Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





dinsdag 28 januari 2014

Blij met de reproductie van Elsa!


Laatst liep ik even binnen bij de permanente loppis hier in 't dorp. 
Toen zag ik hem staan! Deze schoonheid:

Even een foto gemaakt buiten. Binnen zou ik moeten flitsen
en dat wordt dan niks omdat er glas voor zit.

Helemaal weg ben ik ervan! Ik houd erg van zulke tekeningen. De reproductie is van 1927! Hij is 50 x 60 cm. De afbeelding komt uit het boek Årets saga van Elsa Beskow. Een nieuwe uitgave van het boek heb ik inmiddels besteld, een Zweedstalige uitgave natuurlijk.
Het boek doet me erg denken aan de boekjes Lente, Zomer, Herfst en Winter van de Nederlandse Rie Cramer, die ik ook nog heb en andere boeken van Rie Cramer.
Uit boekjes van Rie Cramer werd mij als kind veel voorgelezen! Rie Cramer is maar een fractie jonger dan Elsa Beskow en ik vraag me af of ze misschien geïnspireerd is geweest door Elsa. 

Over Elsa Beskow:

...geboren in 1874 in Stockholm als Elsa Maartman. Ze begon al op zeer jonge leeftijd te tekenen en besloot al snel dat ze kunstenaar wilde worden. Haar grootmoeder, Johanna Wilhelmina, was een erg belangrijk persoon voor haar, ze vertelde Elsa altijd mooie sprookjes. Haar favoriete schrijver was Zacharias Topelius, een beroemde Finse schrijver van kinderverhalen en historische romans. Elsa's grootmoeder Johanna Wilhelmina overleed toen Elsa 13 jaar was. Hiermee eindigde volgens Elsa haar gelukkige jeugd.
Elsa moest haar studie aan de kunstacademie afbreken wegens een gebrek aan geld. Ze ging werken als tekenlerares van 1894 tot 1897. In 1897 trouwde ze met Natanael Beskow die zij eerder, in 1892, al had ontmoet aan de kunstacademie.

Elsa en haar man Natanael Beskow.
Natanael (1865-1953) was theoloog en schooldirecteur.
Hij was ook actief als predikant, schrijver, kunstenaar,  pacifist  en sociaal activist.
Elsa en Natanael hadden samen zes zonen.

In 1894 begon Elsa met bijdragen aan het kindertijdschrift Jultomten. Haar eerste boek, Sagan om det lilla, lilla gumman,  verscheen in 1897. Het werk werd deels geïnspireerd door tekeningen van Walter Crane, voorstander van de Jugendstil. Elsa's baanbrekende werk was Puttes äfventyr i blåbärsskogen (1901).

In haar boeken gebruikte Elsa haar eigen jeugdervaringen als bron van ideeën. Haar eigen zes kinderen inspireerden haar werk ook. Centrale thema's waren de relaties tussen kinderen en volwassenen en tussen kinderen onderling. De tekeningen waren groot, met zorgvuldig gekozen details van de natuur en het leven in de kleine dorpen en steden. Vaak combineerde ze werkelijkheid met elementen uit de sprookjeswereld, gewone kinderen ontmoeten elfen en kabouters, lelijke heksen pruilen op straathoeken en boerderijdieren praten met mensen. De teksten werden in versjes of in proza geschreven. 
De meest populaire boeken zijn: Tomtebobarnen (1910), Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin (1918) en Petter och Lotta (serie 1918-1947). Pelles nya kläder (1912) benadrukte het belang van eerlijk werk. De illustraties toonden invloeden van nationale romantiek, een stijl waardoor veel Scandinavische kunstenaars in die tijd, onder wie Carl Larsson, werden geïnspireerd. Röda bussen och gröna bilen (1952), verbeeldt de avonturen van de typisch Zweedse auto, de Volvo.

Elsa Beskow publiceerde een twintigtal boeken. Haar werken zijn vertaald in vele talen.
Ze overleed in 1953.

Je kunt ook veel en leuk lezen over Elsa Beskow bij Willy op haar blog Hej Tjorven. Bij Willy staan ook afbeeldingen van Nederlandse vertalingen/uitgaven. Het vreemde is dat ik in mijn jeugd nooit iets heb gezien of gelezen van Elsa Beskow, in tegenstelling tot Willy. Ik las er een paar jaar geleden pas voor het eerst over toen we al in Zweden woonden. Bij ons was het Rie Cramer vroeger. Later o.a. ook leesboekjes van W.G. van der Hulst, die de sigarenwinkel bij ons in de buurt verkocht. Wanneer ik eens iets had, bijv. een grote jaap in mijn knie of vinger, stopte mijn moeder me als troost naderhand haar portemonnee toe met de woorden: 'Ga maar even naar Noordhoek om weer zo'n mooi boek van van der Hulst te kopen.' Ik heb ze allemaal nog. 

Omslag van het tijdschrift Jultomten.
Hier zie je duidelijk dat ze geïnspireerd werd
door Walter Crane en de Jugendstil.


HIER een site over Elsa, je kunt ook de Engelse versie opvragen.

Gon