A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 1 april 2014

Wilde zwanenZijn ze niet prachtig deze foto's? Inderdaad, ze zijn niet door mij gemaakt, ik heb ze van de site van National Geographic. Ten eerste heb ik (nog) niet de geschikte lens voor mijn spiegelreflexcamera, ten tweede loop ik niet de hele dag met mijn toestel om mijn nek, of in geval van het andere toestelletje, in mijn zak. Soms is dat zo ontzettend jammer. Bijvoorbeeld zoals vorig jaar, toen er een hele kudde rendieren over ons erf liep, geen toestel bij de hand, ik was buiten nota bene!


Vandaag liep ik even van het huis naar de garage/werkplaats en toen hoorde ik ze. Wilde zwanen!!! Ik zag ze daarna ook, vier stuks. Het zag er ongeveer zo uit als hieronder, alleen vlogen ze in een schuine lijn achter elkaar. Nee, geen toestel om mijn nek als ik naar de garage loop om iets te pakken en nee, ook niet het kleine toestelletje in mijn zak. Alhoewel ik het met het laatste ook zeker niet genoeg naar me toe had kunnen halen, daar zit maar 3x zoom op.


Oh, en dat was ik weer hé, sentimentele troela. Ik vond het zielig dat ze er al waren. Eerst maakte mijn hart een sprongetje, oh, geweldig, de wilde zwanen zijn er alweer! 
Er broeden ook elk jaar wilde zwanen in het meer hier tegenover en ik zie ze dan geregeld vanuit het keukenraam of het kamerraam. Maar nu ligt er nog ijs, hoe moeten ze eten? Het is ook hier beslist voorjaarsachtig, maar zwemmen kunnen ze maar op heel weinig plaatsen, in windgaten en onder bruggen. Ze zijn erg vroeg en je moet niet eens gek kijken als er dan ook snel kraanvogels komen. Ze gaan vaak samen op. Vermoedelijk zijn ze zo vroeg omdat het voorjaar zo vroeg is, omdat het zo warm voor de tijd van het jaar is in Europa. 

Maar ik zag meerdere foto's van wilde zwanen op National Geographic en dat zijn vaak zwanen op ijs. Hopelijk hebben de zwanen zich eerst volgegeten bij het Hornborgasjön waar ze samen met de kraanvogels verzamelen wanneer ze uit Afrika komen. Daar zijn ze al hoor, kijk maar eens HIER (klik). 
Wanneer het avond is en donker kun je kijken bij Historik - 24h.

Wat trouwens nog opmerkelijk is, wilde zwanen kunnen tot op grote hoogten vliegen. Terwijl ik naar de foto's zocht kwam ik nog een ervaring tegen van een piloot die een groep wilde zwanen had zien vliegen op 8200 meter hoogte! Ruim 8 kilometer! Ik heb ook wel gevlogen en zag, toen we op vergelijkbare hoogte waren, op een beeldschermpje voor mijn neus dat het ergens tussen de -40 en -50 graden Celsius was. Wauw!

Hieronder een mooi filmpje van kraanvogels en wilde zwanen, gemaakt bij Hornborgasjön in het vroege voorjaar. Ik liet het al eens eerder zien, maar voor nieuwe lezers is het wel erg leuk.
Gon

9 opmerkingen:

 1. Komt vast helemaal goed met de zwanen hoor!! Zij zijn slimmer als wij en kunnen altijd wel eten vinden. Ze zijn wel heel erg mooi. Hier is ook alles veel vroeger. Zag gisteren al in een berm pinksterbloemen staan. Reed er met de auto langs maar volgens mij waren ze het echt. Hoop dat de zon zich vandaag ook weer laat zien. Zondag waren de mensen hier op het strand van Makkum al aan het zwemmen en ik hoorde dat ze in Bolsward al in de vaart aan het zwemmen waren. Brrrr.....
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear Gon!
  Often I have no chance to make photos from wonderful meets with animals and sometimes I don' t want to see it through the camera and miss this magic moment to see it with my eyes ...
  But I know what you mean ...
  Your post touched my heart because when I see these birds or hear them - my heart is in Finland and I remember all this nature and these dreamy birds!
  So I must say to you -thank you Gon!!!
  I got a very bad message yesterday but your post filled my heart with light!
  I wish you a magic week in your beautiful country!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij vroegen ons dat ook af een week of drie geleden maar ze leven allemaal nog! En een lawaai dat de trana's maken, onze jonge hondjes zijn er zeer van onder de indruk :-). Leuk filmpje maar, en dat is geen kritiek hoor, waarom moet er altijd een muzakje onder? Ik zei vaak natuurlfilms en met of een muzakje of iemand die het nodig vindt om er voordurend doorheen te ........!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gonny,

  Hihi, heel herkenbaar, niet het juiste fototoestel bij je hebben of nog erger, helemaal geen fototoestel. Heerlijk hè, dit zachte weer. Een paar dagen geleden zag ik de eerste ooievaars hier rondzweven op de termiek. En dan alle hommels die af en aan vliegen.

  Groetjes, Antoinette

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh, heel herkenbaar: geen fototoestel bij je hebben.. Ik heb een keer een groep zwanen voorbij zien komen, dat vergeet je nooit weer, dat geluid. Ook geen fototoestel bij me, toen. En dat ze zo hoog gaan, nooit eerder gehoord!

  Ik ga eens even informeren naar dat gerucht over het zwemmen in de gracht in Bolsward. Hoe kom je erbij... Hoewel de buren. Zaterdagavond ook tot 11 uur buiten zaten. Men heeft de zomer in het hoofd, niet gek, dat de dieren het ook denken...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zwanen zijn echt heel bijzondere beesten. Wat hoog kunnen ze vliegen!
  Vorig jaar spaarden wij bij de AH van die plaatjes van Superdieren, zulke leuke weetjes van verschillende dieren, leuk voor groot & klein :-)

  Geen camera op zak, of te laat om een mooie foto of film te maken, heel herkenbaar. Dat gebeurt ook vaak met kids in de beurt. Gelukkig heb je tegenwoordig van die slimme telefoons en jawel die heb ik bijna altijd in mijn broekzak. Niet alle smartphones maken mooie foto's (als je net wat minder licht hebt, of als er beweging is). Daarom ben ik nog steeds zo blij met met Nokia. Zelfs als er ingezoomd wordt, heeft hij nog steeds veel megapixels.

  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Geli
  Geli, I am so sorry to hear about the very bad message you've got this week. I really hope that it doesn't have to do anything with your health or the health of the ones you love! I wish you much strength.
  With love,
  Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Gonny, mooi die zwanen. Kan mij voorstellen dat dat echt een voorjaarsbode is. Voor ons is dat altijd de terugkeer Van de koekoek en de witte kwikstaart.
  Groet Jan
  (en we kijken al weer op blocket....😊 )

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zwanen zien we hier niet in ons meer, ze zijn zo mooi! De echte voorjaarsbode is voor ons : het kwikstaartje...en die hebben we nog niet gezien! Wel hebben we al heerlijke dagen gehad.
  Geniet van de lente en straks de zomerse temperaturen in Nederland!
  Groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen