A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 26 februari 2014

Toch even kriebels...


Lang geleden nam ik me voor me te voegen naar de seizoenen. In plaats van te balen van de winter en het slechte weer, nam ik me voor me erbij neer te leggen dat het in de loop van de herfst tijd is om naar binnen te treden. Als je alsmaar denkt hoe vervelend de regen, de sneeuw, de kou en de saaiheid zijn, zie je ook niet de zon als hij er dan eens is. Iets waar je die uren die hij er dan is juist erg van moet genieten!
Dit voornemen om mijn tijd niet te verspillen aan het negatieve nam ik al heel lang voordat we ook maar aan Zweden dachten. Misschien mede daardoor heb ik de winter hier echt nooit als struikelblok gezien voor we hierheen verhuisden. Ik durf zelfs te zeggen dat ik hier heel wat meer van de winter geniet dan in NL.Maar dan gisteren, het was me toch een mooie dag! Ik had zeer onverwacht in ene het voorjaar in mijn bol! De zon scheen zo uitbundig en overal drupte de smeltende sneeuw. De zon heeft al zo veel kracht! Ik kreeg spontaan zin om de (kleine) altan schoon te maken en voegde de daad bij de gedachte :-). Veel werk is het niet, alhoewel, al die raampjes...
De altan is om in het voor- en najaar, of op een kille zomeravond, je toch een beetje buiten te voelen en kijkt uit op de achtertuin. Het was er door de zon meer dan tien graden en ik kon gewoon in een fleece vest werken. 


Het zal heerlijk zijn als we echte geraniums kunnen kopen! Alhoewel deze bijna niet van echt te onderscheiden zijn.


In de eetkamer was het ook al zo heerlijk licht door de uitbundige zonneschijn! Ik heb er erg van genoten en ook twee lekkere wandelingen gemaakt met Rushy.
Vandaag was het weer even weg dit voorjaarsgevoel. Het was bewolkt en heiig. 
De winter binnen, dingen doen die je binnen wilt doen, dingen die je niet wilt doen in de zomer, in de zomer wil je buiten zijn! In de winter knap je binnen eens wat op in je huis, je rust uit van de drukke zomer en laadt je batterijen weer op voor de komende zomer. De zomer met de lange dagen en veel openlucht activiteiten. Maar eerst moet er nog een heeeeeeeeeleboel sneeuw smelten :-).


Gon

15 opmerkingen:

 1. Ohhh wat lijkt me dat heerlijk om daar te zitten in jullie altan!Het ziet er ook zo knus en gezellig uit!Wat een mooie gehaakte kussens zie ik liggen...mooi hoor!Ik denk dat een winter bij jullie daar ook heel anders is als hier...allereerst is er veel meer 'ruimte'daar als hier,als wij hier zo'n pak sneeuw hebben....wat al is het maar een dun laagje hebben ze bij de spoorwegen al dikke problemen en loopt alles vast(hoe doen ze dat buiten ons landje om dan toch denk ik dan....die hebben dat niet zo gauw als wij hier)en door de overvolle wegen is het een geglibber en geglij met veel blikschade...etc.nee ik denk niet dat het te vergelijken is met in zweden ;-)


  lieve groetjes en een heel fijn weekend!
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Gon,
  Wat een mooie (kleine) altan hebben jullie! De precieze vertaling ken ik niet maar in mijn beleving is het een serre, of wintertuin hoe je het maar wilt noemen...prachtig!!!
  Een heerlijk plekje om te genieten!
  Zo te horen ligt er dus nog veel sneeuw bij jullie!
  Bij ons is alle sneeuw weg en ook geen ijs meer in het meer! Sinds 2006 niet meegemaakt! Ondanks het bewolkte en donkere weer voelen we al een beetje het voorjaar!
  Lieve groet Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lieve Gon,
  Hier in Bergen op Zoom, Krabbegat in deze tijd, heeft iedereen het voorjaar in z'n kop. Het is dit jaar het motto voor de vastenavend! Leuk dat je ook meedoet, hihi!
  Je altan ziet er gezellig uit, en zooo schoon.
  Groetjes, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In je vorige bericht las over alle sneeuwperikelen - het is niet zomaar wat de grote pakketten om je heen! Dan is deze zonnige dag toch wel heel fijn - de vooruitzichten op het voorjaar en de zomer.. En dan lekker wandelen met de hond en in huis de boel overhoop halen. Je krijgt er energie van, al dat licht!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Regen is nog steeds niet echt mijn ding :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gisteren hadden we hier ook het echte voorjaarsgevoel. Heerlijk de zon. Alles is zoveel mooier en lichter. Het liefst pak je dan de auto en koop het hele tuincentrum leeg. Hhahaa... En dan zeggen ze bij het weer ineens dat er misschien nachtvorst komt. De hele winter nog maar één keertje autoruiten hoeven krabben. En nu het van ons niet meer hoeft... Laat de winter nu maar wegblijven.
  Groetjes Marguerite
  Trouwens wat een heerlijke plek om te genieten laat je ons zien. Zo achter glas en toch bijna buiten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker genieten van de voorjaarszon, dat doe je goed Gonny!!
  groetjes,
  Bea en Frans xx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We dachten dat het voorjaar hier ook in aantocht was, maar helaas koud grauw en nat, en ja hoor het sneeuwt weer

  Groetjes uit zuidelijker Zweden joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dear Gon!
  For me the winter was too short ....I had not so much time to relax and read and sit on the sofa ...
  Enjoy your wonderful country with the first signs of spring!
  When you had winter the joy when spring comes is so dreamy!
  I don' t want to live without the seasons in a country with nothing than sunshine!!!
  Happy weekend with Peter!!!!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hej Gon,

  Je altan ziet er erg gezellig en knus uit. Ja en als dan de zon zo lekker schijnt komen de lente kriebels . Het gekke is dat Arnoud en ik juist in voorjaar vaak zo moe zijn. Misschien door de omstelling van melatonine? Nou ja nemen zoals het komt he?,

  Groetjes Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het gevoel van de eerste lentekriebels...Het doet een mens wat! Weldra zal het weer volop zomeren en komen de avonturen van zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is hier wel lente, maar ik heb de winter gemist. Fijne altan hebben jullie, het ziet er zo gezellig uit. Laat de lentekriebels maar komen, geniet ervan! Groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat ziet er gezellig uit! Wij gaan ook zo'n altan bouwen, met een terras er aan vast. Idd gewoon lekker kunnen zitten met een zonnetje... We zaten te denken aan een glazen dak, maar dan brandt je natuurlijk weg in de zomer. Kopen wel ook gelijk een paar plastic geraniums!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Madcap
  Hej Willem, maak hem dan vooral veel dieper. Wij vinden het heel jammer dat de vorige eigenaar er in 1997 zo'n smalle altan aan heeft gebouwd. Zelf zou ik niet weg zijn van een glazen dak. Ook 's winters altijd op moeten passen met ladingen sneeuw lijkt me helemaal niks. Moet je het er toch regelmatig af halen. Vooral ook niet handig als het er van je huis op glijdt. Ik weet natuurlijk niet of dat zo zou zijn. In elk geval iets leuks om naar uit te kijken!

  @Richt
  Hej Richt,
  Is alles echt al weg? Tja, bijna de hele winter die zuidwestelijke stromingen hebben dit tot een belachelijk zachte winter gemaakt. Zelfs tot in Kiruna, waar het net als hier aldoor rond het vriespunt schommelt. Dit is onze vijfde winter hier en hij is in niets te vergelijken met de vier voorgaande. Wij vonden dit een winter om maar snel te vergeten.

  BeantwoordenVerwijderen