A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 16 januari 2017

Steeds die extremen en dan ook de droogte

 

 
Zo'n vreemde winter als deze hebben wij hier nog niet meegemaakt. Dit is de 9e winter waarover we kunnen meepraten.
Deze winter is niet normaal gezien de wisselingen telkens, de extremen zelfs.
Zo is het een aantal dagen rond -30°C en zo kan het in een paar uur omslaan naar +4°C.
Dat is best vervelend, maar voor mezelf vind ik het echt niet erg. Pas mijn kleding aan en dat is dat. Ik heb niets van -30°C  en als het dan in ene +4°C is, voelt het alsof het voorjaar is aangekomen.
Voor onze honden is het ook niet echt erg, bij temperaturen kouder dan ongeveer -15°C krijgen ze elk hun eigen jas aan. Geven ze niks om en hebben evenveel plezier buiten.
Nee, de vogels en de wilde dieren, daar is het heel vervelend voor.
Zo wennen ze niet aan de kou, als het steeds zo wisselt.
 
 
 
 
Bovendien verandert de bovenste sneeuwlaag tijdens dooi in een laag ijs waarop later dan weer sneeuw valt. Zo ligt er nu een laag sneeuw die door nu en dan dooi tussendoor ingeklonken is door die ijslagen ertussen.
 
 
 
 
Door de ijslagen kunnen dieren als reeën en rendieren bijna geen voedsel vinden. Als er alleen maar sneeuw valt en het dooit niet tussendoor dan kunnen ze blijven zoeken en wroeten naar voedsel, al ligt er meer dan een halve meter, de sneeuw is dan erg droog en erg licht. Maar nu zijn ze echt in de problemen, zelfs zo dat het 't nieuws haalt.
 
 
 

Voor de dieren zal het fijn zijn als de definitieve dooi komt, in deze omgeving pas in april.
Dan kunnen ze weer naar hartenlust eten van o.a. dit rendiermos.
 

En natuurlijk warmt de aarde op, maar nu dan telkens dat geklets op het nieuws dat dit daardoor komt deze winter, nee, dat geloof ik niet. Ik heb hier wel over gesproken met mensen die hier geboren en getogen zijn en nu een leeftijd hebben van ergens in de tachtig jaar. Ze vertelden dat vroeger de winters kouder waren, maar ook dat ze in hun jeugd ook wel eens een groene kerst hebben meegemaakt. Wel dat is ons nog niet overkomen, de sneeuw was er altijd al in november.
Ik heb in mijn achterhoofd altijd nog het verhaal over El Niño en La Niña (klik) dat ik lang geleden op school leerde. 
Over hun sterke wisselingen en wat die allemaal kunnen veroorzaken.
 
Moet ik ook gelijk aan 2016 denken, een zeer droog jaar. Ik denk dat het woord grondwaterpeil wel het meest gebruikte woord is geweest in het journaal hier in 2016. 
In grote delen van Zweden is dat peil in de loop van het jaar veel te laag geworden en is dat op veel plaatsen nog steeds.
Vooral in het zuid-oosten (vanaf Stockholm naar het zuiden en dan de oostelijke helft) van Zweden is dit het geval, maar ook in grote delen van Västerbotten en Västernorrland. Deze veel te lage grondwaterstand geeft grote problemen.
 
 
 
 
Om dicht bij huishoudens te blijven... mensen die niet in stedelijke gebieden wonen, maar op het platteland en dus een eigen drinkwatervoorziening hebben door een eigen bron, zaten afgelopen zomer vaak zonder water. Bomen hadden slap blad en planten hingen deze zomer met grote regelmaat helemaal slap en de regen bleef maar uit.
Als er dan eens een buitje viel zette dat geen zoden aan de dijk, leefden de planten weer een klein beetje op om de volgende dag weer slap te hangen.
Maar een te laag grondwaterpeil veroorzaakt voor nog veel meer andere zaken problemen.
Het smelten van de sneeuw in het voorjaar lost dit probleem ook niet echt op. De grond is dan nog tot op grote diepte bevroren en het smeltwater zoekt via speciaal gegraven wegen en via beken en rivieren zijn weg om zo via de grootste rivieren in de Botnische Golf (Oostzee) te belanden.
We hopen altijd op een mooie zomer, maar dit kan dus ook z'n prijs hebben.

Gon
 
 

9 opmerkingen:

 1. Tjonge, ik zit even te knipperen met m'n ogen... Bizar joh, die extremen! Het is toch bijna niet te bevatten dat het binnen een paar uur zo kan veranderen... Is er dan een andere wind of luchtstroming die zoveel invloed heeft?
  Wordt er nog iets gedaan voor dieren in de vorm van voederplaatsen?
  Je schrijft dat je zelf gemakkelijk kunt aanpassen aan de temperatuur, maar het lijkt me toch best vervelend zo'n groot verschil!

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties


  1. Ja Elizabeth, als een lagedrukgebied het hogedrukgebied verdrijft en er komt een zuidelijke stroming (lucht van de Middellandse Zee die al wel afgekoeld is onderweg) of een westelijke vanaf de Atlantische Oceaan, dan kan het heel snel gaan.
   Over evt. bijvoeren, daar kom ik nog op terug in een volgend bericht. Groetjes!

   Verwijderen
 2. Heel veel wetenswaardigheden die je niet kunt weten in Nederland. Interessant dit! eva

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh Gon ik herken zo wat je schrijf....
  Hier was het wel niet zo koud als bij jullie (-20) maar ook hier in een paar dagen was het +4. Dus 24 graden verschil...Sneeuw kwam en smolt half weg, daarna overal halka door opvriezend dooiwater en mist. Wel mooi als de mist aanvriest, maar dat is ook al voorbij.
  Dan weer vorst zoals nu -4 tot ca.8 en nu lees ik weer komen er temp. boven nul ook 's nachts voor de komende dagen. Sneeuw blijft uit, het is donker als in november, iedereen laat zijn kerstlichtjes gewoon hangen, dat geeft dan tenminste nog wat licht en gezelligheid. We komen o.a. voor de winter naar Zweden, maar het is in onze woonplaats in NL nu kouder dan hier en met sneeuw. Dat is wel heel vreemd.
  Ook het te kort aan wáter is goed te zien, meren hebben nu al enige jaren veel meer "strand" dan eerder, men ziet dat het slecht is voor de natuur, voor dieren en planten.
  We wachten op beter en velen met ons, maar het is zoals het is, we kunnen alleen hopen op beter. De natuur raakt echt in de war. Je houdt je hart vast voor die smeltende ijskap...misschien keert het weer ten goede, ik hoop het. Grtjs, Jet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties

  1. Hej Jet,
   Op dit moment is het hier nu -20 en dat hebben we al een paar dagen met volop zon. Het is eigenlijk heerlijk weer! Maar nu weer zo'n dooiaanval op komst en dat hebben wij nog nooit meegemaakt in januari. Op z'n vroegst komt dat wel voor hier in de 2e helft van februari. Sneeuw ligt er zat trouwens hoor, ondanks de dooiperiodes. Maar deze winter zal ons nog wel lang heugen, echt niet leuk. Het hoort gewoon continue onder nul te zijn hier nu. Groetjes, Gon

   Verwijderen
 4. Zoals je al zegt is het vooral sneu voor de dieren. Worden ze dan ook bij gevoerd door de overheid ofzo? XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Gonny,

  Vervelend voor iedereen en de dieren dat het zo wisselt in temperatuur. Gelukkig zorgen jullie altijd goed voor de dieren. Hopelijk doen meer mensen dat.

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat bijzonder!......hoop dat het goed komt voor iedereen.
  Wel prachtige foto's trouwens!
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De temperatuurverschillen zijn bij jullie wel heel erg groot zeg!
  Hier hebben we al een paar dagen een witte wereld.
  Niet door de sneeuw maar door de rijp.
  Tis zo mooi. Alleen jammer dat de zon er niet bij was.

  BeantwoordenVerwijderen