A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 29 mei 2015

Het is toch voorjaar?


Bosanemoontjes (vitsippor).


Tja, ze zeggen het, maar er is niet veel van te merken. Hadden we vorig jaar al dagen van tot +28 graden te pakken, wat natuurlijk ook niet helemaal normaal was, nu blijft het maar fris. Het aantal graden boven nul is slechts de helft van toen en er is bijna geen dag geheel droog. Het nodigt niet erg uit om in de tuin te werken en ook niet om potplanten te kopen. Nu is dat nog vroeg zat, want een soort van ijsheiligen is hier wel een maand later. Tijdens het eerste voorjaar hier, dat was in 2010, maakte ik de fout. Zodra ik ergens in een dorp 20 km verderop pot- en perkplanten te koop zag in een krantje, was ik op weg. Veel te vroeg! Wat heb ik lopen slepen met al die planten. 
Elke avond naar binnen en 's morgens weer naar buiten. Die fout maak je dan niet weer. Maar moeilijk is het wel, als je gewend bent dat (in NL) het na half mei veilig is. 
Maar het hoeft niet te vriezen, nu is het al een paar weken niet onder nul geweest. 
In mei kan het dus alle kanten op.

De grasmat is nu wel weer groen en alle planten zijn zelfs al voor de dag. Planten als lupine, boerenwormkruid, ridderspoor, moerasspirea, geranium (wild, dus ik bedoel geen pelargonium) en nog heel veel meer. De geraniums staan vaak al in knop, de rest nog niet. Zo vlak na midsommar, dan komen ze. Dan gaan we een week of zes genieten van heel, heel veel bloemen hier! Alle bermen staan dan ook vol. 
Nu moeten we het nog even doen met de bosanemoontjes die op hun eind lopen. 

Het is trouwens alweer 24 uur per dag licht. Nog even en ik kan elke avond rond middernacht weer naar de oever van het meer tegenover ons huis lopen voor een foto. Misschien ga ik dat wel weer doen, net als drie jaar geleden. Zoveel verschillende beelden van een zelfde plaats genomen.
Als je eens een kijkje wilt nemen, HIER (klik) staan de foto's van 2012. Er zijn juweeltjes bij, maar ook saaie natuurlijk, bij regenachtig weer.

Tussen de regenachtige dagen door hebben we wel het hout weggewerkt. Heerlijk, geen hele zomer met hout kloven. Ik kom hier eerdaags nog wel op terug. 

Ik wens iedereen een fijn weekend en hopelijk zowel in NL als in SE wat aangenamer weer!

Gon


9 opmerkingen:

 1. Mooi blogje Connie, bedankt voor het delen, ben heel verkouden, maar als ik beter bent moet ik blogjes gaan bezoeken...groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen kloven in de zomer. Dat scheelt zeg. Jullie ook een fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een groot verschil met hier dan! Maar ja, gezien de afstand ook niet heel gek. Bij jullie is het seizoen nog veel korter en intenser dan hier! Verbaasde me hier al zo over de explosie van groen en bloemen. Maar ook hier moet je geen Nederlandse tijden aanhouden voor je plantjes heb ik al gemerkt Je foto's van het meer zijn echt ongelofelijk mooi zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw, echt mooie foto's Gon!
  Het weer is inderdaad nog niet denderend helaas.
  Vanmorgen naar de meimarkt geweest en we waren amper thuis toen het begon te regenen en onweren, zo jammer voor de markt.

  Dankjewel, jullie ook een goed weekend!

  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook hier (en t is al bijna juni) is het nog niet erg voorjaarsachtig!!!! Mag wel gauw een beetje veranderen. Ik wens je een mooie (lange) zomer, maar voor nu eerst een fijn weekend.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook wij zijn vanmorgen door regen, hagelbuien en onweer naar binnen gedreven, hoewel alles er prachtig bijstaat. Het is de koude wind, want in de beschutting is d e zon al heerlijk. Dan loopt het bij jullie zeker een paar weken op Nederland achter, maar...de zomer komt echt! Nog even doorzetten en dan is het vast genieten in de prachtige natuur bij jullie.
  Het fotoproject is een goed idee van je, de foto's van de vorige keer waren prachtig! Nieuwe uitdaging! Doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tja, het weer is een rare meneer...! Ze zeggen dan ook 'niets zo veranderlijk als het weer!' Tjonge, 24 uur licht..., hoe gaat dat met je dag-en nachtritme? Slaap je dan evenveel? In het hoge noorden is het misschien nog wel veel extremer...
  Jammer hoor dat je zo kort van de plantjes kunt genieten, want ik neem aan dat als de herfst ingevallen is, het ook snel gedaan is met ze...

  groetjes, ELizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad Gonny, het weer heeft zich ook in Nederland nog niet van zijn mooie kant laten zien, op een paar mooie dagen na, hebben we nog niet veel gehad.
  Maar misschien een mooie zomer, daar hopen we dan maar op.
  groetjes,
  Bea

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja zeg dat wel...zomer waar blijf je nou?!?!Ook hier veel te lage temperaturen voor deze tijd van het jaar...vandaag zou het mooi weer worden...NOT...volgende week voorspellen ze 32 graden...ja,ja...vast en zeker...zal de komende week nog wel 10x veranderen en bovendien sta ik volgende week zondag op een creamarkt bij n tuincentrum,het mag zeeeer zeker zonnig en warm zijn en ik wil dan ook niet als klagende NL-er overkomen(want zeuren wij niet altijd over wat voor weer het dan ook is hier,ha,ha),maar met die voorspellingen voor dat weekend is het of na Zaterdag al afgelopen ben ik bang...oorzaak TE heet in 1 keer een TE grote temperatuursstijging die dus wordt afgedaan met regen en onweer(op mijn markt zondag?!?!)waardoor er straks niemand komt en bij zo'n extreme hitte in een keer zie je vast ook geen mens...laten we gewoon lekker langzaam aan beginnen met n temperatuur rond de 20/22 graden en dat trapsgewijs i.p.v in ene 10 graden warmer....zucht...hadden ze maar een thermosstaatje daarboven!Ha,ha...;-)

  BeantwoordenVerwijderen