A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 25 februari 2016

Arme Lewensteintje


Je zou mij netjes kunnen noemen in de zin van opruimen, onderhouden, dat soort zaken. Ik houd alles altijd goed bij. Ben goed voor 't huis, m'n auto, m'n apparaten, geen achterstallig onderhoud. 
Nou ja, gewoon prima dus. 
Ik werkte ooit bij een bedrijf dat een bordje in het magazijn had staan: 

Orde en netheid 
bevorderen bedrijfszekerheid. 

Het was een bordje uit de tijd van de oprichting van het bedrijf in 1945. Er zit een grote waarheid in dat gezegde al klinkt het nu wat oubollig.Lewensteintje op mijn werkbank.


Van datzelfde bedrijf kreeg ik lang geleden deze naaimachine.
Het is een Lewenstein Amazone 540.
Hij stond op het verlanglijstje en daar had ik bij geschreven dat het een eenvoudige naaimachine zou moeten zijn, zonder veel toeters en bellen, geen borduurprogramma of zo. Ik zou het toch niet gebruiken wist ik. 
Als hij maar kon stikken, zigzaggen, stretchsteek, blind zomen, zulke basis zaken. 

Velen van jullie kennen misschien deze radioreclame nog wel: Lewenstein reclame (klik)

Lewensteintje zat niet in een koffer, had ook geen kap, maar een hoes van een soort dik stug plastic. Die was niet bepaald zo levensloopbestendig en daarom hang ik altijd een afgedankt sloop over de naaimachine. Enjoy your sleep staat er op dit sloop. 
Hoe toepasselijk want Lewensteintje had er geen zin meer in na zoveel jaren. Niet dat hij nu zo intensief gewerkt had. Ik maakte er gordijnen mee voor diverse huizen, maakte ook twee blousjes met korte mouwen, drie rokken voor mijn moeder en kortte er broeken mee in. Want waren broeken vroeger altijd te kort, de kledingindustrie is in de loop der tijd toch rekening gaan houden met die lange Nederlanders en nu zijn ze dus vaak te lang. En dan zijn wij nog niet eens klein met onze 1.76 m en 1.93 m (ja, ik ben die korte :-). 
Verder alleen voor kleine verstelwerkzaamheden.
Maar hij wilde niet meer, om de 10 cm brak de bovendraad, de spanning deugde nooit, de stof leek te blijven haken, of de draad... kortom, er viel echt niet meer mee te werken, wat ik ook probeerde.

"Koop toch een nieuwe!" zei Peter laatst, dan brengen we deze naar de stort. 
Best verheugd beaamde ik dit en besloot er toch nog een mail aan te wagen of deze machine ook nog maar enige inruilwaarde had. Ja, ik moest hem beslist meenemen dan, want hij had altijd nog een inruilwaarde. Nou ja, al was het een tientje, zou het toch zonde zijn hem weg te gooien.

Ik mail met grote regelmaat met Eva en vertelde over de naaimachine en dat we een nieuwe zouden kopen. Ik had er niet aan gedacht dat zij er heel veel verstand van heeft. Maar ja, Eva in Nederland, ik in Zweden. Ik bekende dat ik hem nog NOOIT open had gemaakt, nog nooit had schoongemaakt en nog nooit een druppel olie had gegeven. Schaamrood op de kaken!
Wel heb ik zo'n jaar of tien geleden in West-Friesland waar we toen woonden, een prijsopgaaf gevraagd voor een onderhoudsbeurt (zoiets als ik nu zelf heb gedaan). 
De prijs was zo enorm hoog dat ik me toen bedacht dat ik dan net zo goed een nieuwe kon kopen.
Maar goed, zelf had ik wel eens de stofzuiger voor de opening van het spoelhuis gehouden omdat er veel stof zat en dat was het. Handleiding... nog nooit in gekeken. 
Ik had hem zelfs diezelfde week weggedaan bij het oud papier en kon er niet meer bij (bak gemeente). De handleiding was nog te downloaden, maar bleek erg onduidelijk. 
Eva's handen jeukten, zou er zo graag mee aan de slag zijn gegaan, maar we zouden het moeten doen met haar aanwijzingen en dus schroefde ik e.e.a. los. Zoals op bovenstaande foto de bovenkant. Het was daar helemaal niet vies, ik vond de gaatjes die voor de olie bestemd zijn en deed er een druppel in. Bovenkant weer dicht.

Linker zijkant open geschroefd, ook niet echt vies, beetje schoongemaakt met het ooit meegeleverde kwastje. Beetje olie hier en daar en weer dicht.

Het plaatje waar de naald door op en neer gaat moest er ook af. Niet te geloven hoeveel stof er tussen de transporteur zat! Kreeg het niet eens weg met het kwastje en er moest een naald aan te pas komen. Alles daaromheen goed schoongemaakt en een drupje olie hier en daar.

Daar waar het spoeltje in het spoelhuis in moet heb ik ook wat olie achterin gedaan. 
Weer lekker schoon!

Als je het spoeltje zo voor je hebt en je trekt aan de draad moet het spoeltje met de klok meedraaien. 

Maar even een dromerige foto van Lewensteintje gemaakt nadat ik hem had uit- geprobeerd op een oude lap (i.v.m. evt. olie). Want hij naait weer als een tierelier!!! 
Lewensteintje is in de wolken! Het bleek na de aanwijzingen van Eva ook dat ik de draadspanning eigenlijk altijd te laag had staan, hij staat nu op 7. 
Ik had expres onder een witte en boven een zwarte draad gedaan (zelf bedacht, ja, hoe is het mogelijk) zodat ik goed kon zien of de spanning mooi was. 


Lieve Eva, nogmaals erg bedankt voor het aansporen en de hulp!


Nog een bijzonder leuk kort filmpje: Gouwe Ouwe: Naaimachine (Consumentenbond).
Had niet misstaan in Man bijt hond. Ik meen dat het programma gestopt is maar nu op internet verder gaat, klopt dat? Zonde!
Een ding is zeker, deze mevrouw in het filmpje heeft heel wat beter voor haar naaimachine gezorgd! Maar ik zal mijn leven beteren.
Zijn jullie altijd braaf met het onderhoud van je naaimachine en heb je hem al lang? Gebruik je hem veel of weinig?


't Is nog wel niet helemaal zo ver, maar alvast een fijn weekend!

Gon
19 opmerkingen:

 1. Zelf ben ik daar niet heel goed in, maar man spoort me af en toe aan om de oliefles te hanteren. Met name als ik zit te foeteren dat de machine niet lekker loopt. En dan is het probleem meestal opgelost. De naaimachine en ik delen ons leven sinds 1986, best een hele tijd dus. Fijn dat die van jou het ook weer doet. Veel plezier er nog van.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Jeanette Renting
  Tja, zo simpel eigenlijk de oliefles! Ik heb hem gekregen in 1978 en dan nooit iets gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik denk dat je mijn naaimachine hebt gered van een rit naar de stort!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed dat je naaimachine het weer doet. That's what friends are for! Eva, wat goed!

  Ik ben zo blij met mijn Pfaff van iets van 25 jaar oud. En ook nog 2e hands gekregen, toen ik op mezelf ging wonen. Vorig jaar nog een Apk haha laten doen en hij doet het weer! Ik heb hem nodig om al m'n broeken langer te maken. Gelukkig lukt dat. En kids hadden vroeger vele gaten bij de knieën in broeken. Gelukkig hebben ze leuke plaatjes ervoor. En het is ook handig om bv een spijkerjas van Kristian op te pimpen voor Rosali. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Silvia M
  Ja Sil, nu je het zegt weet ik het weer van de Pfaff, goh, wat lang geleden toch ook alweer, weet het nog zo goed dat je op jezelf ging. Goed dat je er zoveel plezier van hebt, zo zie je dat 2e hands ook prima kan, als je hem maar onderhoudt.

  @Liesbeth Singeling
  Ik hoop dan dat het jou ook lukt Liesbeth. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je bent een superwoman Gon, zelf je naaimachine maken met aanwijzingen op afstand!

  Hier word de machine weinig gebruikt eerlijk gezegd.

  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zonder naaimachine kun je niet he, gelukkig maar dat'ie het weer doet.
  Ik kocht twee jaar geleden een nieuwe, maar misschien had ik mijn oudje ook beter moeten verzorgen (had ongeveer dezelfde problemen als die van jou).
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn naaimachineverkopenr en -reparateur noemt mij een naaimachine kannibaal..... Ik moet hem ieere maand schoonmaken van hem, maar dat doe ik niet. Ik heb een paar keer problemen gehad met de naald die eruit viel en toen was mijn plaatje gekrast waardoor e onderdraad steeds afbrak. Al die problemen liggen nu ongeveer achter me. Ik heb vier jaar geleden mijn eerste naaimachine ooit gekocht, dus...... nogheel wat jaartjes te gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb een Pfaff met dubbeltransport en we hebben het altijd erg naar de zin samen. Eens in de paar jaar, vroeger vaker met al die bijzondere garens voor de artquilts, gaat ze langs voor een geurtje. Verder vaak een nieuwe naald ( gaat ze van sprinten) en regelmatig een kwastje door het spoelhuis. We kunnen van alles samen: mooie fantasiesteken met glimgarens, keurige cordons ( even de bovenspanning was lager) en we houden ook van machinaal quilten. Je merkt wel, ik heb een fijne maat aan mijn Pfaffje...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vergeet ik helemaal je een compliment te geven voor je onderhoudswerken! Wat een heerlijk moment om te merken, dat het machientje weer helemaal top is...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Goed gedaan ! men vorige was ook een Lewenstein ,ik ga je tip onthouden groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. de foto links van het hart in ijs ,prachtig !!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leeuwesteinen, op welke manier je het ook schrijft hebben altijd lion power!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Gon, vroeger was er een reclamespotje "Heren spaar uw vrouw, ga elektrisch naaien." Ik kan hem helaas niet meer vinden op internet en misschien geloof je me niet, maar het is echt waar!
  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Anoniem
  Leeuwensteinen... ik heb veel aan je gedacht Corina tijdens het schrijven van dit bericht!

  @Irene Pieters
  Ook aan jou gedacht tijdens het schrijven van dit logje. Dat jij vast wel een machine zou hebben met veel meer mogelijkheden, er veel meer gebruik van zou maken en er ook wel zuiniger op zou zijn!

  @baasbraal
  Zelfs al zou je berichtje helemaal anoniem zijn geweest, had ik nog geweten dat het van jou kwam Janneke! Door je blog natuurlijk. Ja, heb ook wel eens een slippertje gehad met een naald en mijn plaatje is ook beschadigd, maar veroorzaakt gelukkig geen problemen.

  @Marga R.
  Zonde Marga, dus ook de boot ingegaan. Nou ja, ik dus bijna maar werd uit mijn droom geholpen door Eva. Ik denk dat de Lewenstein nu mijn tijd wel uit zal dienen.

  En dank jullie wel Marga H. en Rita!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hej Gonny,

  Goed gedaan hoor! Nu kun je weer voor jaren vooruit met je machientje, als je hem nu regelmatig schoonmaakt natuurlijk. Zelf had ik een goed machientje uit 1962, merk weet ik niet meer maar ik had hem van mijn tante gehad die voor een modehuis naaide. Het was een prima ding maar loeizwaar. Ik had geen plaats toendertijd waar ik hem kon laten staan en dus moest hij wijken voor een moderne en vooral lichtere versie. Die gebruik ik inmiddels ook al heel wat jaren. Iedereen weet me te vinden als er iets gemaakt of vermaakt moet. Vroeger maakte ik veel kleding zelf, tegenwoordig is het meer vermaken.

  Die reclame ken ik nog wel en het filmpje kan idd zo bij man bijt hond.

  Fijn weekend, Kram Els

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @de toekomstige buurvrouw
  Ja, deze machine zal nu mijn tijd wel uitdienen Els, als ik goed voor hem blijf zorgen natuurlijk. Oh ja, mijn moeder had een machine van V&D eigen merk "Maritza" van 1966 in een koffer. Niet te tillen als dat ding op tafel moest. Alleen daarom al stelde je een klusje uit tot je meerdere klusjes had.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat leuk om te lezen, elke keer als ik een spoeltje wissel denk ik.... Ik mag wel eens het stof weghalen en smeren... Maar dit weekend doe ik het echt. Ik ben aangestoken door je enthousiaste blog. En mijn naaimachine is nu bijna 10 jaar oud, een simpele Singer naaimachine, zonder toeters en bellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Antoinette van Schaik
  Volgens mij zijn er vanavond wel meer die denken het nu ook maar (weer) eens te doen Antoinette. Leuk hoor. Nog lekker jong jouw machine, volgens mij gebruik jij hem wel heel veel.

  BeantwoordenVerwijderen