Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 11 mei 2015

Tulpen in Västernorrland
Ik beloofde eens te schrijven over tulpen in deze omgeving. Ik vertelde al dat ze hier veel later bloeien, geen wonder, de sneeuw is rond eind april pas echt weg en dan moet de aarde nog opwarmen. Wat wel bijzonder is, is dat de sneeuw dus nog niet eens echt lang weg is en de rabarber al druk aan het groeien is. We hebben afgelopen najaar ook eens tulpen en narcissen in de grond gestopt, dus hoe het hier in Jämtland zal gaan met tulpen is even afwachten. Van de narcissen bij de buren (klik) trouwens nog geen levensteken. Althans geen bloemen, ik ga natuurlijk niet uitgebreid in hun tuin staan zoeken naar blad.

Ten oosten van Jämtland ligt Västernorrland, tussen Jämtland en de Botnische Golf in dus. Het klimaat is daar iets milder, verder van de bergen. Het scheelt toch gauw twee weken in het voorjaar schat ik. Bovendien kun je in een groot deel van Västernorrland nog een appelboom zetten en grote kans hebben op appels, bij ons kun je dat dus echt vergeten. 

In 2006 vestigden de Zweed Hasse Sjölund en de Hollandse Carolina Visser zich in Backsjön, gemeente Sollefteå. De grootvader en de oom van Carolina teelden tulpen in Nederland en ze heeft er met regelmaat gewerkt. Nooit eerder had ze gedacht om zelf tulpen te gaan telen in Noord-Zweden. Het idee ontstond in 2008 en in dat jaar pootten ze de eerste 1.000 tulpenbollen, 750 rode en 250 gele tulpen. Het voorjaar van 2009 was spannend en vanaf medio mei hadden ze een mooie tuin met 1.000 tulpen.
Ze besloten er helemaal voor te gaan en pootten nog 7.000 bollen in 7 verschillende kleuren. De winter van 2009/2010 was erg koud, dus wederom spannend. Ze hadden een tulpenfestival georganiseerd en zouden de tulpen wel op tijd bloeien? De tulpen waren op tijd en de eerste twee weken kwamen er al meer dan 1.000 bezoekers. In het weekend waren er activiteiten als live muziek, dans en een ambachtelijke markt. 
Gemotiveerd gingen ze op naar 2011 toen er 15.000 tulpen bloeiden. Ongelooflijk mooi! Het weer was niet altijd goed, maar de 'Norrland tulpen' hadden storm, hagel en vorst overleefd.
Inmiddels bloeien er eind mei en de eerste helft van juni 125 rassen, bijna 100.000 bollen! 

Dit jaar is het festival van 24 mei tot 13 juni. Misschien toch eens een dagje uit van maken, 120 kilometer is toch een peulenschil?! En het rijdt ook nog eens zo ontspannend!
Ik herinner me trouwens maar al te goed dat we hier pas woonden en dat de buren er een dagje uit van maakten. Ze gingen tulpen kijken! Dat was geweldig! Een soort kleine Keukenhof in het noorden van Zweden. 

Dit is de site (klik) van Hasse en Carolina. Het bovenstaande heb ik van hun site gehaald en hier verkort weergegeven. Het is leuk om even te neuzen op de site, zo kom je ook veel foto's tegen. Op de welkomstpagina komt er al gelijk een fotopresentatie voorbij!
Ik was zo vrij  hier ook twee foto's te plaatsen.

Ik heb nog een paar dingen op de 'loppis'-blog gezet. Eerdaags komen er nog een paar dingen, maar dat meld ik dan weer in een bericht hier. Je komt er door HIER te klikken.

Ook maakte ik hier (op Facebook al wel) nog geen melding van Peter zijn laatste bericht op z'n blog, met vooral ook leuke foto's! Je komt daar door HIER te klikken.

Veel plezier met al het leeswerk J

Gon