A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 25 januari 2014

Statisch

Koud, het was een weekje erg koud.
Wikipedia zegt dat het zeer strenge vorst is bij een temperatuur van -15,1 °C of lager. Voor nog kouder bestaat dus geen uitdrukking meer. Ook de -32 °C van gisteravond was dus zeer strenge vorst.Afgelopen week was het dus ook erg koud, zeg maar rond -25 °C. Overal droge lucht, binnen en buiten. De trui die ik aan had van de week was enorm statisch geworden. 
Ik wilde hem wassen en vandaag dragen als we op verjaarsvisite zouden gaan. De trui heeft namelijk een afslankend model :-). De lucht was vanmorgen nog steeds erg droog en na even buiten te zijn geweest met Rushy was hij weer statisch, hij plakte gewoon helemaal aan m'n lijf, waardoor hij het tegenovergestelde van afslankend werd. Raar stofje. Een andere trui uitgezocht.
Gelukkig was de temperatuur vannacht enorm gestegen, het was om 08.00 uur ca. -15 °C, dat was even wat anders dan de -32 toen ik naar bed ging. Wel erg prettig als je 100 km moet rijden om op verjaarsvisite te gaan. Tineke was jarig geweest en was een week vrij van haar werk in het hoge noorden. Ook leuk en gezellig om elkaar weer even te zien natuurlijk. Tijdens onze rit steeg de temperatuur naar -10 °C en daar bleef het bij. 
Voor het geval van pech onderweg hebben wij 's winters dan ook van alles in de auto liggen voor onze eigen veiligheid en vertrekken dan ook altijd met een volle benzinetank. Verder hebben we mee: twee wollen dekbedden, een zaklantaarn, waxinelichtjes, aanmaakhoutjes, aansteker, koeken en chocolade, water (thermosfles) en onze mobiele telefoons. Uiteraard warme kleding (veel laagjes), warme laarzen, muts en wanten. Gelukkig hadden we het niet nodig vandaag, maar beter mee dan om verlegen!
Het is ook wel eens gebeurd dat wij vertrokken om even naar Svanabyn te gaan, 24 km rijden. We vonden het geen roekeloos gedrag, want het was maar -10 °C. 
Na een kilometer of tien reden we echter zo een enorm koude plek in en tot Svanabyn was het -30 °C! Ik schreef het destijds HIER. Dus altijd de veiligheidsspullen mee. 

Gon

13 opmerkingen:

 1. Dear Gon!
  I know that it can be very cold in the north. You know I have relatives in Finland and I was also often there ...
  But YOUR temperature is really hard ....I admire you and Peter to be able to live in this cold surrounding.
  I have rheumatism since I' m 35 (at the moment very light ....I fight always against!)
  and so this weather is very bad for me. When I am in Dubai all is due to the heat good. So I ask me what are you doing now when it's soooo cold?
  But on the other hand you have a very beautiful and silent landscape around you and that's a real treasure ...
  I wish you a warm sunday Gon!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echte preppers doen het zo! Het is helemaal geen gek idee om zoveel noodspulletjes te hebben. Altijd in een koffertje in de auto laten liggen kan veel ellende voorkomen.

  Gelukkige verjaardag aan Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Koud, kouder, koudst. Volgens de voorspelling krijgen jullie nu een weekje "warm" weer. Wat is eigenlijk de beste voorspeller; YR, SHMI of FMI? Wat ik zo zie kunnen ze er allemaal makkelijk 10 graden naast zitten. Maar dat kan dus kennelijk ook lokaal sterk verschillen.
  groetjes Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 4. When disaster strikes, the time to prepare has passed.

  Ben trots op jullie drietjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo bij jullie is het nu dus echt koud! Hier was het van de week eindelijk een keertje rond het vriespunt. Ja, in Groningen hebben ze vorst en sneeuw maar bij ons scheen net zelfs heb zonnetje, heel even dan. En zelfs wij hebben altijd noodvoer en nooddrinken bij ons en fleecedekens liggen standaard in de auto. Je weet het maar nooit.
  Groetjes en kruip maar lekker dicht tegen elkaar aan.
  Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Geli
  I'm very sorry to hear about your rheumatism, very good you fight against it. Most of the time these extreme temperatures occur in January and only during a couple of days. Most of the time it's between -5 and -20.
  We have a very comfortable house, so in January we stay inside our nice warm and cozy cocoon most of the time :-). This time I painted the hall and papered the walls also.
  Have a nice sunday Geli!

  @Geert
  N.a.v. het door jou gebruikte woord 'peppers', vond ik deze leuke en interessante site Geert! http://preppers.nl/

  @Arnoud
  Juist de laatste twee weken opgelet. Iedereen hier in onze omgeving loopt weg met YR, maar het waren toch de voorspellingen van FMI die in deze twee weken het beste overeenkwamen met de werkelijkheid daarna.

  @Marguerite
  Groot gelijk om altijd iets bij je te hebben. Enne... dat lekker dicht tegen elkaar aan kruipen doen we hoor, ook als het niet extreem koud is :-) !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O jee dat is dus echt improviseren als je daar een autorit gaat maken,maar wel heel verstandig inderdaad,want je moet er toch niet aan denken om met pech te komen staan zonder dat alles!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Gon,
  Wat geweldig dat jullie zo goed voorbereidt aan een autotocht beginnen. Hebben jullie het een keer meegemaakt dat je aan de kant van de weg stond en dat je lang moest wachten op hulp? Wij hebben het gelukkig nog nooit meegemaakt en gaan daarom misschien ook iets gemakkelijker op pad. De temperaturen zijn bij jullie ook wel veel extremer dan hier bij ons. Hier schommelt de temperatuur tussen de minus 5 en minus 10.
  Wat vervelend hè zo`n statische trui!
  Fijne zondagavond voor jullie,
  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hallo Gon,
  Je verhaal,is erg herkenbaar! Mijn dochter was vorig jaar om deze tijd in Finland en daar was het ook zoooo koud en er was zo veel smeeuw! Leuk om deze verhalen te lezen!
  Groetjes
  Ana

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Richt
  We hebben het nog nooit meegemaakt dat we met pech stonden en lang moesten wachten. Althans nooit 's winters en nooit in the middle of nowhere. Het is hier algemeen bekend dat je zulke spullen bij je moet hebben. Soms heb je grote stukken waar geen kip woont en waar ook geen druk verkeer is. We hebben wel 's zomers eens met pech gestaan en toen kwam er met een uur een takelwagen uit Dorotea. Het was niet in the middle of nowhere, maar het was ook ook niet zo dat er iets was op loopafstand. Wat zijn we toch gelukkig met mobiele telefoon dan.

  @Ana
  Je dochter zal wel erg genoten hebben. Als je kleding oké is heb je geen last van de kou. De Zweden zeggen: "Kou bestaat niet, verkeerde kleding wel."

  @Angeline
  Nee hoor, niet improviseren. Het meeste ligt de hele winter standaard achterin de auto. Behalve drinken en telefoons. Die neem je bij vertrek mee. Het is hier heel gewoon, gewoon voor de zekerheid :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja hoor Gon, ze vond het geweldig en hoopt in september voor 2 jaar terug te gaan om daar haar studie fins af te ronden. Vraag me af of ze daarna nog terug komt, want ze had het er ontzettend naar haar zin.
  En nee koud had ze het niet met haar thermokleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Ana
  Wat leuk! Knap ook, het lijkt me zo moeilijk om Fins te leren. Ik kwam vorige week heel toevallig deze blog tegen: http://finsetaal.blogspot.se/
  Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Beter goed voorbereid, dan opeens iets nodig hebben en dan zonder zitten. Groot gelijk!
  Het doet mij denken aan alle extra's die ik altijd bij mij heb in de auto, voor de kids: evergreen, drinken, schone kleding (voor je weet maar nooit en jawel zo af en toe nodig gehad).
  Vandaag was het hier aan het einde van de middag 0 graden en dan met zo'n gure wind, het voelde als -10 brrrr
  Het is wachten op de zon en minder wind :-)

  BeantwoordenVerwijderen