A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 28 januari 2014

Blij met de reproductie van Elsa!


Laatst liep ik even binnen bij de permanente loppis hier in 't dorp. 
Toen zag ik hem staan! Deze schoonheid:

Even een foto gemaakt buiten. Binnen zou ik moeten flitsen
en dat wordt dan niks omdat er glas voor zit.

Helemaal weg ben ik ervan! Ik houd erg van zulke tekeningen. De reproductie is van 1927! Hij is 50 x 60 cm. De afbeelding komt uit het boek Årets saga van Elsa Beskow. Een nieuwe uitgave van het boek heb ik inmiddels besteld, een Zweedstalige uitgave natuurlijk.
Het boek doet me erg denken aan de boekjes Lente, Zomer, Herfst en Winter van de Nederlandse Rie Cramer, die ik ook nog heb en andere boeken van Rie Cramer.
Uit boekjes van Rie Cramer werd mij als kind veel voorgelezen! Rie Cramer is maar een fractie jonger dan Elsa Beskow en ik vraag me af of ze misschien geïnspireerd is geweest door Elsa. 

Over Elsa Beskow:

...geboren in 1874 in Stockholm als Elsa Maartman. Ze begon al op zeer jonge leeftijd te tekenen en besloot al snel dat ze kunstenaar wilde worden. Haar grootmoeder, Johanna Wilhelmina, was een erg belangrijk persoon voor haar, ze vertelde Elsa altijd mooie sprookjes. Haar favoriete schrijver was Zacharias Topelius, een beroemde Finse schrijver van kinderverhalen en historische romans. Elsa's grootmoeder Johanna Wilhelmina overleed toen Elsa 13 jaar was. Hiermee eindigde volgens Elsa haar gelukkige jeugd.
Elsa moest haar studie aan de kunstacademie afbreken wegens een gebrek aan geld. Ze ging werken als tekenlerares van 1894 tot 1897. In 1897 trouwde ze met Natanael Beskow die zij eerder, in 1892, al had ontmoet aan de kunstacademie.

Elsa en haar man Natanael Beskow.
Natanael (1865-1953) was theoloog en schooldirecteur.
Hij was ook actief als predikant, schrijver, kunstenaar,  pacifist  en sociaal activist.
Elsa en Natanael hadden samen zes zonen.

In 1894 begon Elsa met bijdragen aan het kindertijdschrift Jultomten. Haar eerste boek, Sagan om det lilla, lilla gumman,  verscheen in 1897. Het werk werd deels geïnspireerd door tekeningen van Walter Crane, voorstander van de Jugendstil. Elsa's baanbrekende werk was Puttes äfventyr i blåbärsskogen (1901).

In haar boeken gebruikte Elsa haar eigen jeugdervaringen als bron van ideeën. Haar eigen zes kinderen inspireerden haar werk ook. Centrale thema's waren de relaties tussen kinderen en volwassenen en tussen kinderen onderling. De tekeningen waren groot, met zorgvuldig gekozen details van de natuur en het leven in de kleine dorpen en steden. Vaak combineerde ze werkelijkheid met elementen uit de sprookjeswereld, gewone kinderen ontmoeten elfen en kabouters, lelijke heksen pruilen op straathoeken en boerderijdieren praten met mensen. De teksten werden in versjes of in proza geschreven. 
De meest populaire boeken zijn: Tomtebobarnen (1910), Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin (1918) en Petter och Lotta (serie 1918-1947). Pelles nya kläder (1912) benadrukte het belang van eerlijk werk. De illustraties toonden invloeden van nationale romantiek, een stijl waardoor veel Scandinavische kunstenaars in die tijd, onder wie Carl Larsson, werden geïnspireerd. Röda bussen och gröna bilen (1952), verbeeldt de avonturen van de typisch Zweedse auto, de Volvo.

Elsa Beskow publiceerde een twintigtal boeken. Haar werken zijn vertaald in vele talen.
Ze overleed in 1953.

Je kunt ook veel en leuk lezen over Elsa Beskow bij Willy op haar blog Hej Tjorven. Bij Willy staan ook afbeeldingen van Nederlandse vertalingen/uitgaven. Het vreemde is dat ik in mijn jeugd nooit iets heb gezien of gelezen van Elsa Beskow, in tegenstelling tot Willy. Ik las er een paar jaar geleden pas voor het eerst over toen we al in Zweden woonden. Bij ons was het Rie Cramer vroeger. Later o.a. ook leesboekjes van W.G. van der Hulst, die de sigarenwinkel bij ons in de buurt verkocht. Wanneer ik eens iets had, bijv. een grote jaap in mijn knie of vinger, stopte mijn moeder me als troost naderhand haar portemonnee toe met de woorden: 'Ga maar even naar Noordhoek om weer zo'n mooi boek van van der Hulst te kopen.' Ik heb ze allemaal nog. 

Omslag van het tijdschrift Jultomten.
Hier zie je duidelijk dat ze geïnspireerd werd
door Walter Crane en de Jugendstil.


HIER een site over Elsa, je kunt ook de Engelse versie opvragen.

Gon


11 opmerkingen:

 1. Dear Gon!
  Unfortunately no translation today but I love the last picture!
  I will look again in the next days!
  Hope you are well!
  Happy week!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk datje dit hebt gevonden in de loppis!

  Groetjes, Bea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb haar even snel op Google opgezocht. En wat een prachtige illustraties maakt zij. Zelf ben ik ook helemaal weg van de tekeningen van Jenny Nyström (voornamelijk Jultomte taferelen, maar erg mooi getekend!) en vind ik de tekeningen van Erkers Marie Persson prachtig om te zien. Zweden heeft een boel goede illustratoren voort gebracht!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is een mooie tekening wat je gevonden hebt. Ik ken haar en haar illustraties niet, maar ze zien er prachtig uit.
  Groetjes, Renske

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Elsa Beskow! Hier favoriet! Wij zijn fan van haar prentenboeken.
  Als je ooit besluit hem weg te doen, stuur hem maar naar Holland :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk om te lezen. Ik vraag me ook vaak af wie nu eigenlijk wie heeft geïnspireerd. Je komt hier soms dingen tegen die je ook in Nederland had, qua stijl e.d. Of zou er gewoon iets in de lucht hebben gezeten....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Marlies en Arnoud29 januari, 2014

  Hej Gon,

  Wat leuk dat je deze mooie koop deed. Ik ken de schrijvster niet. Wel hele mooie tekeningen zijn het. Wat fijn als je dat toch kunt. Misschien krijgen we straks wel inspiratie en gaan Arnoud en ik kinderboeken maken:) Grappig dat je nog alles hebt bewaard.
  Groetjes Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gon en Peter gefeliciteerd met deze mooie aankoop, is prachtig!
  Het boek ken ik niet wel Lente, Zomer, Herfst en Winter en natuurlijk de boekjes van W.G. van der Hulst en Afke's tiental van Nienke van Hichtum. Ook ik heb al mijn kinderboeken bewaard.
  Interessant verhaal over het leven van Elsa Beskow.
  Geniet van jullie aankoop heeft het al een mooi plekje gekregen?
  Lieve groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Blij te lezen dat je zo blij wordt van die prentjes :-)
  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ben zelf niet zo gek op zulke plaatjes. Wel grappig dat Natanael Beskow theoloog was. Doet me denken aan de tijd dat ik op de theologische universiteit heb gewerkt:-).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit is een hele mooie vondst Gonny. Bij haar prenten kan ik helemaal wegdromen. Hansje in Bessenland had ik in mijn jeugd. Van WG Hulst hadden we schoolboekjes met bijbehorende schoolplaten. Mooie herinneringen. Leuke link naar dat blog over Elsa Beskow, ik had destijds een link naar de uitgever, maar die werkte plots niet meer. Volgens mij is dit blog ook van de uitgever. Ik ga er eens uitgebreid kijken. Die mooie bekers had ik al wel ontdekt op een aantal blogs, wel jammer dat die zo prijzig zijn. Ik zal ze voorlopig ook niet vinden in een loppis. Dank voor dit mooie log over EB. Geniet van de mooie prent! Kram!

  BeantwoordenVerwijderen