A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 23 februari 2014

Een zucht van verlichting...


Tussen Hoting en Rossön. Ongelooflijk, we zien de zon!

Afgelopen week even richting Sollefteå. We weten niet wat we zien als de zon gaat schijnen, we hebben nog niet eerder zo'n "zonarme" en "warme" winter meegemaakt hier.

Het weer is onderweg nog mooier geworden. Nabij Jansjö.
Klik op de foto voor veel fraaier beeld!

Jansjön met een beetje laaghangende mist.

Lief oud bessie, lieve Rushy!

Na zo'n 250 km weer thuis en dan even de wielkasten schoonmaken, anders valt al die troep er in de garage vanaf. Rushy zegt: "Zouden we nu niet eerst eens even lekker een stuk gaan lopen?"  Verzoek met plezier ingewilligd :-).

Tiroler tulband

De volgende dag weer eens even iets lekkers gebakken. Ik zag het recept bij Renske. 
Het sprak me ook aan omdat er heel veel noten in gaan en in verhouding met de meeste recepten, minder suiker. Ik gebruikte oersuiker die niet geraffineerd is. Die is ook minder zoet. We vonden hem onwijs lekker!
Bij Renske heet hij Tiroler krans. Ik heb alleen een tulbandvorm, dus werd het een Tiroler tulband :-).
Het recept vind je op de site van Renske. Het zijn allemaal glutenvrije recepten, maar aangezien wij niet glutenvrij hoeven te eten, maakte ik hem met normale bloem. 
Hier de link naar het recept op Het glutenvrije kookhoekje (klik).


En nu op z'n kop

Geen ruimte meer voor de afglijdende sneeuw.

Weekend.
Uiteindelijk krijg je toch elk jaar weer je portie sneeuw. Wilde het tot nieuwjaar maar amper komen, nu komen we er in om. Dit zijn houthokken achter op het erf.

60 cm sneeuw op een houthok.

Dit houthok heeft de vorige eigenaar gebouwd met een nagenoeg plat dak. Het helt niet genoeg om de sneeuw er met regelmaat af te laten glijden.

Eerste inham is trap en pad naar de voordeur,
tweede inham is pad naar de garage (en de rest) onder het huis.

Aan de voorkant van het huis glijdt de sneeuw er niet af omdat de hele "plak" blijft rusten op de uitbouw. Echt link dus. Ook al lijkt het misschien niet zoveel, maar ook op het huis aan de voorkant zo'n 60 cm sneeuw, waarvan de onderste tien, tot plaatselijk wel 20 cm centimeter inmiddels uit ijs bestond. Topzwaar. In bijvoorbeeld je verzekeringspolis wordt er altijd voor gewaarschuwd het tijdig te verwijderen. Twee jaar geleden lag er nog meer sneeuw en hebben we met regelmaat huizen en vakantiehuisjes gezien waarbij zo'n uitbouw als bij ons, er gewoon was afgeduwd door de sneeuw. Dat leek ons geen leuk vooruitzicht, dus kwam er iemand de sneeuw van de voorkant van het huis en van het platte houthok halen. Hij is vijf uur bezig geweest! Een grote zucht van verlichting slaakte ons dak!

Beetje bende.
Rushy staat op het paadje naar de vogelvoederplek.

De raampjes beneden, van de garage, de stookruimte en de badkamer zijn inmiddels geblindeerd door sneeuw van het dak. De rest rondom krijgt nog gewoon daglicht.
De rest van de daken hoeft niet ontdaan te worden, daar glijdt het met regelmaat gemakkelijk af.

Komende week behoorlijke dooi. Dat wordt feest met vooral gladheid! Gelukkig is de sneeuw van het dak, want dat wordt bij dooi alleen nog maar veel zwaarder en als het dan later weer gaat vriezen wordt het één bonk ijs.

Een fijne week!
Gon

Sneeuwsik :-)

9 opmerkingen:

 1. pracht foto's !!!!!!! en die sneeuwslik :-) hahahaha ik heb genoten

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook hier is de zon ver te zoeken, maar het lijkt wel voorjaar hier, +5 en de sneeuw is langzamerhand aan het verdwijnen, nu van mij mag het!

  groetjes joke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hej, Dus toch nog een winterblog. Mooie plaatjes.
  groetjes Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het Jansjön! We zijn er nog omheen gereden, ik vond de naam wel toepasselijk. Een huisje bezitten aan het Jansjön....
  Groeten Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dear Gon!
  So beautiful weather to make a walk with your Rusty!
  And afterwards a hot cup of coffee or tea with your delicious cake - life can be so
  wonderful!
  You have a lot of snow!!!!!!!!!
  But spring is near!
  Happy week Gon!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat ziet er allemaal erg mooi en winters uit. Je zou het haast hier missen (maar niet heus). Aan de andere kant zou ik het best wel zo eens mee willen maken.
  Ik vind de krans of tulband er erg lekker uit zien. Yummie. Hij is echt mooi geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hej Gon,

  Mooie plaatjes met veel sneeuw en zon. Toevallig had ik ook net tulband gemaakt, maar ik vond hem erg laag blijven, kan niet alles hebben:)

  Ook jullie fijne week en hopelijk valt het mee met de gladheid.

  Groetjes Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohhh dat kunnen wij ons hier gewoon niet voorstellen zoveel sneeuw!Pffff,we hebben dit jaar wel zo'n 'heerlijke'winter...niet echt belachelijk koud,heel veel zon uren t.o.v de vorige winter....daar hadden we amper daglicht bij wijze van,om depri van te worden.Ik vind het zo frappant dat wij hier zo'n pracht winter hebben terwijl er overal rondom ons heen extreme winters zijn....de hiite in Australië met zijn vele bosbranden,de sneeuw in New York,de sneeuw in Italië die bijna een trein wegvaagde,de hevige regenval en storm in Engeland die complete kades wegvaagt,etc.,etc.....strange....het lijkt wel alsof wij in een soort van Bermuda driehoek van 'goed weer t.o.v de rest'zitten hier....wat mij betreft mag het elk jaar zo'n winter zijn als we hier nu hebben ;-) maar ondanks dat ik geen sneeuw liefhebber ben heb ik wel genoten van je pracht foto's! ( Ik kijk er liever naar,ha,ha)


  lieve groetjes
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje wat een sneeuw! Prachtig ik hou ervan. Beter dan het prutweer van hier. Alhoewel het de laatste dagen wel lente lijkt. Dat is dan wel weer heerlijk! xx Esther

  BeantwoordenVerwijderen