal om jullie ook een goede jaarwisseling te wensen, bij deze dus...fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat schitterend! We zagen het ooit toen we in September op de Lofoten waren. In mijn geheugen was het zo langzaam bewegend dat je de beweging bijna niet zag. Alle beschikbare film opnamen geven snel bewegende flarden te zien maar ja; "hoe versneld wordt het weergegeven". Heb je ook echt snel bewegende flitsen gezien?

  Een heel mooi 2015, geniet van jullie heerlijke woonplek!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @MarijkeO
  Inderdaad geven ze het altijd versneld weer, jammer. De halve wereldbevolking zou onderhand kunnen denken dat dit de werkelijkheid is. Een paar geleden plaatste ik dit bericht:
  http://lappland-aventyret.blogspot.se/2012/01/relax-met-het-noorderlicht.html
  met twee filmpjes van Jerry Porsbjer (Moskosel - Lappland) op ware snelheid.
  Soms zie je wel mooi 'vlammende' bewegingen, maar nooit zag ik het snel. Het beweegt enigszins traag.
  Ook een heel mooi 2015 gewenst Marijke!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Dear Gon!
  Hope you stay in the warm house ....
  I wish you a very happy 2015!!!!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 16. wat mooi, dat Noorderlicht! Red Peter het nu een beetje buiten? Misschien wel omdat het nu nog niet zo glad is, maar ik hoop voor jullie dat de temperaturen niet heel lang boven nul uitkomen. Snel weer onder nul en genieten van de verstilde natuur!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Supermooie film van het Noorderlicht !!
  Ik wens jullie ook een prettige jaarwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ohhh ik kan me die temperaturen niet voorstellen Gonny!Je zou denken dat je dood zou vriezen en hoe zit dat met de waterleidingen e.d in jullie huis,levert dat allemaal geen problemen op?Zucht...dat noorderlicht.....lijkt me zo gaaf om eens in werkelijkheid te zien,er waren heel veel actieviteiten op de zon waardoor het zelfs hier rond die dagen zichtbaar bleek te zijn...mits het niet te bewolkt was natuurlijk.Heeeel apart en een echt natuurwonder....zoals zovelen...

  Hele fijne jaarwisseling en de allerbeste wensen voor 2015 voor jullie!
  Angeline

  p.s;hoe gaat het overigens met het nieuwste gezinslid..ofwel jullie cockerspaniel,klikt het al wat beter met jullie andere hondje?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Angeline
  Nee hoor, je vriest echt niet dood. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het valt zo mee! De lucht is dan erg droog. Vergelijk het met een sauna waarin je zit bij + 80 graden Celsius. Dat is niet zo heel ver van het kookpunt. Dat zou je nooit volhouden als de luchtvochtigheid hoog zou zijn. Zo is het ook met strenge vorst. De waterleidingen liggen hier op twee meter diepte. In NL op 70 cm meen ik.
  Tussen de hondjes klikt het niet. Verder gaat het met allebei heel goed! We hebben alle vier vrede met de situatie zo. Een gezellige jaarwisseling en alle goeds voor 2015!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Dankjewel voor je leuke reactie op de tuinderij-blog. Ik kwam vroeger als kind zijnd altijd in Zweden met mijn ouders en zusje. De vakanties waren bijna altijd in Zweden dus ik kom je zeker terug volgen, leuk! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Onvoorstelbaar mooi dat Noorderlicht. En dat filmpje, zo mooi, het ziet er zo mooi uit, dat het bijna onecht is...
  Gaaf dat je zelf dat Noorderlicht ook goed hebt gezien! Genieten!
  En wat een sneeuw was er toen. Leuke foto met dat vogelhuisje! En dat het bij jullie zo koud is. Hier is het vooruitzicht echt nog geen sneeuw...

  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen