Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

woensdag 19 maart 2014

Speldenprik


Doet mijn header anders vermoeden, het is hier nu weer even winter. Iedereen had hier het voorjaar al in de bol, mens en dier, maar koning Winter vond het nodig nu eindelijk toch nog eens even toe te slaan. Een speldenprik, nou nee, zeg maar gerust een stopnaaldenprik. Ik heb zelfs het jasje van de hond weer tevoorschijn gehaald voor de avond en vroege morgen. Ze is het helemaal niet meer gewend die kou. Echt kou hadden we alleen gedurende ongeveer een week in januari. Toen ik vanmorgen opstond was het -15, een uur later -10 en nog een uur later -6 graden. Rond de middag was het net onder nul. Het stijgt inmiddels zo snel overdag omdat het alweer heel vroeg licht is en ook omdat de zon zo uitbundig scheen. De zon heeft al zo ontzettend veel kracht, je kunt dan ook al heerlijk buiten zitten op het warmst van de dag. Het was wel geweldig mooi weer dus eigenlijk.
Nog twee koude nachten staan te wachten en zo'n 10 cm sneeuw. Het had van niemand meer gehoeven, hoezeer ik er ook van kan genieten. Maar nu we al zo ver op weg waren willen we voorjaar. De vogels zongen weer voorzichtig rond de middag, maar voor de dieren moet dit toch al helemaal niet leuk zijn.
Over de seizoenen gesproken. Kennen we de astronomische jaargetijden waarbij de lente begint op 20 maart, de zomer op 21 juni en zo door, we kennen ook de meteorologische jaargetijden waarbij de lente begint op 1 maart, en de volgende seizoenen steeds drie maanden later, steeds op de eerste van een maand. Dit alles op het noordelijk halfrond dan natuurlijk. 

Op de site waar ik altijd ons weerbericht bekijk staan de jaargetijden zoals ze gezien worden voor de plaats waar we wonen. Dit plaatje kopieerde ik gisteren en het zei toen dat de lente over 26 dagen begint. 
De lente begint dus op 14 april, de zomer op 2 juni, de herfst op 26 augustus en de winter op 24 oktober. De winter duurt dus bijna een half jaar! Het gekke is dat ik dat niet zo voel, er niet zo'n erg in heb.
Het volgende bericht zal er niet een van mij zijn maar een van Peter. Schreef hij in 2012 al een mijmering over de toren van Ruinen (klikklik), nu is hij weer aan het mijmeren en aan het schrijven. Nog eventjes geduld...

Gon