A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 21 september 2011

Frezen
We wilden graag het aardappellandje nog even frezen. Dan huren we dus een frees van de man van de camping hier (die verhuurt allerlei apparaten) voor een habbekrats. Kan je er zelf geen een voor aanschaffen. Krijg je er echt nooit uit. Nu kost het voor 2x ongeveer 25 euro per jaar. Niet gek, zit er ook al benzine in en je hoeft hem niet bij te vullen zegt hij dan nadrukkelijk.

Maatje 39 :-)
Het is voor Peter nauwelijks te doen dat frezen, want het ding vreet zich vooruit. Je moet er echt een beetje aan hangen, anders gaat hij niet in de grond, maar gaat hij er alleen maar overheen. Ik ben het dus gaan doen en was wel een aardig poosje bezig om het goed te krijgen. De pech was dat het vannacht geregend had en daar was ik niet zo blij mee. We hadden er turf uit de bossen overheen verdeeld (voor ons geschept door Tineke, bedankt nogmaals hè Tineke!!!). Iemand had ons verteld dat dat het allerbeste was om de grond te verbeteren. Alle planten uit de potten en bakken zijn er ook doorheen gemalen nu. Dan is het lekker los voor de sneeuw en de vorst komt en dan doen we het komend voorjaar nog een keer.


Lekker los en lekker opgeknapt!
De twee aardbeienplanten van de schommel staan erin nu.
De aardbeienplanten die aan de schommel hingen heb ik na het frezen gepoot. Ik hoop dat ze de winter zo doorkomen. Buiten zijn we nu eigenlijk met alles klaar. Heerlijk is dat, dan kunnen we nog een beetje genieten hier als het weer meewerkt. De komende twee dagen in ieder geval niet, dus net op tijd gefreesd. Het weekend komt er weer zon..........


De aardappels stonden natuurlijk allemaal in mooie aangeaarde rijen. Maar toen kwam er in een heel andere hoek van het veldje, n.l. tussen de bietjes die we gezaaid hadden, een aardappelplant op. Om uit te proberen welke aardappel het hier een beetje goed doet, hadden we drie soorten gepoot, dus het was een verrassing wat voor aardappel daar nu toch opgekomen was. En hoe het komt zal altijd wel een raadsel blijven, want we kunnen ons niet voorstellen dat een aardappel van vorig jaar kan overleven na minima van rond de -30 graden! Ook al ligt hij onder een laag sneeuw. Vandaag ook die laatste aardappelplant dan maar even gerooid en dit kwam er vanaf. De Nederlandse rode late aardappel "Laura". Twee jaar geleden poters gekregen van de EKO boer "Veer" in de Kop van Noord-Holland. Ze doen het hier goed, en het is een lekkere vastkoker.

8 opmerkingen:

 1. He wat leuke fotos! Vanuit die hoek had ik het nog niet gezien! Mooi zicht op de vernieuwde altan ook! En dat leuk bruin huisje is dat ook nog van jullie? Frezen is inderdaad zeer hard werk, vooral voor de armen. Nou rust maar even uit dan :) Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is ook weer lekker klaar Gon! Mooie aardappels zeg! Eet smakelijk, als ze van jezelf zijn, zijn zevast nog lekkerder.
  Liefs Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een vreugde hè, die aardappels en groenten uit eigen tuin!! Pff, ik zal hier ook eens zoeken naar iemand die een frezer te huur heeft. Anders huur ik gewoon een tuinman. Je zal wel zien dat ik die tuin niet bijgehouden krijg in mijn eentje......

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een verrassing dat je aardappelen van 2 jaar geleden omhoog haalt. Lekker is dat als je tuin weer winterklaar begint te raken. Blijven jullie tot de winter weg? In ieder geval een prettig weekeind, met hopelijk mooi herfstweer. Groeten Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Gonny, Super gedaan zeg! Girlpower!!!!
  Heb weblog aan de wilgen gehangen. http://dedenkendevrouw.wordpress.com/ mijn nieuwe blog. Natje xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej hej

  Ik heb ook een moestuin in Jämtland.
  En de aardappels die ik per ongeluk niet uit haal, komen idd gewoon het jr erop weer op hoor!!!
  En er zitten dan super grote aardappels aan.........hoe kan het he met minus 25-30 gr??!!!
  Zieken hebben we niet, we spuiten niks, alles is biologisch....heerlijk!!!!

  Groetjes Jolanda
  www.rojozweden.com

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wow, ziet er goed uit dat landje. Ik weet zeker dat daar volgend jaar heel veel en heel grote aardappels gaan groeien.
  Nogmaals graag gedaan. Groetjes Tineke en Milly

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat makkelijk zo'n frees in de buurt.
  Wat voor soort grond hebben jullie?
  Hier gaat het nog met de schop ; -)
  Hebben jullie altijd hier aardappelen op staan? Of heb je ook nog andere groente?
  Ik dacht al die heeft het vast overleefd onder de grond. Ik heb ook gemerkt dat onder sneeuw de grond niet echt bevroor en je er nog wat in kon steken, terwijl bij alleen vorst het wel redelijk snel bevriest.
  Romantisch gelegen dat huis van jullie.

  BeantwoordenVerwijderen