A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 31 mei 2012

Aardappelen, het weer en de loppis

Gisteren ben ik begonnen met het poten van de aardappelen.
Om ons heen zegt men, de Zweden dus, dat we het te vroeg doen. Dat zeiden ze vorig jaar en het jaar daarvoor ook. Het is toch juist altijd goed gekomen met onze aardappelen. Nog kans op nachtvorst ja. IJsheiligen, dat hier natuurlijk niet zo heet, is hier ongeveer een maand later. Maar je stopt de aardappelen in een geul en gaat ze daarna aanaarden, zodat ze onder een lekker laagje grond liggen. Dan deert een klein nachtvorstje ze niet. Het loof is er pas als de kans op nachtvorst wel is geweken.

Morgen is het twee weken geleden dat Peter is gevallen, nog steeds liep hij nauwelijks met zijn beenprothese en als hij het al deed, dan met krukken er bij. Vanmorgen hakte hij de knoop door, hij wilde zo graag helpen met de aardappelen, ik had gisteren bijna de helft er in gekregen. Peter hielp nu en was dan voor het los maken van de grond en voor het aanaarden. Ik voor de geul maken en het deponeren van de aardappels. Toen we klaar waren ging de prothese wel gelijk weer uit en bleef uit voor vandaag. Maar het is weer een grote stap ik de goede richting en we waren er beiden erg blij mee.

De oude koffiemolen
Het weer is niet om over naar huis te schrijven nu. Na de warmte met Pinksteren is het nu veel te koud. Een record zegt men hier op tv. Ik moet dan wel een beetje lachen, want het is hier wel erg vaak een record. De zomer van 2011 was hier in Jämtland werkelijk zo mooi, zes weken aaneengesloten mooi weer, slechts één dag met regen. Dit was een record. De sneeuw kwam zo laat daarna, in december lag er zelfs nog niets. Men verzekerde mij hier dat het voor de kerst wel zou komen en ze kregen gelijk, maar het was een record. Daarna kregen we een veel te zachte winter voor hier, een record, met enorme hoeveelheden sneeuw, wederom een record.

De mokkakopjes van Gustavsberg
klikklik voor vergroting

Ik ben gisteren ook nog even naar de loppis 'Gea:s prylbod' geweest hier in het dorp. Ik was er al een tijdje niet geweest en dat terwijl het tegenover de ICA is. Het leuke is dat er dan wel veel nieuwe spullen zijn. Het is een permanente loppis en een heel nette loppis met leuke spullen, geen troep. Ik vermaakte me er een hele tijd. Ook altijd een gezellig praatje met Gea en haar man. Gea vraagt altijd hoe het met mijn moeder gaat. Ze hadden 2x zoveel ruimte als vorig jaar, een groot stuk erbij gehuurd. Leuk! Ik kocht een lantaarntje voor in het gastenhuisje, de oude rode koffiemolen en de schattige porseleinen mokkakopjes van Gustavsberg. 
Tja, en ik zag natuurlijk wel meer...

7 opmerkingen:

 1. oh loppis, daar gaan we van de zomer ook maar gezellig heen hé? :-) Natje xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke vondsten heb je gedaan in de loppis. Ik vind dat ook altijd heerlijk. Samen met Sophie lekker struinen in de spullen. De mannen zijn dan vaak naar boten aan het kijken, of vermaken zich in een speeltuin, of eten ergens een ijsje. Vorig jaar was het inderdaad een zeldzaam mooie zomer. Heerlijk was het. Gelukkig dat Peter vandaag weer even kon helpen. Dat gaat dus de goede weg op. Volhouden. Groeten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Natje
  Dat doen we dan beslist! Komt goed.
  Je zult het er ook wel leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goedemorgen, fijn om te horen dat het weer een beetje beter gaat met Peter!
  Ook grappig al die records.
  Die oude koffiemolen is werkelijk prachtig! Werkt ie nog écht? Kan je er koffie mee malen? Maar...ik mis iets...een fotootje van de lantaarn...of...ik vermoed dat je er wat mee van plan bent? Groetjes aan jullie drietjes en tot later!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gonny,
  Fijn dat het Peter iets beter gaat.
  Hoe groot is jullie aardappel veldje en hoeveel gaat daar vanaf komen?

  Wat leuk die spullen.
  Toeval 1:
  Met Pasen kregen we oma’s koffiemolen mee naar huis, niet zo mooi als de jouwe maar toch leuk. Resten van oma’s laatste maaltje zat er nog in. Ik heb er al zeker een kilo bonen mee doorgedraaid.
  Toeval 2:
  Marlies jutte bij de glasbak een vergelijkbaar porseleinen setje. De glas-, metaal- en kleding-bakken worden hier gebruikt als een soort ruilbeurs. Het staat nu in een doos te wachten op “straks-in-Zweden”. Helaas heb ik al één kopje moeten lijmen. Ik mocht van Marlies niet de zomerbanden te voorschijn halen i.v.m. “de doos”. En ja hoor, gelukkig heeft ze het zelf gedaan anders zat ik nu met delfts blauwe ogen te typen.

  Groeten Arnoud (en jutster Marlies)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Gonny, Fijn dat het wat beter gaat met Peter. Wat heb je leuke spulletjes gehaald op de lopis! Ik hou ook erg van oude spulletjes, mijn huis staat er vol mee, maar ze moeten altijd nog wel te gebruiken zijn.
  Ben nu thuis en geniet met volle teugen van Dyre. Ze doet het hartstikke goed, al is ze buiten nog wel wat angstig als er veel verkeer of lawaai is. Foto komt spoedig. Groetjes voor jou en Peter, liefs, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Geert
  Jij krijgt een foto van het lantaarntje :-)

  @Arnoud
  Ik zal je een mail sturen met alles over de aardappelteelt hier.

  @Els
  Ik ben erg blij dat je zo geniet van Dyre! Ook erg benieuwd naar de foto die gaat komen.

  BeantwoordenVerwijderen