Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





dinsdag 19 mei 2015

Brandnetels?


Hoera, ze zijn er weer! Leve deze vaste plant... deze brandnetel!


Enkele brandnetels zullen we moeten verdragen 
als we ooit vlinders willen zien...

Deze 'boodschap' las ik ooit op een kaart wel zo'n vijfentwintig jaar geleden. Ik ben hem nooit vergeten, vooral ook omdat ik zo graag vlinders zie. Natuurlijk zijn er veel meer waardplanten, maar een van de populairste is toch wel de brandnetel!
Er zijn veel vlinders die hun eitjes afzetten op de brandnetel. Rupsen van de kleine vos, landkaartje, atalanta, dagpauwoog, gehakkelde aurelia en ook de rupsen van enkele nachtvlinders eten graag van de brandnetel. Weinig mensen laten graag wat brandnetels toe in de tuin, maar voor vlinders zou het heel fijn zijn. Ik was dan ook heel blij toen ik hier de eerste zomer dan toch een behoorlijk grote brandnetel(s) vond bij een van de houthokken. Wel een halve vierkante meter ongeveer. Heel zuinig ben ik erop.
Het vreemde is dat hij dus elk jaar terugkomt, elk jaar in het zaad schiet, maar dat ik nergens nakomelingen vind. Het is dus alleen deze halve vierkante meter en die spaar ik dus voor de rupsen om ze te helpen.

Zouden er meer brandnetels zijn of komen zou ik dat op bepaalde plaatsen op het erf ook niet erg vinden want brandnetels zitten immers vol mineralen als ijzer, mangaan, kalium, silica, calcium en vitaminen A, B, C, E en K. Ook chlorofyl, mierenzuur en histamine vinden we in brandnetels. 
En wie heeft er nu niet ooit eens brandnetelthee gedronken of brandnetelsoep gegeten? Heel gezond en heilzaam. Als er dus meer brandnetels zouden zijn, zou ik dat beslist meer drinken en eten.

En we kunnen nog veel en veel meer met de brandnetels doen. Denk maar eens aan brandnetelgier tegen luizen. Een vriendelijker middel kun je je niet bedenken lijkt me.
Ik meende hier nog heel wat neer te schrijven, maar waarom zou ik dat doen als iemand dat al eens gedaan heeft. Daarom verwijs ik er heel graag naar. HIER kun je alles, maar dan ook alles lezen wat je wilt weten over de brandnetel.


Een mooie schermbloem van het zevenblad.


Stoorde ik me vroeger in een kleine Hollandse tuin aan het zevenblad, ook dat doe ik niet meer, integendeel. Ook dit blijft hier, net als de brandnetel waar het is. Een grote plek onder een krentenboom en een grote plek tegen de 'dijk' voor het huis.
Wat geniet ik van de prachtige schermbloemen en wat eten we ook lekker van de bladeren de laatste jaren! Afgelopen voorjaar las ik bij Annemiek trouwens een paar recepten, dus i.p.v. hier van alles op te gaan schrijven verwijs ik voor recepten graag naar de ontzettend leuke, inspirerende en leerzame blog van Annemiek. Voor het recept voor een quiche klik je HIER, voor het recept voor pasta klik je HIER en voor een recept voor een stamppotje klik je HIER
Met dank aan Annemiek voor haar heerlijke mijmeringen!

En... laat je ook wel eens brandnetels of zevenblad staan voor vlinders (rupsen) of voor jezelf? Of zijn er andere wilde planten (er is nog zoveel meer mogelijk) die je laat staan met soortgelijk doel? Ik gaf hier slechts twee voorbeelden. Ik ben heel benieuwd!

Gon