A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 8 november 2015

Stenen, zwerfstenen, grafstenen in tuinen en iets van huishoudelijke aard
Bovenstaande foto maakte ik lang geleden in 2008 bij Vitterhuset. Dat bericht kun je HIER (klik) nog lezen als je dat zou willen.
Wat een massa stenen. Het vormt een afdak waar spoken zouden huizen :-).

Tja, heel Zweden is een massa zwerfstenen. Veel huizen, ook het onze, staan gewoon op een grote hoop zwerfstenen waar je weinig tot niets van ziet omdat het bedekt is met een laag humus. Dit maakt ook dat de aarde hier altijd een klein beetje in beweging is. Soms kan er zomaar een flinke kuil in je grasveld ontstaan of op je oprit. Gewoon keien die een beetje langs elkaar glijden.
Wanneer de Zweden in Nederland een tuincentrum zouden bezoeken, zouden ze niet weten wat ze zouden zien en waarschijnlijk niet meer bijkomen van het lachen. 
Wie gaat er nu kapitalen (want wat zijn keien per kilo duur in NL!) betalen voor wat keien in de tuin die ze hier juist liever kwijt dan rijk zijn. Wanneer ik met de frees door het aardappellandje ging, nou dan bleef ik keien rapen en je komt er nooit vanaf. Hier in Zweden vind je nogal natuurlijke tuinen.

Maar dan in NL. De laatste jaren loop ik vaak met afschuw door het dorp (als we even in NL zijn) wanneer ik met de honden loop of lekker een boodschap wil doen zonder auto.
Het lijkt soms net of ik op een begraafplaats loop i.p.v. door een 'gezellige' straat.
Ik heb nog met de gedachte gelopen er eens foto's van te maken, maar ja, dat doe je toch niet, uitgebreid gaan staan te fotograferen voor een huis. 
Dus heb ik wat voorbeelden van internet gehaald.Nou ja, de grafzerken liggen er mooi bij, staan in elk geval nog een paar plantjes in.Werkelijk een zeer uitnodigend entree, zou het binnen ook zo somber zijn?Ook mooi voor je huis, twee grafzerken met viooltjes.Men heeft geen tijd meer over voor de tuin. Werken, sociale contacten, de clubjes, er blijft geen tijd over om een beetje te tuinieren. Alles bestraten dan maar. Dit gebeurt op grote schaal in Nederland en dan verbazen we ons erover dat het water niet weg kan bij hevige regenval!Hier wil toch geen hond een drolletje draaien? Nou die van ons in elk geval niet.Wow, niet op het gras! Wilde hier net lekker gaan dollen met de honden, had speciaal een bal meegenomen! Misschien een drolletje draaien dan? Ik heb immers toch altijd poepzakjes bij me.Nee, ik vind het allemaal niks, lelijk en niet bevorderlijk voor de waterhuishouding. Geen vlinders in zo'n tuin, geen insecten, geen egeltjes of wat dan ook, geen ietsie pietsie natuur. Misschien boeit dat mensen met zulke tuinen ook wel niet.
Leve de bloementuin! 
En zeg nou zelf, een paar vaste planten met wat bodembedekkers, dat is toch niet zoveel werk in een Nederlandse postzegeltuin?

Wat vinden jullie van de grafzerktuinen? Denk je misschien: 'Jij hebt makkelijk praten?'
Of vind je het ook zo lelijk? Ik ben erg benieuwd.

Dan nog iets van 'huishoudelijke' aard...
Het gaat over de blog van Peter. Normaal gesproken plaats ik hier altijd een link naar een nieuw bericht van Peter. We zijn daar echter mee gestopt omdat onze blogs nu eenmaal niet altijd synchroon lopen. Vooral de laatste tijd schrijft Peter vaker dan ik in tegenstelling tot voorheen.
Ik had dit eerder moeten melden want velen kunnen hierdoor al meerdere (vier of vijf) berichten gemist hebben.
In elk geval heeft hij gisteren weer een bericht geplaatst. Het eerste deel (van drie) over een zeereis waarbij hij de deklast verloor in een storm.
Je komt er door HIER te klikken. 
Heb je de laatste vier berichten gemist over de veranderingen in de scheepvaart, dan kun je dat nog lezen door HIER te klikken en na het lezen van dit bericht steeds onderaan op 'nieuwer bericht' te klikken.
Vanaf nu plaats ik dus geen link meer naar Peter zijn blog. 
Eenieder die het leuk of interessant vindt om hem te volgen kan op zijn blog in de rechterkolom zijn of haar e-mailadres invullen. Je ontvangt dan een automatisch gegenereerde e-mail wanneer Peter een nieuw bericht heeft geplaatst. Je kunt dit ook zo weer opzeggen als je dat niet meer wilt. Of je houdt zijn blog zelf in de gaten.

Voor nu wens ik jullie een fijne week!

Gon14 opmerkingen:

 1. Ik vind het ook ontzettend lelijk, al die beton en al dat grijs in de voortuinen! Geef mij maar groen! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De allereerste foto is geweldig. Zo mooi en bijzonder. Tja, die aangeharkte perkjes hoeven voor mij ook niet zo. Je hebt weer prachtige voorbeelden gegeven.
  Eva

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je een nieuwe badkamer wil kopen in Nederland kun je ook bijna alleen maar kiezen uit grijs, zwart en beige. Crematorium-stijl. Zo ook met keukens. En iedereen heeft een zwart 'bankstel' in de tuin staan, heel vierkant allemaal, ik vind het niet gezellig. En ik begrijp ook niet goed waarom die mensen zo graag allemaal hetzelfde willen. Ieder zijn smaak ja. Maar dat van die afwatering, dat klopt wel. En ook als het 's zomers warm is, dan wordt het een oven in die bakstenen achtertuintjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt helemaal gelijk, mooi is het niet. Maar ook wij hadden veel bestraat, voor de kinderen om te spelen, voor de hond die alle bloembollen uit de tuin groef. Maar stukje voor stukje toch weer een beetje meer groen/tuin. Het liefst zou ik een weelderige tuin hebben maar helaas.......
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. haha leuke post Gonny en inderdaad heb je gelijk, zo is Nederland, ik zou ook ergens anders willen wonen, want je heb dan heel mooie afgelegen huizen in dorpjes, waar je zo de natuur in kan, geen lawaai, mooie landschap, Gonny lees even mijn blogje, groetjes soraya

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben blij dat je het onderwerp aan snijdt ... Ik dacht dat ik de enige was die 'dit soort tuinen in opmars' verfoeide. Fantasieloos, de naam tuin niet waardig ... Het heet natuurlijk onderhoudsvrij! Maar mensen gaan helemaal voorbij aan het fysieke plezier van het bijhouden en onderhouden van een tuintje.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk stukje. Toen hier vorig jaar in de buurt ineens zo'n grafzerk in een tuin werd gezet had ik de neiging er R.I.P. op een bordje erbij te zetten. Spuuglelijk, ook al die grint tuinen, jammer, geef mij maar een lekkere wilde bloementuin! Ik kan me dus helemaal vinden in jouw kritiek.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind het, als groenliefhebber, verschrikkelijk, al die verstening in NL.
  Ik heb dan ook een lekker woeste, groene voortuin. Struiken, boompjes, klein door de kinderen aangelegd vijvertje en natuurlijk mijn kruiden
  Je pikt hem er zo uit in de straat :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wauw, mooie foto die eerste Gon!!
  En tja, die tuinen...doe mij ook maar groen, ik hou niet van dat strakke naargeestige. Onze voortuin is lekker 'rommelig' zoals je misschien gezien hebt, daar hou ik wel van.

  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gelukkig sta je niet alleen hoor!
  Ook ik vind al die begraafplaatsen/schoolpleinen vreselijk.
  Ze hebben het allemaal te druk om in de tuin te werken.
  Ga dan op een flatje zitten. Zie het bij ons in de wijk ook.
  We hebben het mooiste uitzicht van het land. De dertigers in de wijk hebben allemaal de hele dag de gordijnen dicht en er staat een dikke caravan voor het raam. En de tuin is alleen betegeld. En maar klagen dat de tuin zoveel werk is.
  Zou willen dat hun tuin erbij had...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. NATUURlijk is een groene tuin veel mooier, maar ...een wél groene maar verwaarloosde tuin is in een woonwijk ook een crime....weet ik uit ervaring. De tuinen er omheen hebben veel last van distels en andere hele sterke onkruidsoorten. Dus voor wie zijn tuintje niet onderhouden kan of wil is zo'n grindbak een oplossing. Ik ben dan wel blij dat er wat potten groen neergezet worden. Maar verder denk ik maar: leven en laten leven ieder op zijn eigen manier. Maar, ik ben het wel met je eens dat het een trend is zo'n stenen tuin en ach, het zal dan wel weer over waaien, hopelijk niet in mijn tuin 😉 . Wel een leuk stukje Gon! JF

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, lijken net graven. Tegenover hier ook eentje. Maar dan wel met zo'n fonteintje erop. Die spuit niet maar bobbeld.

  Raar hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Verschrikkelijk om te zien hoe mensen hun tuinen kunnen verbasteren tot een begraafplaats of parkeerplaats gelukkig hou ik en heb ik nog een echte tuin waar van alles in groeit en de hond heerlijk geniet ,de vogels tjilpen en zoeken van alles soms nog een egeltje te zien.

  Gr Sonja.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mijn kinderen zeiden het vroeger ook gewoon als we langs zo'n bestrate tuin liepen. Kijk mam, hier ligt iemand begraven! En dan moest ik onbedaarlijk lachen om de boze reacties van de mensen die daar woonden als ze het toevallig hoorden. Gelukkig hebben wij ook in Nederland een natuurlijke tuin inclusief egels. Gelukkig zonder de dassen uit onze Zweedse tuin. Die konden er echt een puinhoop van maken zeg.

  Kram, Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen