A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 21 december 2015

Winterwende


Tweeëntwintig december 2015 om 04:48 is officieel de zonnewende, in dit geval ook wel winterwende genoemd. Rond deze tijd komt de zon ten noorden van de poolcirkel niet meer boven de horizon uit. 
De zonnewende is niet elk jaar op dezelfde tijd en kan op 21 of 22 december vallen.
Ik schat dat wij zo'n 350 km ten zuiden van de poolcirkel wonen, hier komt hij altijd nog boven de horizon uit.
Maar nu gaan de dagen weer lengen en in een maand tijd zal het 's middags al bijna twee uur langer licht zijn hier in Jämtland - Zweden. Dat gaat zo snel! Hier schijnt in de loop van de tweede helft van januari de zon weer op het erf, dan komt hij weer over de berg heen. We zien hem nu wel schijnen, maar op afstand.
"De winterwende wordt ook wel een Yule genoemd en valt op de langste nacht van het jaar. Nadat de langste nacht is geweest, worden de dagen alleen maar langer, de invloed van het licht wordt steeds groter. Daarom staat in dit feest de wedergeboorte van de zon centraal. Het is ook de periode dat Jezus werd geboren, en dat zijn licht snel de duisternis weer zal overheersen. Om de zon te helpen, worden overal ter wereld vuren aangestoken. De Yulevuren staan symbool voor de macht van de God op aarde. 
Zijn geboorte betekent leven, licht en warmte, en dat vieren we door het ontsteken van die vuren. In vroeger tijden werden de vuren op hoge heuvels aangestoken, zodat hun licht over het hele land zou schijnen. De mensen geloofden dat al het land dat door de Yule vuren werd verlicht, het komende jaar grote vruchtbaarheid zou hebben. 
Dat geloof leeft tot op de dag van vandaag nog in het Yulefeest door. Ook het in je huis halen van het leven staat centraal in dit feest. De ‘kerst’boom is hier een voorbeeld van. De sparboom staat symbool voor het eeuwige leven. Dit komt, omdat hij altijd groen is. De lichtjes staan symbool voor de zon, die opnieuw geboren wordt."
(bron www. wicca-is-een-religie.nl).

Tot donderdag de 24e met mijn laatste bericht zo voor kerst en natuurlijk het laatste deel van m'n kerstverhaal.

Gon

15 opmerkingen:

 1. Volgens mij wist jij dit al wel Hans :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wel eens gehoord van zonnewende, maar de winterwende en vooral Yule niet. Ik weet gelukkig niet alles Gonny :-).

   Verwijderen
  2. Dit vakje is vreselijk Hans om in te lezen, daarom reageer ik altijd "gewoon". Krijg het niet anders. Maar goed, ik meende toch dat jij ooit een log gewijd hebt aan het Joelfeest en dat is hetzelfde dacht ik. Maar vergis ik me dan?

   Verwijderen
  3. Het vakje zou je via de sjabloon optie misschien kunnen aanpassen. Ik heb even terug gezocht en het is al weer 4 jaar geleden :-). En daar ging het inderdaad over Joelfeest. Je hebt nog een bijzonder scherp geheugen.

   Verwijderen
  4. Dank je Hans. Over de kleur hier, nee, ik heb dat helaas in het sjabloon niet voor elkaar kunnen krijgen. Moet ik alles veranderen, wil ik niet :-)

   Verwijderen
 2. Dus nou wordt het weer lichter? Dat is fijner. Mijn moeder heeft geschreven over het joelfeest in een boek. Ik mag een linkje sturen: http://www.clcnederland.com/shop/boeken/jeugd/sentas-bruidsvlucht-vermeulen-a/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Ralph
  Erg bedankt aan jou en je moeder Ralph! Ik ga gelijk even kijken, bedankt voor de link!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat het in Zweden zo snel gaat met de zon! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooi stukje! Jullie leven toch wel dichter bij de natuur dan wij hier in Nederland, tenminste zo lijkt het wel...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De dagen worden weer langer. Yesss. Toch is en blijft het een vreemd gevoel. De winter moet hier nog komen. Op naar de lange, zonnige dagen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Elizabeth
  Oh ja, beslist staat met hier veel en veel dichter bij de natuur en ook houdt men nog veel meer vast aan tradities.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn he dat de kortste dag weer geweest is. Wat gaat dat snel bij jullie dat t langer lichtis.
  Wat heb je trouwens een prachtige kandelaar in de vensterbank (ik neem tenminste aan dat t jullie vensterbank is op de foto van je header)
  Hele fijne dagen en de beste wensen voor 2016
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dear Gon!
  Always a great pleasure to visit you ...
  Now the days are getting longer ...
  Hope you are fine and I wish you a very merry Christmas with your Peter!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Marga
  Ja, het is onze vensterbank en de ijzeren adventskandelaar kocht ik hier jaren geleden in een loppis. Ben er ook nog steeds heel blij mee. Ook fijne dagen! XX

  BeantwoordenVerwijderen