A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 21 januari 2014

Gelijkenissen, soms wel, soms niet


Nederland.
Het zal weinigen ontgaan zijn, het Nederlandse kabinet haalt de komende 3 jaar op vijf Groningse winningslocaties minder gas uit de bodem. Bovendien komt er tot 2018 bijna EUR 1,2 miljard beschikbaar om gebouwen, huizen en de leefbaarheid in het door aardbevingen getroffen gebied te verbeteren.
Minister Henk Kamp heeft dat kabinetsbesluit vrijdagmiddag (17 januari) overgebracht en toegelicht aan Groningse bestuurders in Loppersum.

Sinds augustus 2012 bestaat de Groninger Bodem Beweging (GBB) die zich inzet voor de belangen van hen die last hebben of schade ondervinden van de gevolgen van de aardgaswinning in het Groningerveld. De bevingen zijn inmiddels zeer frequent, zo'n tien bevingen per maand zijn geen uitzondering. Uit de hele provincie komen steeds meldingen van schrik en schade. Mensen voelen hun hele huis schudden en kraken.
Het kan niet anders dan dat deze bevingen tot veel schade leiden en al geleid hebben. Je huis zal er maar staan!

IJzererst, foto Wikipedia

Zweden.
Bezit een grote rijkdom aan delfstoffen.
Ik noem er een paar; ijzer, koper, zilver, goud. In het hoge noorden van Zweden wordt heel veel ijzererts uit de grond gehaald, malm genaamd.
Zo is er ooit een plaats ontstaan met de naam Malmberget, vertaald dus 'De ertsberg'.
Bij de mijn werden huizen gebouwd voor alle werknemers, er kwamen winkels, enz. Achteraf had men dit dorp beter iets verder van de mijn kunnen bouwen.
Ook hier bevingen, maar zelfs erger, ik zou zeggen kijk even naar dit korte filmpje van NTR schooltv. Je kunt het beeld rechts onderin groter maken.
Er is nog een filmpje van schooltv over Malmberget, als je wilt kun je dat HIER zien.De gelijkenis is natuurlijk het gevaar van bevingen en instorting wanneer men iets uit de grond haalt. Het verschil is dat de Zweedse huizen verplaatst kunnen worden, tenzij ze al ernstig beschadigd zijn. Ten tweede kost het de mensen in Malmberget zelf niets. Alleen de overlast, maar geen financiële strop, geen onverkoopbaar huis. De huizen worden een eind verder weer neergezet en daar wordt ook weer nieuwbouw gepleegd.

Voor wie het leuk vindt hieronder nog een mooi filmpje over 'monster' verhuizingen in Malmberget. Als je zoekt vind je er nog wel meer over op het internet.

Gon
12 opmerkingen:

 1. Zullen ze Kiruna ook zo verplaatsen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Marlies en Arnoud21 januari, 2014

  Indrukwekkende filmpjes. Een heel huis verplaatsen dat is een grote verhuizing. Hopelijk gaat in Groningen alles goed.

  Groetjes, M&A

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Hans
  Vorig jaar zag ik op tv al een maquette van het nieuwe Kiruna. Het moet een monsterstad worden ten oosten van de oude stad. Er zullen dingen worden verplaatst, wellicht ook de kerk, maar er komt heel veel nieuwbouw.
  http://www.svd.se/kultur/nya-kiruna-ska-bli-en-monsterstad_7965648.svd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kunnen ze wel goed. Steden bouwen, verplaatsen of geheel verlaten. Bedankt voor de link.

   Verwijderen
 4. Dear Gon!
  I didn't t knew ....it' s horrible ...
  Thanks for this post!
  I wish you a happy week!
  Hugs,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, leuk filmpje. Verhuizen naar een ander uitzicht. Dan heb ik ook nog wel een plek hier in de buurt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Triest dat ze moeten verhuizen, maar goed dat het huis mee verhuisd. Handig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ongelooflijk dat je zo je huis kunt verplaatsen! Moet wel heel apart zijn dat je dan ineens een ander uitzicht hebt. Indrukwekkend om te zien.
  Mooi en informatief blog.
  Fijne avond!
  groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke post Gonny! Een linkje van Oost Groningen naar Malmberget. En dat dat contrast, het nuchtere eerste filmpje, de nuchtere Zweed die verantwoordelijk is voor de verplaatsing in het tweede filmpje en dan de tegenstelling met het paniek/spannende commentaar in de het tweede filmpje...grappig, En wat mij natuurlijk aanspreekt, die driftende achterwiel aangedreven Volvo's 140 en 240 in het eerste filmpje.
  Hartelijke groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. indrukwekkend Gonny, lijkt me geweldig om je huis te kunnen verplaatsen :-)
  Mijn oom en tante verhuisden vaak vanwege het werk van mijn oom. Ze woonden in een verplaatsbare bungalow en stonden soms in Amsterdam en later weer in Enkhuizen. Tegenwoordig zie je vergelijkbare woningen voor zigeuners. De arme bewoners van Groningen, hopelijk komt daar nog een oplossing voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Fijn weekeinden groetjes Joke het is hier nu -18

  BeantwoordenVerwijderen
 11. @Jan Otter
  Ja Jan, echt iets van hier die driftende achterwiel aangedreven Volvo's. Ze denken allemaal dat ze Jacky Ickx zijn :-)))

  BeantwoordenVerwijderen