Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 22 juni 2012

Midsommarafton


Gisteren sprak ik Åke, de buurman en vroeg of hij ook nog naar de viering van midsommar gaat vanmiddag bij Valågården (hembygdsgården). Hij deed zijn linkerhand om zijn neus, deed zijn rechterarm door het onstane gat van zijn linkerarm en begon een rondje te dansen terwijl hij een liedje zong over een olifant. Zijn rechterarm moest hierbij een slurf voorstellen. Dit was zijn antwoord, hij gaat ook. Leuk en bijzonder komisch om je buurman van begin zeventig zo te zien doen. Ja, er wordt altijd rond midsommarstången gedanst en er worden zulk soort liedjes bij gezongen. Vanmiddag begeleid door accordeon. Daarna koffie met fika. Wordt later vanavond vervolgd...

Vanmiddag konden we op drie plaatsen hier vlakbij het opzetten van een midsommarstång bijwonen. Hier bij hembygdsgården waar we lid van zijn, bij de prachtig gelegen Kilvamma camping en bij Kullerbacken in Dorotea. We kozen voor de eerste, vooral ook omdat de lekkernijen (fika) bij de koffie allemaal door de dames zelf gebakken zijn, ook door Margit.
Het was een prachtige zonnige dag. Ik had er reuze zin in.
Bij aankomst kon je lootjes kopen. We kochten er vijftien voor het goede doel. Toen de mensen allemaal binnendruppelden, nou ja buiten dan, waren er al wat mannen bezig de boom op te zetten en was de accordeonist al een beetje aan het inspelen.
Daarna zongen we met z'n allen wat liedjes, die we op papier uitgereikt gekregen hadden. Ik begin ze al aardig te kennen :-).
De jongeren en de kinderen gingen toen dansen om midsommarstången, de accordeonist stond in het midden van de kring en de oudere mensen zaten op bankjes en aan picknicktafels. Jonge gezinnen zaten in het gras op plaids of picknickkleden.

Inmiddels was de koffie bruin en gingen we naar binnen. Dat was een volle tent en velen, vooral jongelui, bleven daarom maar buiten. Onder de koffie werden de loten getrokken. Helaas vielen we weer niet in de prijzen. Jammer, want ik vond het kleed, dat de dames op een van de weefgetouwen boven hadden gemaakt, erg mooi. Helemaal mijn smaak qua kleuren. Dan moet ik toch maar bij Margit in de leer. Die was er dus niet vandaag, ze zijn immers naar hun dochter in Sundsvall.

Het liedje dat je hoort werd ook gezongen. Als je het filmpje erbij wilt zien, moet je helemaal naar beneden scrollen.
Hieronder dan nog een impressie met wat foto's. Ze lijken veel op die van twee jaar geleden, maar ja, waarom zouden ze veel anders zijn? Ze zijn niet super, maar ik had mijn oude toestelletje meegenomen, omdat je dat zo lekker in je zak kunt stoppen.
Daar staat hij dan, fier en trots
in frisgroene tooi!

De accordeonist speelt alvast wat.Binnen; dit zijn de vlaggen van Tåsjödalen,
het gebied waar Hoting in ligt.

Achter me zaten nog veel meer mensen.


Voor hembygdsgården worden dan ook altijd jonge berken op water gezet.
Ze blijven daar een aantal weken staan, tot ze lelijk worden.

Dit is de overdekte grillplaats die er ook bij hoort.
Ik schreef er nog over op 18 mei j.l.
Iedereen een heel mooi midzomerweekend!!!