A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 3 februari 2014

Jokkmokks marknad
Bijna is het weer zover. Van donderdag 6 t/m zaterdag 8 februari wordt de jaarlijkse wintermarkt gehouden in Jokkmokk. Wat maakt deze markt toch zo uniek?
Alleen al het feit dat deze markt al 409 jaar wordt gehouden en door de jaren heen oorlogen, sneeuwstormen en bijtende kou heeft overleefd! Kijkend naar het heden is de marktplaats nog steeds het hart, maar er is ook zoveel te doen en er zijn zo veel mensen bij betrokken, dat maakt het zo speciaal. 
En dan de sfeer niet te vergeten, alle geluiden en geuren die je waarneemt wanneer je over de krakende sneeuw op de markt loopt. Je hoort veel verschillende talen en ziet dat de mensen plezier hebben.Maar nu hangen er donkere wolken boven Jokkmokks marknad las ik in de media. 
Het is al jaren zo dat de Zweedse belastingdienst via de kassa's precies weet wat de omzetten zijn van winkeliers. Maar op de markthandel hadden ze deze grip nog niet. 
Met ingang van 1 januari 2014 is dit echter ook van kracht geworden voor de markthandelaren. Zij zijn ook verplicht een kassa te hebben. Het probleem voor de markt in Jokkmokk is de temperatuur. De kassa's en ook mobiele pinapparaten werken niet meer als het kouder is dan ongeveer -10 °C. Als je bedenkt dat het in de eerste week van februari, de week waarin de markt altijd gehouden wordt, ook wel 30 of 40 graden kan vriezen, kan een kind nog wel begrijpen dat het een fiasco wordt met de kassa's. 
De gemeente Jokkmokk heeft de belastingdienst om een ontheffing gevraagd, maar dit is afgewezen. In uiterste nood moet alles dan in een kasboek geschreven worden met pen, het mag niet met potlood. Ook dit is niet realiseerbaar, ook een pen bevriest bij deze lage temperaturen. Nu zal het deze week helemaal niet zo koud zijn in Jokkmokk, de voorspellingen geven aan dat het tussen -5 en -10 °C zal zijn. Maar ik ben wel heel benieuwd naar het nieuws rondom de kassa's in de toekomst. Ik heb al eens eerder geschreven over Jokkmokk en de wintermarkt. Daar staan ook heel kleurrijke plaatjes bij van Samen in klederdracht. 
Als je die nog wilt zien kun je hier klikken.
Op deze pagina van de markt zelf, kun je een zeer stemmig filmpje bekijken van een paar minuten, het staat rechts (beeld met de ijspegels).
Gon

13 opmerkingen:

 1. wowww bestaat dat al zo lang?? wat bijzonder en vooral wat lijkt me dat leuk zeg

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het doorgaat, gaan jullie er nog heen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Hans
  Natuurlijk gaat het door, waarom niet? Ik denk echt niet dat het om die kassa's niet door zou gaan. Nee, we gaan niet. Als je er heen wilt moet je heel ruim van tevoren boeken, alles zit nu vol, je kunt echt nergens slapen daar. Had je iets willen bestellen? :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leek me ook al sterk dat het niet door zou gaan om een paar kassa's, maar zag het bericht vaker voorbij komen. Bestellen? Genoeg :-). Wie weet komen we er ooit een keer rond die tijd. Dit jaar komen we niet eens in de buurt :-(.

   Verwijderen
 4. Oh wat een gezelligheid! Doet me denken aan de Kerstmarkt in Oslo afgelopen december.Wat een gedoe met die kassa`s en de belastingdienst! Bij verschillende kramen in Oslo zag ik wel kassa`s maar lang niet bij alle. Zag dat het bij jullie ook niet zo koud is momenteel, hier ook rond de 0 graden.
  Groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Marlies en Arnoud04 februari, 2014

  Hej Gon,

  Wat een sfeervol gebeuren, van dat filmpje kreeg ik ook meteen zin. Wat een mooie handwerkkunst. Echt jammer dat de belastingdienst dat stomme idee heeft met de kassa`s. Hopelijk komt het toch goed.

  Groetjes Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geloof dat de mensen die regeltjes verzinnen nooit buiten komen en weten hoe het in de echte wereld gaat. Alles wordt door de overheid verzonnen om maar geld te verdienen en dat dan een markt die al zo oud is verloren zal gaan kan ze niks schelen. Jammer hoor! Hoop dat ze wakker worden en jullie gewoon je markt mogen houden.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Gonny
  Wat een idee van die belastingdienst, hoe verzinnen ze het!
  Ik heb het filmpje bekeken, en het ziet er hartstikke gezellig uitJe krijgt zin om er tussen te lopen1
  groetjes,
  Bea x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tja de belasting.....ze zullen ook eens wat mis lopen,ha,ha.leuker kunnen wij het niet maken is de slogan hier....en heel Bulgarije haalt gratis geld in Nederland was laats een hele documentaire van op TV omdat hun systeem niet waterdicht is en het blijkbaar allemaal heel makkelijk kan.Ik weet niet hoe het in Zweden met de belastingdienst zit,maar je zou toch zeggen dat ze zich om zo'n markt niet zo druk zouden hoeven maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het ziet er zo gezellig uit, ik zou daar graag eens rondlopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat zal het een bijzondere ervaring zijn om daar rond te kijken en de sfeer te proeven. Dat er niet gekeken wordt naar de plaatselijke omstandigheden, vind ik heel vreemd! De mensen van de Belastingdienst zijn er vast zelf nooit geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Veel plezier op de markt! Zijn jullie al geweest? Was het nu ook weer zo gezellig?
  En wat ziet het er toch anders uit hier, op de vrijdagmarkt ;-)
  Sneeuw en mooie kleding enz. bij jullie. Dat is zeker een probleem die kassa's. Hopelijk wordt het nu niet te koud. Affijn als het maar droog is :-)
  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen