A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 25 november 2010

Niet blij, maar eigenlijk toch ook weer wel!


Nog twee weken ongeveer, dan staan we in de startblokken. Tenminste dat hopen we. Het zal weer eens niet waar zijn. De Mercedes heeft weer eens "panne". We dachten ooit juist een degelijke splinternieuwe auto te kopen. Peter viel ook eigenlijk op deze auto omdat het toen zo’n beetje de enige auto met veel bagageruimte was, waar hij met zijn beenprothese probleemloos instapte. Hij zit zo lekker ruim voorin. Maar er zat al vrij snel en dus al een hele tijd een ratel in de motor waar geen monteur de oorzaak van kan vinden. Hierdoor zitten we vaak met kromme tenen. Maar het went, hij rijdt immers al een paar jaar met dit nare geluid. Het is een automaat (ivm Peter zijn prothese) en maakt dit geluid altijd tegen de tijd dat de wagen moet schakelen, dus bijv. rond de 40 km, rond de 80 km. Heel vervelend op 80 km. wegen. Vandaag moest Peter om 08.00 uur in Drachten zijn en ik om 09.00 uur in Wolvega. Aangezien mijn auto in Zweden staat, bracht ik Peter naar Drachten en reed door naar Wolvega over Heerenveen. Ik verwachtte veel te vroeg in Wolvega te zijn, maar er was bij Heerenveen een ernstig ongeluk gebeurd en ik deed 3 kwartier over het klaverblad. Ik was 5 minuten te laat in Wolvega. Later Peter weer opgehaald. Toen we ongeveer 20 km van huis waren begon het……..een enorme ratel. Het leek net of er een stuk plastic meedraaide met een ventilator zeg maar. Wij gestopt, motorkap open, STANK, niets te zien. Besloten het erop te gokken naar de garage in Oosterwolde te rijden, waar de auto morgen toch al naar toe zou voor een beurt. De monteur hoorde het direct. Een lekke (kapotte) verstuiver. Meteen was duidelijk waarom de auto de laatste 2 maanden zo vibreerde. Dat is de oorzaak volgens de monteur. We zijn de auto nu wel een week kwijt en we laten gelijk alle verstuivers maar vervangen. Die kosten rond de honderdvijftig euro per stuk (elektronische verstuivers, nou ja, zal wel). Dat wordt weer eens een gepeperde rekening, de halve motor schijnt ook nog uit elkaar te moeten. En een huurauto voor een week, ook vierhonderdvijftig euro. Soms staan we zo in tweestrijd wat te doen. Maar ja, als hij zo is als vandaag, verkoop je hem ook niet. En er zit nu motorverwarming in en (Zweedse) extra koplampen erop. Spijkerbanden in de maat van deze auto. Dus maar laten maken en weer een jaar mee rijden. Dan maar weer eens zien. Waarom ben ik toch ook blij? Nou, dat is wel te raden denk ik. Je zult dit toch krijgen als je in de kou in Zweden rijdt. Bijvoorbeeld tussen Sundsvall en Hoting, waar helemaal niets is. Dat is drie uur rijden en waarschijnlijk is het daar dan ook erg koud zodra je van de kust raakt. Dus ja, toch wel heel blij dat het dan nu gebeurde!

4 opmerkingen:

 1. Wat vervelend Gon. Jullie hebben inderdaad veel pech met die auto. Ik kan me voorstellen dat je inmiddels twijfelt wat je nu wilt. Ik hoop dat de kosten meevallen, maar belangrijker dat jullie veilig aankomen in Zweden.
  Liefs van Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, ik kan me wel iets voorstellen van een probleeem met de verstuivers tussen Sundsvall en Hoting!! Het is hier bar en boos en wij wonene nog redelijk in het zuiden! Het sneeuwen is na 80 uur opgehouden, maar nu is de kou pas goed gekomen. De maan schijnt en het is een graad of -10, wel prachtig! Vervelende kosten, maar als hij het dan weer goed doet.....vooruit maar!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hee Gon, lekker aan het aftellen he?
  Balen van de auto, maar ja klopt beter daar als hier :-) Het is hier erg koud weer, de hele dag tussen -15 en -20 en wordt weer kouder. Daarbij een snijdende wind en hoge luchtvochtigheid... brrrr ik heb ff mijn neus ervan vol...
  Hoop dat het snel kouder wordt met geen, minder wind en meer sneeuw :-)

  Heb een gedeelte gepynt nu, kerstverlichting hangt rondom het huis nu, ziet weer sprookjesachtig uit. Nu dan nog de ljusstaker naar beneden halen en plaatsen.
  Komt morgen wel weer. Wilde nog de ramen lappen, maar dat lukte niet met de kou, alleen dan binnen gedaan.

  Lieve groeten en hopelijk snel tot ziens!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooie foto boven in
  ik kan jammer genoeg het verhaal niet gaan lezen want ik heb al haast want ik weet niet of boudewijn om half 11 thuis zal komen of niet
  waarschijnlijk niet omdat het sneeuwt en dat hoop ik ook dat dat nog eff zo door gaat want dit is een soort feest avond
  saskia en jeroen zijn hier de opassen en die letten niet zo op tijd dus ik kan lekker doen wat ik wil
  en ze vinden dat niet erg als ik nog niet naar bed ga want ze zeggen het ook niet tegen boudewijn
  heb ik echt wel super geluk mee met deze oppas
  maarja sneeuwt het bij jou ook??? ik denk het wel in zweden
  ja sneeuw ballen en zo daar hou ik niet van op school bijvoorbeeld die kunnen zo hard aan komen he
  soms zit er wel eens een steen in nou dan heb je toch een groot probleem als je dat in je oog krijgt ofzo
  en ijs in je nek gooien en zon dingen
  nou ja ik ga weer snel
  doeiiiiiii groetjes van emma

  BeantwoordenVerwijderen