A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 19 mei 2015

Brandnetels?


Hoera, ze zijn er weer! Leve deze vaste plant... deze brandnetel!


Enkele brandnetels zullen we moeten verdragen 
als we ooit vlinders willen zien...

Deze 'boodschap' las ik ooit op een kaart wel zo'n vijfentwintig jaar geleden. Ik ben hem nooit vergeten, vooral ook omdat ik zo graag vlinders zie. Natuurlijk zijn er veel meer waardplanten, maar een van de populairste is toch wel de brandnetel!
Er zijn veel vlinders die hun eitjes afzetten op de brandnetel. Rupsen van de kleine vos, landkaartje, atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en ook de rupsen van enkele nachtvlinders eten graag van de brandnetel. Weinig mensen laten graag wat brandnetels toe in de tuin, maar voor vlinders zou het heel fijn zijn. Ik was dan ook heel blij toen ik hier de eerste zomer dan toch een behoorlijk grote brandnetel(s) vond bij een van de houthokken. Wel een halve vierkante meter ongeveer. Heel zuinig ben ik erop.
Het vreemde is dat hij dus elk jaar terugkomt, elk jaar in het zaad schiet, maar dat ik nergens nakomelingen vind. Het is dus alleen deze halve vierkante meter en die spaar ik dus voor de rupsen om ze te helpen.

Zouden er meer brandnetels zijn of komen zou ik dat op bepaalde plaatsen op het erf ook niet erg vinden want brandnetels zitten immers vol mineralen als ijzer, mangaan, kalium, silica, calcium en vitaminen A, B, C, E en K. Ook chlorofyl, mierenzuur en histamine vinden we in brandnetels. 
En wie heeft er nu niet ooit eens brandnetelthee gedronken of brandnetelsoep gegeten? Heel gezond en heilzaam. Als er dus meer brandnetels zouden zijn, zou ik dat beslist meer drinken en eten.

En we kunnen nog veel en veel meer met de brandnetels doen. Denk maar eens aan brandnetelgier tegen luizen. Een vriendelijker middel kun je je niet bedenken lijkt me.
Ik meende hier nog heel wat neer te schrijven, maar waarom zou ik dat doen als iemand dat al eens gedaan heeft. Daarom verwijs ik er heel graag naar. HIER kun je alles, maar dan ook alles lezen wat je wilt weten over de brandnetel.


Een mooie schermbloem van het zevenblad.


Stoorde ik me vroeger in een kleine Hollandse tuin aan het zevenblad, ook dat doe ik niet meer, integendeel. Ook dit blijft hier, net als de brandnetel waar het is. Een grote plek onder een krentenboom en een grote plek tegen de 'dijk' voor het huis.
Wat geniet ik van de prachtige schermbloemen en wat eten we ook lekker van de bladeren de laatste jaren! Afgelopen voorjaar las ik bij Annemiek trouwens een paar recepten, dus i.p.v. hier van alles op te gaan schrijven verwijs ik voor recepten graag naar de ontzettend leuke, inspirerende en leerzame blog van Annemiek. Voor het recept voor een quiche klik je HIER, voor het recept voor pasta klik je HIER en voor een recept voor een stamppotje klik je HIER
Met dank aan Annemiek voor haar heerlijke mijmeringen!

En... laat je ook wel eens brandnetels of zevenblad staan voor vlinders (rupsen) of voor jezelf? Of zijn er andere wilde planten (er is nog zoveel meer mogelijk) die je laat staan met soortgelijk doel? Ik gaf hier slechts twee voorbeelden. Ik ben heel benieuwd!

Gon

10 opmerkingen:

 1. Ja natuurlijk, heerlijke brandnetelsoep of gewoon door de puree met wat boter. Brandnetelthee is ook lekker. Een andere wilde plant die op een speciale manier gebruikt kan worden is de varen. Neem een oude kussensloop en vul deze volledig op met varens. Heerlijk slapen op die manier! Verder zijn de Zweedse kruiden van Maria Treben gekend. Omdat jullie in Zweden wonen zal dit wel niet moeilijk zijn om zelf te maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een paar jaar geleden heb ik in 1 van mijn borders in Nederland een brandnetel laten staan. Voor de vlinders inderdaad. Maar die pol bleef ieder jaar groeien en was ook amper nog weg te krijgen. Voor mij geen brandnetels meer in mijn Nederlandse tuin. Ik heb ontzettend veel vlinders en bijen in mijn tuin jaar in jaar uit, dus die brandnetel hebben ze bij mij helemaal niet nodig.

  In Zweden lieten we ze staan buiten de grasvelden waar de kinderen speelden. Ook had ik in Zweden overal zevenblad staan. En ieder jaar was ik aan het wachten op de beloofde witte bloemen. Nooit gezien in die 7 jaar dat we in Zweden woonden. Helaas, maar de natuur laat zich nu eenmaal nergens toe dwingen. Een hele goede vlinderlokker is trouwens de Verbena of ijzerhard. Die laat zich ook niet dwingen om netjes op een plekje te blijven staan. Het ene jaar staat mijn tuin er helemaal vol mee, en langs het huis en tussen de tegels, en het jaar erna zie ik er geen, om het derde jaar weer voor een paarse kleurexplosie te zorgen.

  Heerlijk, de grillen en nukken van moeder natuur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hej Gonny,

  Dat wist ik niet van de rupsen en de brantnetels, leuk om te weten. Toen ik nog een tuin had haalde ik ze altijd weg. Natuurlijk had ik toen ook twee kinderen rondlopen en niet zo'n grote tuin als die van jullie, dan kan dat wel eens vervelend zijn.
  Zevenbladbladeren heb ik ook nog nooit gegeten. Ik ben ook niet zo goed in het herkennen van planten dus zou ik ook niet zo gauw iets plukken en eten. In gedroogde vorm heb ik ze volgens mij wel eens gebruikt voor thee tegen een of ander kwaaltje. Toch vind ik het wel heel tof dat je dingen uit je tuin haalt om te eten.

  Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De brandnetels die bij de buren vandaan komen, mogen direct weg. Die zijn heftig zeg als je ze aanraakt. Zevenblad hebben we genoeg in de tuin staan. Niet weg te krijgen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik ben niet zo goed in planten herkennen, in zuid america hebben we ander soort planten dat mijn moeder mij heeft geleerd die zie ik niet hier in nederland...we gaan daar niet zo vaak naar de arts maar planten uit de grond....groetjes Conny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leerzaam stukje, niet zomaar alles weghalen dus.
  Fijne week.....
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou oke, als iemand zo enthousiast is over brandnetels dan moeten we dat maar even goed doorlezen. Bedankt voor alles tips. Ik ben ook gek op vlinders dus zal ze ook laten staan. Maar het zevenblad...Poeh dat vind ik echt vreselijk daar word ik niet blij van. Mijn hele tuin zit onder. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Groetjes uit Zweden en een fijne pinkster

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een ode aan de brandnetel :-) Hier ook ruimte genoeg voor deze plant.
  Sinds de kennismaking met de brandnetelsoep 'omarm' ik deze plant ook!
  Hier zo'n zeven vierkante meter die ook braaf op zijn plaats blijft staan.
  Ik ga zo de link lezen voor meer recepten. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Brandnetels.. dan denk ik toch meteen aan...auw en brandnetel kaas. Dat is zo lekker!! En laten staan, dat zal ik doen, als ik net zoveel ruimte in de tuin heb als jij hebt ;-)
  En wat een interessant stukje. Dat van die vlinders wist ik helemaal niet. Weer wat geleerd!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen