A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 11 december 2013

Eenvoud


* zie onder


Op kerstavond 2011 schreef ik in een lang bericht o.a. dit:

De donkere dagen voor kerst. Wat donker? Het is helemaal niet donker! Kerstmis is het feest van het licht, ik zie overal licht! Ik vind het helemaal niet donker en somber. Ik geniet altijd enorm van de kersttijd. Ik houd heel erg van die kneuterige gezelligheid. Van een kerstboom met oude versierselen. Van lichtjes en van kaarsen. Van het gezellig maken in huis. Van de sfeer hier buiten. Van de manier waarop de Zweden hier in het noorden nog traditioneel kerst vieren. Ik bedoel hiermee niet alleen hun manier van vieren, maar ook wat er zoal te koop ligt in de winkels hier om ons heen. Het is net of ik ver terugga in de tijd. Het is net of ik weer een klein meisje ben dat nog bij haar ouders woont. Hadden wij met Kerstmis ook geen mandarijnen, noten die je nog moest kraken, vijgen en dadels? Zakken met noten staan hier in de winkels, grote zakken met een schep erin. Ja, alles wat ik in de winkels zie, doet mij aan m'n jeugd denken. Alsof de tijd heeft stilgestaan hier.

Twee jaar verder en nog steeds verbaas ik me over de eenvoud van het kerstfeest vieren hier in Jämtland. Ik bedoel de eenvoud in materiële zaken, want verder is het kerstfeest hier, evenals midsommar, een enorm populair feest. Zo las ik in een Zweeds woon- magazine uit de maand november van twee jaar geleden het volgende. Een Zweeds magazine, dus niet speciaal geënt op het noorden, maar op heel Zweden...

Kerst komt er weer aan, maar er zijn al dingen die je alvast kunt doen!

 • Nu is het licht ’s avonds op z’n mooist, de sterren fonkelen en glanzen. Ga als het helder is eens naar buiten, neem een sterrenkaart mee en richt je blik omhoog. Het duurt ongeveer tien minuten voor de ogen gewend zijn, maar dan! Vind de Gordel van Orion, de Grote Hond met de ster Sirius en het sterrenbeeld Stier die de hemel in december domineren. *
 • Mandarijnen en sinaasappels lichten op in het donker. In het winterhalfjaar zijn ze extra lekker en zitten natuurlijk vol met vitamines. Vul een grote schaal tot de rand met citrusvruchten of vul er meerdere. Geeft gegarandeerd energie zowel aan het huis als aan zijn bewoners!
 • Heb je een bos in de buurt, pluk dan wat twijgjes van de bosbes en zet ze op water. Na enkele dagen komen de kleine blaadjes en even later de kleine paarsroze bloemetjes om je eraan te herinneren dat de lente echt wel weer komt.
 • Weg met het oude en kom op met het nieuwe! Vind een goede plaats voor de nieuwe familieagenda en schrijf er alles in wat je wilt onthouden. Het is heerlijk om al door het nieuwe jaar te bladeren en er nu al de verjaardagen, feesten en vakanties in te schrijven.

* Bovenstaande sterrenkaart is slechts ter illustratie. 
Voor een actuele sterrenkaart kun je HIER kijken en zelfs een interactieve sterrenkaart opvragen. Voor Zweden heb ik o.a. een leuke site gevonden van een astronomische club in Norrköping, je kunt HIER kijken.

Nu is er hier in Jämtland geen lichtvervuiling en hoeven je ogen niet eens 10 minuten te wennen. Eigenlijk zie je alles meteen. In Nederland kwam ik uit de Randstad en zag altijd veel licht, licht van Schiphol, licht van de bloemenkassen van Aalsmeer en Kudelstaart en ga zo maar door. Ik wist dan ook niet wat ik zag toen ik hier de eerste winter de sterrenhemel zag!!!

Wel, misschien zit er een leuke tip voor je bij.
Nu sluit ik met het tweede deel van het kerstverhaal
 dat ik geplaatst heb onder het eerste deel en dat vind je HIER.

8 opmerkingen:

 1. Dear Gon!
  I know why I love your blog so much ...
  We often have the same opinion and way of life ....
  I also love the simple way and the real treasures of nature ...
  And like you I love really good oranges and nuts and cookies self made for christmas ...
  And my big wish for me and my love is a more silent life in a beautiful nature ...
  You have it already! You are very rich dear Gon!
  I wish you a dreamy week ...
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk, die simpele dingen om van Kerst en de winter te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zie hier net zo'n heldere sterrenhemel zoals ik die als kind zag. Maar ik woonde dan ook midden in Drenthe. Daar was het toen nog echt donker! Mandarijnen en noten. Wij hadden vroeger een ronde kaarsenstandaard op tafel, met kaarsjes en mandarijnen om en om...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hej Gon,

  Leuk dat de simpele dingen een mens het gelukkigst maken. Ja en dan de sterrenhemel, wij zijn er ook zo gek op. Ooit eens met een boekje uit de bieb de sterrennamen geoefend.Mooi deel 2 van het verhaal,wel verdrietig...

  Fijne tijd nog, klinkt wel erg gezellig en knus.

  Groetjes, Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Gon,
  Het maakt je stil en klein als je naar de sterrenhemel kijkt, als kind vond ik het zeer indrukwekkend en nu nog! En ja...wij kregen met Kerst ook een mandarijn en noten, groot feest was dat. Een kerstboom hadden we niet en ook geen cadeautjes, het was warm en gezellig thuis, kaarsjes aan en spelletjes doen, geweldig!
  En ik heb mijn familieagenda al bij gewerkt!
  Hele fijne tijd gewenst.
  hartelijke groet ,
  Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie tips van de Zweden, eenvoudig maar zo waar!
  Ik ga eens kijken op die site met o.a. sterrenkaarten. Hier is wel iets lichtvervuiling, maar toch is hier in Brabant heel wat te zien en dus ook te ontdekken.
  Bedankt voor de link(en).
  Groeten,
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij het lezen van het berichtje van de sterren moest ik meteen aan onderstaand liedje denken:

  Wat een sterren, wat een sterren als je heel lang kijkt.
  Dan lijken het er steeds maar meer.

  Wat een sterren, wat een sterren als je heel lang kijkt.
  Dan kun je niet meer tellen en je nek doet zeer!

  Ik zie er eentje twinkelen, daar boven die kameel.
  Ik zie er honderd stralen, oh, het zijn er toch zo veel!

  Ik zie er eentje twinkelen, daar boven het paleis.
  Hij lijkt wel te bewegen ik wil mee met hem op reis.

  Ik zie er eentje twinkelen veel groter dan de rest.
  Wij wonen in het oosten dus dan moeten wij naar west.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Silvia
  Wat een leuk liedje Sil, ik kende het helemaal niet.
  Bedankt voor de tekst!

  BeantwoordenVerwijderen