A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 14 maart 2016

Zonsverduistering en wachten op de klap

 
 
 
 
Werkelijk schitterend weer hebben we gehad. Wel bijna een week zonovergoten, zo heerlijk! Overdag een paar graden boven nul, 's nachts er ver onder. Zag ik 's morgens om zeven uur -16 graden op de thermometer, rond koffietijd was het al rond nul om rond de middag een paar graden boven nul te zijn. Dat was echt alleen door de kracht van de zon, want wat heeft hij al veel kracht.
Na vieren dook de temperatuur dan weer onder nul en begon het van voren af aan.
Maar die helder blauwe lucht! En 's nachts zoveel sterren! 

 

 
Maar toen, op een bewolkte dag werd het ook even boven nul en vreemd dat juist toen de sneeuw van de keuken wilde glijden. Het duurt altijd even omdat de 'plak' nog een poosje blijft hangen aan de pijp van de afzuigkap. Meer links op het huis (niet zichtbaar op de foto) glijdt de sneeuw weer niet omdat het blijft rusten op de aanbouw voor het huis, het portaal zeg maar. De sneeuw bleef dus een poos hangen en rekte uit en rekte uit...
Tot het een gordijn vormde voor het keukenraam. Ik kwam in de keuken en vond het wel donker. Aan de zijkant zit nog een raam daar niet van, maar best donker.
 
 
 

Eens even buiten gaan kijken. Wat een mooi gordijn, het heeft zelfs een schulprandje.


Hier hangt nog een van de gehaakte sneeuwvlokken voor het raam.
 
 
Op een gegeven moment hing het bijna op de vensterbank buiten, en nog later er overheen! Wachten op de klap. Want dat zijn meestal behoorlijke dreunen.
Het 'gordijn' heeft er toch wel een paar uur gehangen eer het afbrak bij de dakrand. Inmiddels is alle sneeuw van de keuken.
 
 
 
 
Het huis is geheel onderkelderd, gewoon een verdieping die voor 2/3 of is het 3/4 in de grond zit. De raampjes zitten dus allemaal hoog, net onder het plafond. Beneden is een garage, het stookhok, een kamer, een halletje, een berghok, een voorraadkelder, tvättstugan (= washok met wasmachine, strijkplank, wasbak, keukenblok, enz. een heel fijne ruimte) en de badkamer. Op de foto kun je de ingang zien naar de garage die niet als zodanig gebruikt wordt omdat er op het erf ook nog een paar garages zijn. Tja, het was nu eenmaal al zo toen we het kochten. Om bij de ingang het niveauverschil van tuin naar oprit te overbruggen zijn er aan weerskanten meterslange muurtjes van grotere zwerfkeien. Nogal steriel toen we hier kwamen, maar in de loop der tijd heb ik er van alles op toegelaten wat er zomaar op en tussen kwam als prachtige mossen, verschillende soorten vetkruid, schoenlappersplant, akelei, varentjes, moerasspirea, wilde margrietjes en kleine klaproosjes.
Op de foto's allemaal bedolven onder een dikke laag sneeuw.


 
's Zomers ziet het er zo uit als hieronder. Kon niet zo snel veel foto's vinden tussen de duizenden in deze pc. Maar hier dan een met ook nog Peter op z'n quad. Rechts het gastenhuisje. 

  
 
 

Oh, als ik deze foto zie krijg ik toch wel verlangens naar de zomer, hoewel ik hier ook erg geniet van de sneeuwzekere winters. Kijk m'n wasje eens lekker in de zon!


  
Maar nu moeten we even door de dooiperiode heen. Hierboven zie je hoe de sneeuw van een van de houthokken afgegleden is en golvend neerkomt.
 
 
 
 
Uit dit houthok, dat bij aanvang van de winter vol lag, hebben we deze winter gestookt. We hebben centrale verwarming op hout dat ons per jaar omgerekend ongeveer vijfhonderd euro kost.
We hebben vier houthokken, dus voor vier winters. Er ligt nu nog voor twee winters en komende zomer wordt het weer aangevuld.
 
Vandaag heeft het enorm hard gedooid. Zolang we hier wonen heb ik het nog nooit zo snel zien dooien. Niet dat we al van de 75 cm sneeuw af zijn hoor. Morgen wordt het negen!!!! graden. De komende vier dagen komt de temperatuur niet onder nul. Daarna weer een beetje winters.
 
 
 
 
Maar het zal nog wel even duren eer het laatste sneeuwwater door de greppel langs het weggetje wegloopt als op deze foto. Genomen op 22 april 2015. Ik kijk er nu wel naar uit, nu ik al zo het voorjaar ruik en proef.
Gon


 
p.s. Dit is het eerste bericht gemaakt op een nieuwe laptop. Bevalt me niet erg, er lijken dingen niet te kloppen in de opmaak. Kan zelfs m'n mooie handtekening niet meer gebruiken omdat deze laptop die letter niet herkent. M'n handtekening ziet er dan ook niet uit. In alle oudere berichten is de mooie handtekening automatisch vervangen door lelijke koeienletters. Ik baal. Als iemand een oplossing weet houd ik me aanbevolen.
 
 


19 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk moet je op je nieuwe laptop het juiste font installeren. De meeste fonts kun je met google wel vinden en downloaden. Het font van je handtekening heet volgens mij: Edwardian Sript ITC

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel Bart! Ja, het was Edwardian. Ik ben ook zo'n leek op dat gebied. Ga eerdaags even snuffelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gon ik geniet altijd zó van je verhalen en de mooie foto's!
  Echt leuk hoor.

  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is gelukt met de letters en de handtekening! Bedankt Bartje (hierboven) en Ria (Facebook)!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Gon,
  Toen ik die titel zag dacht ik: wat, zonsverduistering heb ik iets gemist?, maar toen ik de foto met overhangende sneeuw zag wist ik het en herkende ik het meteen. In Zuid Zweden hadden wij dit natuurlijk al eerder. Eerst de gedachte wat is er weinig licht, dan afwachten waarneer dat sneeuwgordijn gaat vallen en dan plotseling die plof en het is weer licht, altijd weer leuk om mee te maken. Het zijn maar kleine dingen maar toch😉..
  Ik ben ook helemaal weg van de foto bovenaan, dat vogeltje aan de ijspegel. Zo lief! Heb je die ook zelf gemaakt?
  Op naar de lente. Het was dit weekend hier ook al zo helder en zonnig. Landelijke Sterrenkijkdagen dus veel drukte en 's avonds Jupiter met maantjes en orionenevel gekeken met het publiek. Altijd weer mooi, maar zo'n mooi sterrenhemel als in Zweden heb je natuurlijk niet, dat is toch weer even wennen al die licht en luchtvervuiling hier. Geniet nog maar even lekker in Zweden, van alle mooie dingen die er in de winter te beleven zijn. Binnenkort komt de lente weer en dan zijn er natuurlijk weer andere mooi dingen, maar de winter is toch ook super. 😀
  Grtjs, Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Jet
  Maar Jet, jullie huis staat in midden Zweden :-). Voor mij is Zuid-Zweden toch onder Stockholm. Het was overigens niet de eerste keer dat de sneeuw hier van de daken gleed. Dit was de derde keer sinds begin februari. Altijd even speldenprikjes dooi tussendoor vanaf februari. Maar goed ook, want als die 75 cm van in de tuin ook op het dak gelegen had! Nou dan was het ook wel een heel dik gordijn geweest. Maar ook na deze sterke dooiperiode zal het nog weer even echt winteren.
  Tja, en ik kreeg klachten dat er te weinig sneeuwfoto's kwamen, dus ik denk dat alle Nederlanders die hier lezen en de hele winter met veel regen zaten, het leuk vinden om die sneeuwgordijnen hier nu voorbij te zien komen.
  Over het sterrenkijken Jet. Ik zag afgelopen week toch zo'n heldere ster aan de zuidelijke (ongeveer) hemel. Was dat Jupiter soms? Zou het best heel graag willen weten. Zou ook wel willen sterrenkijken, wie weet komt het nog eens.
  Groetjes, Gon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Gon, dat moet bijna zeker Jupiter zijn. Dat is een planeet geen ster. Kijk eens met een goede verrekijker misschien kan je dan de maantjes onderscheiden. 4 zijn er meestal te zien. Ze liggen op een lijn. Soms zie je er een (of twee ) niet, dan duikt hij net achter Jupiter weg of gaat voor langs. Dan zie ik in mijn telescoop een schaduw, ronde zwarte stip, van dat maantje op Jupiter. Zie je ook wel eens het sterrebeeld Orion? (Soort zandloper figuur) in het midden zie je het zwaard van Orion als het goed helder is. Daar is ook de Orionnevel te zien, die is echt prachtig. Misschien kan je hem met een echt goede verrekijker zien.

   Verwijderen
  2. Ja natuurlijk is Jupiter een planeet, maar als je hem dan ziet lijkt het een ster omdat hij beschenen wordt. Ik weet ook de volgorde van de planeten vanaf de zon, hoeveel manen ze hebben, wat lichtjaren zijn en hoeveel jaren een lichtjaar is. Zulke dingen nog van school, omdat het me toen al erg interesseerde. Keek ook de tv-serie 'Cosmos' ooit rond 1980, zo mooi en interessant! Maar verder is het niet gekomen.
   Ik ga op de zandloper letten! En een goede verrekijker, daar zeg je me wat. Er moet hier nog ergens een verrekijker liggen, maar of die erg best is betwijfel ik, hij was nog van Peter z'n vader. Ik zag pas op internet nog een afbeelding van de Orionnevel, zou hem graag eens in het echt zien. Wie weet...

   Verwijderen
 7. Hihi, je zette mij op het verkeerde been, Gonny! Ik dacht, zonsverduistering, dat was toch in Indonesië, afgelopen week? Maar er zijn natuurlijk nog meer (andere) zonsverduisteringen!
  Mooie foto's, geniet nog maar even van de sneeuw!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige foto's van de sneeuwgordijnen! Zo leuk om dit te zien.
  Fijne dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtig huis hebben jullie!
  En fijn toch dat je zo kunt genieten van alle weersomstandigheden.
  Maar kan me voorstellen dat je uitkijkt naar de lente!
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hi, ik kan mij voorstellen dat je naar het mooie voorjaar verlangt. Gelukkig krijgen jullie de sneeuw niet op je, als het zo snel smelt. En van de randen af gaat.
  Ps probeer je niet druk te maken om je mooie handtekening. Je blog is voor mij, nog net zo mooi als ervoor. Toch hoop ik dat iemand een oplossing weet :-)
  Xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat ziet dat er allemaal spectaculair uit zeg! Die sneeuw, zo veel en zo mooi. Zomaar een extra prachtig gordijntje. Van korte duur maar toch. Ik snap ook dat je verlangt naar was aan de waslijn maar dat komt gauw genoeg weer! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat hebben jullie een geweldig mooi huis! Ik kan het nu pas echt een beetje goed zien op de foto's. Ik vind het een plaatje, zeker met die sneeuw erbij!
  Wat een gewaarwording om zo'n sneeuwgordijn voor je raam te hebben. En dat dit dan ook zomaar blijft hangen hè...
  'k Ben ook diep onder de indruk van je houtvoorraad! En jij bent toch de houthakker?
  Maar de lente komt er aan hoor, nog even geduld... Dan gaan we volop genieten.

  Groetjes, Elizabeth

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wow Gon! Zo een sneeuwgordijn hebben we hier in zuid Noorwegen nog nooit gehad, we wonen hier nu 10 jaar! Heel bijzonder, mooie foto's! We genieten hier ook volop van het mooie weer!
  Lieve groet van ons,
  Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Gonny, wat is het toch een prachtige omgeving en wat wonen jullie daar mooi, echt prachtig.je hebt weer hele mooie foto's gemaakt, schitterend. Hoop ooit nog eens jullie te mogen bezoeken, maar ja dan moet Auke ook willen natuurlijk, die houd niet zo van sneeuw. Ik hoop dat je nog vele mooie foto's maakt van Zweden, succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hier is het grote kwakkelen weer begonnen. Het was ook stralend dooiweer, maar nu weer twee dagen sneeuw. Daarna is er weer dooi voorspelt. Het is de periode in het jaar waar ik altijd wat ongedurig van word. Laat de lente maar gewoon komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo Gon,
  Al jaren lees ik met kleine en grotere tussenpozen je blog en wordt er altijd blij van. Raar, maar ook van je verdrietige verhalen over de plastic soep en de aanslagen in Brussel.Misschien is de gedeelde smart die halve smart is.
  Het is goed om te horen dat mensen echt iets doen, gewoon zelf, dus niet die rare vaatwastabletten, maar gewoon poeder. Goed gevoel als je zelf dingen in de hand kunt nemen.

  Groet!!


  BeantwoordenVerwijderen