A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 10 april 2014

Naar de wc?
Wat ik nu voor praatje heb? Tja, het gaat over het kleine kamertje, het toilet, de wc. 
De wc's in Zweden. 
Zweden, ongeveer 14 keer zo groot als Nederland en met ongeveer de helft van het aantal inwoners van Nederland. Kortom, in Zweden zit men niet zo op elkaar gepakt als in Nederland. In Zweden is ruimte, ruimte en nog eens ruimte. Dit maakt ook dat het buiten de grote steden helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat de huizen allemaal zijn aangesloten op het waterleidingnet en de riolering. In de wat grotere dorpen vaak nog wel, maar in de kleinere dorpen en op het platteland ligt er veelal geen waterleiding en geen riolering. 
Veel mensen die hier lezen en al menigmaal in Zweden zijn geweest weten dit al wel. Maar er zijn ook mensen die hier lezen, zoals familie, vrienden, mensen die al wel geïnteresseerd zijn in Zweden en er graag eens een kijkje willen gaan nemen, mensen die misschien op korte termijn wel voor het eerst naar Zweden zullen gaan die er niet bij stilstaan, er nooit aan gedacht hebben. En juist van zulke mensen krijg je dan wel eens de opmerking dat het in Zweden vies is, dat de toiletten erg vies zijn.

Oké, heb je een huisje geboekt op het platteland, dan is de kans erg groot dat het niet is aangesloten op het waterleidingnet en op de riolering. In het slechtste geval zal je voor elk toiletbezoek naar buiten moeten en je behoefte moeten doen in een zgn. utedass. Een houten hokje met daarin iets wat op een toilet lijkt, je kunt alleen niet doorspoelen. Het valt in een gat of in een grote emmer met plastic zak, misschien staat er een zak ongebluste kalk naast en wordt er van je verwacht dat je er een schepje van die kalk overheen strooit. Ja, wij hebben het lang geleden eens een week moeten doen met zo'n utedass met ongebluste kalk erbij. 
Het kan ook zijn dat er wel een toilet is in huis, dan is er een septic tank ergens in de tuin. Het komt heel vaak voor dat zo'n toiletpot er erg vies uitziet, zo ongeveer als hieronder. Dit wil niet zeggen dat het een vies toilet is in die zin van wat we een vies toilet vinden. Het lijkt vies. 

Bron: internet, dit is niet ons toilet :-)

Wanneer het huis niet is aangesloten op een waterleidingnet, heeft het huis water uit een eigen bron. Dit kan een diep geboorde bron zijn of een gegraven bron. De diep geboorde bron is de meest ideale van deze twee, omdat een gegraven bron uitgeput kan raken in geval van langdurig droog weer. In grote delen van Zweden is het water zeer rijk aan ijzer(oxide) wat na verloop van jaren geleidelijk het porselein van de toiletpotten dit niet fraai uitziende uiterlijk geeft. 
Komen er bij ons dus wel eens mensen op bezoek die zeggen dat Zweden zulke vieze toiletten heeft, dan vertel ik ze dat de gastheer/gastvrouw hier nu eenmaal niets aan kan doen, je kunt immers geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken omdat dit nu eenmaal niet kan en mag wanneer je een septic tank hebt. Het bacteriële leven in de tank zou geheel verstoord raken en dat maakt weer dat je tank dan wel heel snel vol zal zijn. 

Toch liet het me niet helemaal los en ben ik even gaan snuffelen op het internet. Voor diegenen die ook zo'n lelijk uitziende toiletpot hebben door het ijzer het volgende. 
Ik vond een middeltje dat na enkele malen gebruik de pot weer ooglijk maakt, een middeltje dat geen kwaad kan voor de septic tank. 
Koop borax en maak van deze borax samen met doodgewone azijn een papje. Hiermee het bruine oppervlak schuren. Je kunt het ook met puimsteen proberen. Succes!

Gon


14 opmerkingen:

 1. Mmmmm misschien moet je dat schoonmaakmiddeltje ook even in het Zweeds vertalen?
  De w,c's waar ik ben geweest in Zweden waren keurig. ;-) XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben blij dat mijn wc er niet zo uit ziet. Hahaha....
  Ben hier in Nederland bij een benzinepomp wel eens wezen plassen. Alles zag er spik en span uit alleen het water in de pot. Brrrrr... Misschien hadden ze daar ook 'bronwater'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dear Gon!
  Funny and interesting post!
  I hope you are well!
  I wish you a happy weekend!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Gon,
  Ben opgegroeid in een klein dorpje in Friesland, ben nu 65 jaar, dus het is al lang geleden! Wij hadden toen ook een soort emmer waar alles in kwam en naar mijn weten werd die elke week geleegd zoals de vuilnis wordt opgehaald! Wij hebben hier in Noorwegen nu ook een eigen bron maar gelukkig geen bruin water!!
  Groetjes van ons,
  Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ha,ha,ha...wat een geinig verhaal....leuk om de story achter de 'vieze Zweedse toiletpot' te weten! ;-)


  lieve groetjes
  Angeline

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, zoals Richt het ook zegt: vroeger had mijn Beppe in Bolsward ook nog een tonnetje buiten. Dat was begin jaren 60. Eens in de week werd het geleegd. Daarom is dit berichtje heel verhelderend voor ons, moderne (stadse) Nederlanders. Leuk om er meer over te weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hahaha wat een leuk onderwerp :-)
  Wij vinden het sanitair in Zweden overal erg proper (tenzij misschien op plaatsen waar teveel toeristen passeren ;-) ) Al is het inderdaad wel wat raar om zo' n bruin water te zien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Onze zoon werd pas echt zindelijk op vakantie in Zweden, daar was de wc ook buiten het huis en stond er een emmer met een soort houtmot naast de w.c.pot, na elk bezoek een klein schepje in de w.c. pot gooien was natuurlijk reuze intressant voor een peuter. Gelukkig zat het schepje met een touwtje vast aan de emmer, want anders... Leuk verhaal heb je weer geschreven! groetjes,
  Antoinette

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja ook bij ons word 1 x pj de tank leeg gemaakt, en helaas kunnen we geen chloor etc gebruiken
  En het is en blijft een vreemd iets, ondanks dat ik hier al meer dan 11 jaar woon , dat als je ergens naar het toilet gaat. dat je boven een gat hangt, en als je dan naar beneden kijkt , alles ziet liggen,
  Groetjes uit Zweden en een fijn weekeinden

  BeantwoordenVerwijderen
 10. In Zweden hebben we veel wc's bezocht en die zagen er eigenlijk wel schoon en fris uit, die van de huisjes ook. In één huisje hadden we een toilet waar plas en poep apart opgevangen werden. Dat leek eerst vreemd, maar ging eigenlijk vanzelf. Ik verwachtte dat er een geurtje achter zou blijven, maar het was totaal geurvrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. We hadden in Kronogard in zo'n huisje precies dezelfde bruine wc pot. Het drinkwater zat ook vol ijzer en dat was te proeven. Voor de rest eigenlijk niet zulke wc potten tegengekomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook wij zijn meer dan eens een "droog" toilet tegen gekomen. Een mooi modern gebouw en maar ook wel een heel klein houten hutje. toen we het toilet bezochten was het toilet schoon,maar met een gigantisch gat waar je zo in keek. Alleen jammer dat de bezoekers voor ons het gat ook gebruiken om het afval uit de auto in te gooien. Volgens mij is het namelijk anatomisch onmogelijk om Cola met fles en al achter te laten???

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Lieve Gon!
  Wat goed die info van jou!
  Interessant!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Gonny..♥
  Leuk dat je genoten♫ hebt op mijn blogpost♥..;)
  Ik ben dus volger♥ geworden van je kleurige ♥blog♥ ..en grappig die wc post♥ ik herken het heel goed van uit de tijd in Polen♥ dus.. niks mis mee hihi..;)
  Fijne dagen♫ en Vrolijke Paasdagen♥ Liefs♥ Gaby..♥..;)

  BeantwoordenVerwijderen