Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





donderdag 28 juni 2012

Ik kan het nu ook!

En leuk dat het is! En lekker natuurlijk. Ik heb het over tunnbröd bakken.



En zo kwam het...

Afgelopen winter (eind november) konden jullie hier lezen dat we Chris en Georgette toen ontmoet hebben. Daarna zijn we enkele keren bij elkaar geweest. We wonen een half uurtje rijden van elkaar. Begin van de week kwam ik ze tegen bij ICA. Een tijd staan kletsen daar.
Het grappige is dat Chris en Peter even oud zijn. Nog grappiger is dat Georgette en ik maar één dag schelen. Georgette is één dag ouder dan ik en we waren beiden jarig deze week (27 en 28 juni).
Al pratend bij ICA kwam het ook op onze verjaardagen. 'We kunnen het ook samen vieren, gewoon met z'n vieren!' opperde Georgette. Ze vroeg of ik het leuk vond om dan tunnbröd te gaan bakken.
Ze hebben een bakhuisje voor tunnbröd achter in de tuin staan. Dat was een heel leuk idee en daarom gingen wij op de verjaardag van Georgette tunnbröd bakken. We gingen er in de loop van de middag naartoe. Koffie met appelgebak en toen samen naar het bakhuisje.
Peter en Chris gingen iets anders doen, meest kletsen :-).
Tunnbröd bakken is best tijdrovend, oftewel arbeidsintensief. Er kan er maar één tegelijk in de oven.
Georgette heeft alles even voorgedaan en daarna konden we samen efficiënt doorwerken. Daarom heb ik ook alleen foto's van het begin en van het eindresultaat. Mijn handen waren n.l. aldoor wit van het meel. 
Hieronder een kleine impressie:

De oven is warm genoeg.
Het hout wordt aan de kanten geschoven, waar het doorgloeit.
De plaats in het midden wordt schoongeveegd, want daar komt het deeg.

Veel roggemeel op het werkblad, het dunne gerezen deeg wordt daarop gegoten.

En dan maar weer kneden, tot het loslaat van de handen.

Bolletjes afwegen en onder een vochtige doek.
Kunnen ze nog even rijzen.

Weer bloem op het werkblad en uitrollen maar. Omdraaien en verder uitrollen.
Daarna met een andere roller, die gaatjes maakt om het luchtiger te laten worden.

Beetje overbelicht. Georgette met de grote ronde houten plank met handvat.
Met een grote spatel gaat de gigantische deegplak daarop, de bloem
wordt er afgeschuierd en daarna wordt hij er in de oven weer afgeschoven.
Je moet snel werken, want hij is al in zo'n tien seconden klaar.

De grote dunne 'broden' worden gelijk in vieren gesneden.
Zo koop je ze ook altijd.

Vorig jaar schreef ik ook een logje waar tunnbröd bakken in voorkwam. Voor een duidelijke foto van een oven mét tunnbröd erin, kun je daar kijken.
We hebben het tunnbröd in tweeën gedeeld en even iets gedronken. De oven was nog warm, beetje hout erbij en verder met de volgende klus. Vier grote pizza's bakken, dat werd onze avondmaaltijd. Ook dit ging gesmeerd samen. Nog nooit zulke lekkere pizza's gegeten, nog niet van de beste pizzeria! Wijntje erbij en dit uitzicht (de appeltaart was toen al op :-).

Midden in de natuur!