Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





maandag 16 januari 2017

Steeds die extremen en dan ook de droogte

 

 
Zo'n vreemde winter als deze hebben wij hier nog niet meegemaakt. Dit is de 9e winter waarover we kunnen meepraten.
Deze winter is niet normaal gezien de wisselingen telkens, de extremen zelfs.
Zo is het een aantal dagen rond -30°C en zo kan het in een paar uur omslaan naar +4°C.
Dat is best vervelend, maar voor mezelf vind ik het echt niet erg. Pas mijn kleding aan en dat is dat. Ik heb niets van -30°C  en als het dan in ene +4°C is, voelt het alsof het voorjaar is aangekomen.
Voor onze honden is het ook niet echt erg, bij temperaturen kouder dan ongeveer -15°C krijgen ze elk hun eigen jas aan. Geven ze niks om en hebben evenveel plezier buiten.
Nee, de vogels en de wilde dieren, daar is het heel vervelend voor.
Zo wennen ze niet aan de kou, als het steeds zo wisselt.
 
 
 
 
Bovendien verandert de bovenste sneeuwlaag tijdens dooi in een laag ijs waarop later dan weer sneeuw valt. Zo ligt er nu een laag sneeuw die door nu en dan dooi tussendoor ingeklonken is door die ijslagen ertussen.
 
 
 
 
Door de ijslagen kunnen dieren als reeën en rendieren bijna geen voedsel vinden. Als er alleen maar sneeuw valt en het dooit niet tussendoor dan kunnen ze blijven zoeken en wroeten naar voedsel, al ligt er meer dan een halve meter, de sneeuw is dan erg droog en erg licht. Maar nu zijn ze echt in de problemen, zelfs zo dat het 't nieuws haalt.
 
 
 

Voor de dieren zal het fijn zijn als de definitieve dooi komt, in deze omgeving pas in april.
Dan kunnen ze weer naar hartenlust eten van o.a. dit rendiermos.
 

En natuurlijk warmt de aarde op, maar nu dan telkens dat geklets op het nieuws dat dit daardoor komt deze winter, nee, dat geloof ik niet. Ik heb hier wel over gesproken met mensen die hier geboren en getogen zijn en nu een leeftijd hebben van ergens in de tachtig jaar. Ze vertelden dat vroeger de winters kouder waren, maar ook dat ze in hun jeugd ook wel eens een groene kerst hebben meegemaakt. Wel dat is ons nog niet overkomen, de sneeuw was er altijd al in november.
Ik heb in mijn achterhoofd altijd nog het verhaal over El Niño en La Niña (klik) dat ik lang geleden op school leerde. 
Over hun sterke wisselingen en wat die allemaal kunnen veroorzaken.
 
Moet ik ook gelijk aan 2016 denken, een zeer droog jaar. Ik denk dat het woord grondwaterpeil wel het meest gebruikte woord is geweest in het journaal hier in 2016. 
In grote delen van Zweden is dat peil in de loop van het jaar veel te laag geworden en is dat op veel plaatsen nog steeds.
Vooral in het zuid-oosten (vanaf Stockholm naar het zuiden en dan de oostelijke helft) van Zweden is dit het geval, maar ook in grote delen van Västerbotten en Västernorrland. Deze veel te lage grondwaterstand geeft grote problemen.
 
 
 
 
Om dicht bij huishoudens te blijven... mensen die niet in stedelijke gebieden wonen, maar op het platteland en dus een eigen drinkwatervoorziening hebben door een eigen bron, zaten afgelopen zomer vaak zonder water. Bomen hadden slap blad en planten hingen deze zomer met grote regelmaat helemaal slap en de regen bleef maar uit.
Als er dan eens een buitje viel zette dat geen zoden aan de dijk, leefden de planten weer een klein beetje op om de volgende dag weer slap te hangen.
Maar een te laag grondwaterpeil veroorzaakt voor nog veel meer andere zaken problemen.
Het smelten van de sneeuw in het voorjaar lost dit probleem ook niet echt op. De grond is dan nog tot op grote diepte bevroren en het smeltwater zoekt via speciaal gegraven wegen en via beken en rivieren zijn weg om zo via de grootste rivieren in de Botnische Golf (Oostzee) te belanden.
We hopen altijd op een mooie zomer, maar dit kan dus ook z'n prijs hebben.

Gon