Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 27 mei 2013

Kogödsel en een jarige


Ik wilde er eigenlijk een gouden randje omheen doen, maar
dat is niet te vinden in het fotobewerkingsprogramma.

Zaterdag had Peter bij onze loodgieter Lars-Gunnar kogödsel oftewel koeienmest gehaald, twee aanhangers vol. Bij de loodgieter? Ja, veel mensen hier hebben een dubbel beroep. Zo is Lars-Gunnar dus loodgieter en boer. Samen zorgen ze voor een redelijk goed inkomen. Zijn koeien zijn vleeskoeien, anders zou het ook moeilijker te combineren zijn. Zaterdag heeft Peter ook de mest over ons aardappellandje verspreid.
En toen werd het zondag 26 mei, de verjaardag van Clas. We hadden een heel mooie hangplant voor buiten voor hem gekocht. Clas doet niets aan zijn verjaardag. Clas vond het leuk om op zijn verjaardag ons aardappellandje te ploegen. Op de foto dus onze ontzettend aardige lieve, altijd behulpzame buurman die gisteren 74 jaar werd. Als je op de foto klikt kun je het allemaal wat beter zien.
's Winters altijd nog met grote regelmaat op de lange latten, 's zomers altijd met grote regelmaat op de mountainbike en het hele jaar door zwemmen in het zwembad bij de school in het dorp. Regelmaat met opstaan (06.00 uur) en naar bed gaan (22.00 uur). Altijd bezig. Eet meer (zelf gevangen) vis dan vlees en is zo vief als een hoentje. Werkelijk iedereen loopt weg met hem. Dat kan ook niet anders. 
Clas heeft 3 tractoren en dit oudje gebruik hij altijd voor op het land, hij onderhoudt ze zelf. Zelf poot hij ook altijd aardappels. Ze gaan komende week de grond in bij ons als de weersvoorspelling blijft kloppen. Dat lijkt laat, maar door de bijna 24 uur daglicht hier doet alles wat groeit en bloeit een enorme inhaalslag, zodat we bijvoorbeeld aardappels kunnen rooien zo rond eind augustus, begin september. 

Alweer twee weken zijn we hier. Niet te geloven wat een mooi weer, steeds zo tussen de 18 en 20 graden en met Pinksteren was het zelfs twee dagen lang 24 graden in de schaduw. De natuur is in die twee weken helemaal losgebarsten. Waren de berken, lijsterbessen, wilgen, seringen en vogelkersen nog zonder blad bij aankomst, nu zijn ze helemaal groen en de vogelkersen helemaal wit van de bloemen!


Dan nog even terugkomen op het water hier en de noodwaterleiding die het waterleidingbedrijf heeft afgetapt bij Clas. Die man van het bedrijf zei al dat het wel goed zou komen met het regelen met Clas, want ja, er zit geen meter tussen Clas en ons. Wat blijkt nu (vertelde Clas), als service voor de bevroren waterleiding hebben zowel Clas als wij nu gratis water! Dat is nog eens netjes!