A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 27 mei 2013

Kogödsel en een jarige


Ik wilde er eigenlijk een gouden randje omheen doen, maar
dat is niet te vinden in het fotobewerkingsprogramma.

Zaterdag had Peter bij onze loodgieter Lars-Gunnar kogödsel oftewel koeienmest gehaald, twee aanhangers vol. Bij de loodgieter? Ja, veel mensen hier hebben een dubbel beroep. Zo is Lars-Gunnar dus loodgieter en boer. Samen zorgen ze voor een redelijk goed inkomen. Zijn koeien zijn vleeskoeien, anders zou het ook moeilijker te combineren zijn. Zaterdag heeft Peter ook de mest over ons aardappellandje verspreid.
En toen werd het zondag 26 mei, de verjaardag van Clas. We hadden een heel mooie hangplant voor buiten voor hem gekocht. Clas doet niets aan zijn verjaardag. Clas vond het leuk om op zijn verjaardag ons aardappellandje te ploegen. Op de foto dus onze ontzettend aardige lieve, altijd behulpzame buurman die gisteren 74 jaar werd. Als je op de foto klikt kun je het allemaal wat beter zien.
's Winters altijd nog met grote regelmaat op de lange latten, 's zomers altijd met grote regelmaat op de mountainbike en het hele jaar door zwemmen in het zwembad bij de school in het dorp. Regelmaat met opstaan (06.00 uur) en naar bed gaan (22.00 uur). Altijd bezig. Eet meer (zelf gevangen) vis dan vlees en is zo vief als een hoentje. Werkelijk iedereen loopt weg met hem. Dat kan ook niet anders. 
Clas heeft 3 tractoren en dit oudje gebruik hij altijd voor op het land, hij onderhoudt ze zelf. Zelf poot hij ook altijd aardappels. Ze gaan komende week de grond in bij ons als de weersvoorspelling blijft kloppen. Dat lijkt laat, maar door de bijna 24 uur daglicht hier doet alles wat groeit en bloeit een enorme inhaalslag, zodat we bijvoorbeeld aardappels kunnen rooien zo rond eind augustus, begin september. 

Alweer twee weken zijn we hier. Niet te geloven wat een mooi weer, steeds zo tussen de 18 en 20 graden en met Pinksteren was het zelfs twee dagen lang 24 graden in de schaduw. De natuur is in die twee weken helemaal losgebarsten. Waren de berken, lijsterbessen, wilgen, seringen en vogelkersen nog zonder blad bij aankomst, nu zijn ze helemaal groen en de vogelkersen helemaal wit van de bloemen!


Dan nog even terugkomen op het water hier en de noodwaterleiding die het waterleidingbedrijf heeft afgetapt bij Clas. Die man van het bedrijf zei al dat het wel goed zou komen met het regelen met Clas, want ja, er zit geen meter tussen Clas en ons. Wat blijkt nu (vertelde Clas), als service voor de bevroren waterleiding hebben zowel Clas als wij nu gratis water! Dat is nog eens netjes!

9 opmerkingen:

 1. Aardappelen... gaan we volgend jaar ook doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is mooi meegenomen dat jullie gratis water hebben. Handig zo fitte buurman, Je zou het niet zeggen dat hij 74 jaar is. Ik hoop voor jullie dat weer mooi blijft.
  Groetjes Renske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dear Gon!
  You have such a wonderful weather! I love skandinavia at spring! The sky is such a bright blue and the nature so exploding - great!!
  And your friend is such a cool man with 74!
  I' m happy that your back dear Gon and I can read what you are doing!
  Happy week for you and Peter!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hej Gon,

  Wat is die Clas toch goud waard en dan zo fit en gezond. Een rijkdom he? Fijn joh dat nu alles bloeit en groeit. Hier nu fikse onweers bui. Grappig dat jullie nu gratis water hebben.
  Nu maar hopen dat de aardappels beter zijn dan vorig jaar.

  Groetjes,
  Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha geweldig die dubbele beroepen. Mooi dat jullie gedacht hebben aan Clas zijn verjaardag. Het is duidelijk dat het een spilfiguur is in Hoting. Hij weet het misschien niet maar via jullie blog wordt hij een beetje wereldberoemd ver buiten Zweden. Regelmatig verschijnt zijn naam en altijd in positieve zin. Het moet dan wel een geweldige kerel zijn. Doe hem de groeten en gelukwensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Fijn om van je te lezen! Ik maakte me een beetje ongerust.
  Ja, heerlijk weer! Mijn aardappels staan al boven de grond, maar wij wonen dan ook een stuk zuidelijker(800 km?) Ik was in Nederland vorige week, maar de natuur loopt nu nog maar een week achter met Nederland, hier dan.... Toen we weggingen stonden daar (lees:Zuid-Limburg) de kastanjes in bloei en die beginnen nu hier, evenals het fluitekruid....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nog gefeliciteerd met die lieve buurman van jullie!
  En gelukkig komt de lente eraan! Alles wordt een stuk groener! Geniet van al dat moois!

  Ook hier wordt het groener, door toch wel af en toe zon (net 2 dagen echt zomers weer gehad, lees korte broek en slippers)en nu is het kaplaarzen weer. Gisteren nog veel klimop gesnoeid, want dan is ook opeens mega gaan groeien.

  En ja, de tijd gaat snel. Alweer 2 weken in Zweden.

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ja, wat hebben jullie het getroffen met Clas! Goud waard!
  Genieten is het hè nu alles weer zo mooi fris groen is! Zitten de aardappels al in de grond?
  In Nijkerkerveen hadden we ook een moestuin..wie weet komt ie er hier ook nog eens!
  Groetjes,
  Richt

  BeantwoordenVerwijderen