A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 12 juni 2012

Oxalis acetosella
Toen wij hier aangekomen waren, schreef ik op 9 mei j.l. over de bosanemoontjes die ik tot Sundsvall overal zag. Zelfs een kleine honderd kilometer westwaards vanaf Sundsvall waren ze er ook nog, maar het werden er steeds minder. Ik was er erg jaloers op toen we hier eenmaal waren, hier zie ik nagenoeg geen bosanemoontjes. Soms maar enkele. Maar sinds een week is dat helemaal goed gemaakt door de Oxalis acetosella! Prachtig, schattig, fleurig op de bosbodem. Vooral hier bij het riviertje staan er enorm veel. Verder is de tuin bezwangerd met bloemengeuren (van bomen), bedwelmend bijna :-), heel sterk en erg lekker. Nu maar hopen dat ze eventjes mooi blijven en niet snel verregenen. Het voorjaar is tot nu toe redelijk nat en koud, alles is ook wat laat. Volgens mij is het in heel Europa niet zo geweldig.


6 opmerkingen:

 1. Prachtige bloemen zeg! Heten ze in het Zweeds niet ögonljus? Wij zijn er hier in Zwden nog goed aan toe hoor! Het is hier naar verhouding beter dan in de rest van Europa. Tussen de buien door kan het heel snel oplopen tot 19-20 graden..... Mijn tuin staat er prachtig bij. Er bloeit heel wat en er staat nog meer in knop. We genieten met volle teugen.....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @baasbraal
  Nee Janneke, het is beslist niet 'ögonljus'. In NL noemt men het ook wel klaverzuring. In het Zweeds heet het plantje 'Harsyra'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja Gonny, wat zijn die mooi he? Dat is echt voorjaar.
  Jullie lopen trouwens wel 2 maanden op ons achter :)
  Maar gezien jullie lange dagen gaan jullie dat nu heel snel inhalen.
  De lupines, blauwe, staan hier nu in volle bloei, ze hebben in Europa eigenlijk niks te zoeken maar ze zijn wel heel mooi. Geef even een melding als het bij jullie zover is.
  Jullie krijgen dus nog het een en ander, bij ons is het mooiste alweer bijna voorbij en dat vind ik altijd heel jammer.
  groet Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @iedereen
  Arnoud woont in Zwitserland, ik weet niet hoeveel dit scheelt t.o.v. NL.

  @Arnoud
  De blauwe lupines bloeien in Zuid Zweden al is mijn ervaring, hier zijn ze nog knoppen aan het vormen. Het is niet zo dat alles hier éénluidend vijf, zes of meer weken achter is. De paardenbloem (heb ik juist ter vergelijking genomen) is dit jaar 5 weken later dan in NL. Alles is hier gewoon in een kortere periode gepropt. Het bloeit later, heftig, vormt eerder zaad. Dat het een inhaalslag doet komt inderdaad door 24 uur licht in juni/juli. De herfst begint hier eerder, maar alle planten planten zich ook voort.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja Arnoud, ik woon in het noorden van Zuid-Zweden en hier zijn de lupines in volle bloei.Alles is wel laat dit jaar, de vroege pioenrozen bloeien , maar de late staan nog in knop, evenals de ridderspoor. De akelei is over zijn hoogtepunt heen, de seringen zijn bijna uitgebloeid en de papavers staan op springen. Vorig jaar was alles zeker twee weken eerder.....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Baasbraal, Wat leuk dan zijn jullie ongeveer gelijk. Jullie hebben dan nog het voordeel van langere dagen. Tussen hier en Nederland scheelt dat al een uurtje daglicht per dag. We wonen dan wel zuidelijker maar ook op ongeveer 600m hoogte. Ik speel soms wel eens met de gedachte dat als hier 100m extra hoogte ongeveer de temperatuur een kleine 1°C koeler is, hoe is dan de verhouding tussen hier en het noorden? Grofweg kom ik op 100km noordelijker veroorzaakt 0.5°C lagere temperatuur. Kortom op de poolcircel is het klimaat vergelijkbaar met net onder de boomgrens in de Alpen. Maar dat hangt wel heel erg van lokale omstandigheden af. En zoals gezegt niets wetenschappelijks gewoon een gedachte gang.
  Bedankt voor je reactie.

  BeantwoordenVerwijderen