A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 10 maart 2014

Snoek?


klikklik!
Dan zie je ook de sneeuw in de verte die opgejaagd werd door de wind.

Mooi weer dit weekend en was het in Nederland veel te warm voor de tijd van het jaar, dat was het hier ook. Zeven graden boven nul was best veel. Er was veel zon, veel wind.
Hier in dit windgat van Tåsjön was het mede daardoor dan al open. Het zal echter nog wel even duren eer dit meer van 37 kilometer lengte ijsvrij is.
Het meer is niet breed en heeft daardoor een oppervlakte van 45 vierkante kilometer waardoor de kustlengte 100 kilometer is. Het is gemiddeld 48 meter diep en ligt 252 meter boven de zeespiegel. 

Zou hij afgelopen zomer hier nog gezwommen hebben die snoek? 
Afgelopen herfst kregen we diverse soorten visfilet van iemand, het was toen al diepgevroren en ik deed het in de vriezer. Op een van de pakken stond met viltstift geschreven: Gädda. Inmiddels wist ik dat dat snoek is. Ik kan je zeggen dat het pakje totaal niet lonkte wanneer ik de vriezer open deed.

Zoals jullie laatst konden lezen bij het verhaal over de ijsboom, ben ik opgegroeid in Aalsmeer, nabij de Westeinderplassen, we woonden op een eiland aan de Ringvaart.
Als kind zwommen mijn broer en ik gewoon in de Ringvaart. Vervuiling door de tankers naar Schiphol was er nog niet, mijn ouders dachten dan ook dat het gewoon lekker schoon water was. Niets was minder waar.
Aalsmeer (e.o.) is het gebied van de bloemen en die worden niet zonder slag of stoot zo mooi, daar zijn veel bestrijdingsmiddelen voor nodig. De meeste mensen staan daar misschien niet bij stil als ze hun bosje bloemen op tafel hebben staan. Ze hebben geen idee hoeveel gif, kunstmest en brandstof ervoor nodig was om dat mooie bosje op tafel te krijgen. 
Jaren later is uit onderzoeken gebleken waardoor veel kinderen in Aalsmeer-Oost leukemie kregen. Die kinderen zwommen hele zomers heerlijk in de Oosteinderpoel, ongeveer een kilometer bij ons vandaan. Het kwam door bestrijdingsmiddelen die daar jaar in jaar uit in het oppervlaktewater gekomen waren. 

Mijn vader viste wel eens vanaf de kant. Het waren meestal voorntjes die hij ving en ik vond het altijd zielig als hij ze met het heft van zijn mes allemaal een klap in hun nek gaf. Mijn moeder kookte ze dan voor de katten. Bah, het hele huis stonk er dan naar, een wasemkap bestond toen nog net niet, hooguit een ventilator.
Hierdoor heb ik altijd een aversie gehad tegen zoetwatervis en bovendien kon dit naar mijn mening alleen maar heel gronderig smaken, Aalsmeer is een laagveengebied.
Ik at liever vis uit de zee.
Jaren later kocht ik trouwens een wasemkap voor mijn moeder van mijn eerste salaris. Niet dat ik een trauma had door de luchten van de gekookte voorntjes, maar omdat ik wist dat zij er graag een wilde, ik haar graag eens wilde verwennen en eindelijk de financiële middelen had :-))). Mijn eerste salaris was dan ook gelijk op, maar dat gaf niks.

Vis kan je niet zo heel lang bewaren in de vriezer, dus ja, het pakje moest er toch nodig maar eens uit. Ik besloot er een stoofpotje van te maken (oven), dan zouden de bijzaken de smaak wel verdoezelen. 
Ik moet zeggen dat we echt met smaak hebben gegeten, ik gebruikte dit recept. Van een gronderige smaak was natuurlijk geen sprake.
Natuurlijk is zalmforel, wat we ook nogal eens krijgen, lekkerder, maar ik zal ook snoek zeker weer aannemen.


Gon

8 opmerkingen:

 1. Bert van A.10 maart, 2014

  Hoi Gon,
  Ja, snoek is heel lekker hoor! Wij eten het ook wel als ik hem aan de haak heb geslagen.
  Maar nog even wat anders. Had je mij in gedachten toen je in je verhaal GRENZEN schreef over de badstof sokken? Zitten gewoon lekker joh :-). Ha, ha, ha, maar als dat zo is, maakt niet uit hoor, ik vind het een geweldig verhaal! Ga zo door.
  Groetjes van Klaske en mijn persoontje,
  Bert

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben echt een diepgevroren vis uit de winkel eter. Haal wel eens kibbeling bij de visboer. Maar zelfgevangen vis. Griezel, griezel. Vroeger aten we wel van die kleine slibtongetjes die kregen we van mijn neef die op zee vist. Zwemmen in open water doen we wel maar ik kijk altijd of er al iemand anders zwemt. En dat die er normaal uitkomt. Held als ik ben. Heb altijd aan de Vecht in Utrecht gewoond, ohhh dat water was zo vies. En nu zwemmen ze er gewoon ook in.
  Hoop dat de wind vandaag wat minder koud is. Wij konden echt niet in de tuin zitten gisteren.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Bert
  Hoi Bert, leuk je ook hier een keer te "zien". Ha, ha, ik had jou niet in gedachten hoor toen ik over de badstof sokken schreef. Ik had niemand specifiek in gedachten zelfs en bedacht me later dat mijn broer ze ook wel eens draagt onder een spijkerbroek. Oei :-))).
  Nee, ik las even geleden een keer iets over witte badstof sokken in een artikeltje op internet en over het feit dat veel vrouwen dat echt niet mooi vinden. Zo kwam het al schrijvend in me op dat te gebruiken. Lekker blijven dragen hoor :-).

  @Marguerite
  Nou, ik ben ook geen held dus. We krijgen ook wel eens hele vissen, dus met de kop er nog aan. In het begin moest Peter eerst die koppen eraf halen, ik kon het niet. Nu doe ik het zelf, maar griezel er nog steeds bij. Ja, een kibbelingetje is makkelijker, is alles al voor je gedaan. Maar de vis komt hier uit zulk schoon water, gezond is het wel. Dus vooruit dan maar.
  Hier ook harde wind, komt allemaal bij jullie vandaan want hij komt uit het zuidwesten. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dear Gon!
  I never had this fish to eat ...
  As always an interesting story but it' s really sad with the children.
  Enjoy spring!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat lief.. mijn zus gaf mijn ouders destijds een lamp van haar 1e salaris..:-)
  bah ik vind vis altijd stinken hahaha Dat van de vervuiling voor bloemen wist ik niet.. en wat erg die kinderen die er leukemie van kregen.:-(

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej Gon,

  Fijn dat de vis lekker smaakte. Helaas lust ik nog steeds niet graag vis maar zal het straks zeker meer gaan proberen te eten...

  Groetjes, Marlies

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Terecht dat je bang was voor een gronderige (zou dat wel een woord zijn..?) smaak. Vis uit Nederlands water heeft dat nogal vaak. In Zweeds water is dat in ieder geval in het noorden bijna nooit. Snoek trekt mij ook niet om te eten, maar daar is volgens mij geen reden voor.Wij hebben de gevangen vis in Zweden altijd lekker opgegeten maar dat was dan meest forel en baars. Groet.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is behoorlijk heftig, dat vele kinderen in Aalsmeer, door die vervuiling Leukemie hebben gekregen.
  Vele dingen weten wij niet, hoe het wordt gemaakt, wat er voor nodig is.
  Ik moest ook meteen denken aan Keuringsdienst van Waarde, dat brengt je toch wat meer met beide benen op de grond.

  Fijn dat de vis toch lekker smaakte!

  BeantwoordenVerwijderen