A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 18 mei 2012

Vuurtje

Hier doen ze het 't hele jaar door, in Nederland alleen in de zomer. Buiten eten, buiten kokkerellen, buiten grillen. Gisteren was het Hemelvaartsdag. Verderop bij Hembygdsgården is een grote grillplaats, overdekt, open aan de zijkanten, bankjes in de rondte, grill in het midden. Het regende pijpenstelen en ik kwam er langs omdat ik Rushy aan het uitlaten was. Het zat vol met mensen en er kwam rook uit het dak. Er stonden allemaal thermosflessen. Ja hoor, ze waren gezellig aan het grillen. Ze trekken zich echt niets van het weer aan. Ook 's winters in de sneeuw doen ze het :-). 

Ik kwam laatst een wel heel leuke manier tegen om buiten te koken of te bakken. De foto's zijn dus niet van mezelf, hoewel ik van plan ben dit zeer binnenkort te gaan uitproberen. Ik zal dan verslag doen. Maar nu zal ik eerst het simpele principe laten zien. Misschien kennen sommigen van jullie het al wel.

Je neemt een stuk boomstam.
Hier gebruiken ze berk, spar of den.
Hij moet wel recht zijn, onder en boven,
anders valt hij om of glijdt je pan eraf.

Met een kettingzaag ga je twee tot vier keer kruislings naar beneden.
Je blijft natuurlijk een centimeter of tien boven de onderkant,
anders valt hij uit elkaar en dat is niet de bedoeling.

In de gleuven prop je losjes tot de onderkant wat krantenpapier
en houtsnippers. Deze steek je aan de onderkant aan.

En zie daar, het kokkerellen kan beginnen!
Het is afhankelijk van de houtsoort of je een hapje als
dit hierboven gaar krijgt, maar met berk lukt dat zeker.

Als je daarna nog een kampvuurtje wilt om gezellig nog
even na te zitten, heb je hier alvast een mooie basis.

Je kunt natuurlijk ook zo koken in de natuur.
Moet je niet al te ver hoeven te lopen met die
metalen stokken. Of zouden ze telescopisch zijn?

En zo kun je ook buiten grillen.


Want zeg nu zelf, dat is allemaal
 toch veel leuker dan dit?!!!

Maar wat je ook doet met vuur, kijk uit in de natuur! Maak een open vuur op zand of stenen en nooit zomaar in een bos tijdens een droge periode. Dat wil je niet op je geweten hebben. In dat laatste geval toch maar met de grill van campingaz.

Ik heb er een Samisch muziekje bij gedaan. Het nummer heet Viervai en is van de Anja Storelv Band. Zoals ze zelf zeggen zijn ze geen traditionele Samische Band, maar worden ze ook geïnspireerd door muziek uit andere werelddelen en door andere etnische muziek, maar het uitgangspunt is altijd het Samische.Een mooi weekend!


8 opmerkingen:

 1. Wat een origineel leuk gebracht blogje. En op de koop toe nog leerzaam ook. Als die hard outdoor fan had ik al veel gezien en gedaan, maar over die boomstam splitsen en gebruiken als fornuis had ik nog niet van gehoord. Het zit nu in mijn hoofdje om natuurlijk ooit uit te proberen :) Al zal ik die kettingzaag dan misschien wel vervangen door een handzaag. Moet ik wel wat langer wachten om 'etenstijd' te kunnen roepen :)

  Wat kan en mag er bij jullie nog veel. Hier wordt er al een werkgroep opgericht en een studie opgestart als er een paardebloem spontaan op het voetpad begint te groeien.

  Hopelijk heeft je laatste noot om voorzichtig te zijn in de natuur toch weerklank want er loopt wat geks op de wereld rond.

  "The law says if you poison the water, you’ll die. The law says that if you poison the air, you’ll suffer. The law says if you degrade where you live, you’ll suffer… If you don’t learn that, you can only suffer. There’s no discussion with this law."
  ~ Oren Lyons, Faithkeeper of the Turtle clan ~

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goeie tip!
  Dan wordt het wel met de hand zagen.

  We zaten wel in de sneeuw te grillen, warmgekleed. Alles smaakt veel beter op zo'n manier ;-)

  Groet!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had 2 Zweedse fakkels vorig jaar op mijn verjaardag van mijn vrouw gekregen. 1 ervan in september aangestoken. Er zelfs een blogpost over geschreven. Wel kant en klaar gekocht. Ze waren nog niet zo heel duur. Nu zijn ze overal verkrijgbaar. Ik had ze toen nog nooit gezien, maar ze branden geweldig. Nu nog een keer zo'n gave koekenpan halen :-). Leuk muziekje heb je er trouwens onder gezet. Klinkt erg goed. Bedankt voor de tip weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Hans,
  Jeetje Hans, dat is ook toevallig! Tja, toen was ik nog geen volger van je blog. Ik had het nog nooit gezien tot deze week. Ik wist ook niet dat je ze al zo kant en klaar kunt kopen, ook nooit in de winkels gezien. Het is natuurlijk wel gaaf om zelf te maken. Ik ga nu eens opletten, wellicht bij tankstations?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In alle tuincentra zie je ze liggen en de prijs is er tegenwoordig ook wel naar. Die ik toen gekregen had waren 2,50 EUR per stuk. Dus inderdaad maar zelf maken. Op de blogsite van Ben en Nicole stond ook een post over het zelf maken van een Zweedse fakkel.

   Verwijderen
 5. @Hans deel 2 :-)
  Herstel! Ik zag net dat het berichtje op je blog van september 2011 is. Toen was ik al wel volger van je blog. Ik heb deze post werkelijk niet gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Hans deel 3
  Ik lees niet bij Ben en Nicole, dus niet gezien.
  Tuincentra? :-)) Die zijn hier niet. We hebben hier alleen bloemenwinkeltjes. Het dichtstbijzijnde tuincentrum is 150 km zuid. In het voorjaar komen hier altijd vrachtwagens met perkgoed voor de tuin. De komst wordt altijd aangekondigd en ze staan dan een dag op een plein in de dorpen.
  Of bedoelde je een Nederlands tuincentrum? De commercie ziet ook overal brood in. Nu is de romantiek van de Zweedse fakkel, zoals je hem noemt, er een beetje vanaf voor mij :-). Niemand in deze omgeving zou zo'n ding in een winkel kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Natuurlijk de NL tuincentra :-). We hebben geen kettingzaag liggen en ook geen boom. Hoewel, er staan nog 3 berkenbomen in onze tuin. Als de 2e opgebrand is, dan zullen ze bij ons alleen nog maar in Zweden gaan branden.

  BeantwoordenVerwijderen