A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 3 november 2015

Alla helgons afton, het zachte weer en meer...


Joh, wat was het warm voor de tijd van het jaar vandaag. Zeker voor hier! Het was wel 12, 13, 14 graden. Toch wel ongewoon om begin november buiten te zijn met als extra alleen een fleece vest. Het kan er ook heel anders uitzien. In november is er van alles mogelijk. 


Klik maar op de foto voor groter beeld want dan is hij wel erg mooi.Vorige week hadden we twee koude nachten met temperaturen tussen -5 °C en -10 °C.
Samen met een heel klein beetje motsneeuw maakte het dat het meer hier tegenover er op een dag in de namiddag zo uitzag als hierboven. Heerlijk weer was dat ook. Droog en zonnig.

Afgelopen weekend was het allerheiligen, in Zweden noemt men dat Alla helgons dag. De avond ervoor noemt men Alla helgons afton. Op die avond was ik elders, ik was vlakbij Helgums kyrka (klik), de kerk die ik vorig jaar van binnen en van buiten fotografeerde. Het mooie witte kerkje aan de oever van Helgumssjön.
Op de altijd zo rustige weg was het nu drukker in de late namiddag en vroege avond. 
De kerk was open en de mensen gingen ook kaarsjes aansteken op de graven van de begraafplaats bij de kerk. Om een uur of elf 's avonds besloot ik erheen te wandelen, het was inmiddels helemaal stil. Vanaf de weg is het een paar honderd meter en omdat de begraafplaats tegen een schuine helling aan het water ligt kon je vanaf de weg de lichtjes op de graven niet zien. Eenmaal daar ben ik wel vijf tot tien minuten blijven staan want het was gewoon zo mooi! Helaas had ik niets bij me waar ik een foto mee kon maken, daarom heb ik een foto van internet gehaald. Een foto die het meest benaderd wat ik zag. Alleen waren de dennenbomen in dit geval berken. 


In mijn vorige bericht schreef ik dat ik nu over de diefstal van mijn tas zou schrijven. Heel wat minder mooi dan al het bovenstaande. Ik moet ook zeggen dat het inmiddels veel beter gaat en het inmiddels gelukkig ver op de achtergrond is geraakt door weer in een andere omgeving te zijn, deze mooie omgeving.
Dus, ik zou zeggen... wil je het maar bij het mooie houden dan kun je hier afhaken, anders lees je gewoon door.

Na alle nare dingen gingen we op een zaterdag weer op reis van Nederland naar Zweden, althans dat was de bedoeling. Vlak voor Bremen hebben we weer volgetankt. 
Even de honden uit, wij ook naar het toilet en een lekkere kop koffie. 
Doen we altijd bij dat station omdat de koffie erg lekker is en iets erbij is ook erg lekker daar :-).
De auto stond zeg maar vlakbij de ingang van de toiletten en de man (uiterlijk leek hij een arabier en dat vind ik heel lullig te moeten zeggen, maar het was nu eenmaal zo en daardoor begrijpen jullie de op een na laatste alinea ook beter) die de toiletten schoon moest houden stond buiten te roken. 
Deed zogenaamd lief naar Rushy en liep achter me langs toen ik haar in de auto deed, zat naar binnen te kijken. Ach, ik vond dat ik geen spoken moest zien, hoe naïef. 
Hij ging weer aan 't werk en verder was het, nadat het heel druk was geweest, in ene wonderbaarlijk rustig. Geen mens te zien. 
Alleen verderop iemand die lucht in de banden van z'n auto deed.
Ik mikte nonchalant mijn tas op de middenconsole tussen de voorstoelen in de auto, liet de deur op een kier en liep voor om de auto heen om Peter te helpen zijn been- prothese af te doen (met afritsbroek, gaat heel handig :-) omdat het veel lekkerder rijdt op lange afstanden. Hij staat dan met z'n rug naar de auto, in het open portier zeg maar. Ik liep weer terug, weer voor om de auto. Ik ging zitten en miste onmiddellijk m'n tas. Vroeg het aan Peter, misschien had hij hem verzet.
G E S T O L E N dus. Bewijzen kunnen we het niet, maar het is wel voor 95% zeker dat het wc mannetje het gedaan heeft. Man van het tankstation heeft de politie gebeld, die kwam na bijna een uur. Nog een uur daarmee bezig en toen konden we eindelijk eens onze bankpassen gaan blokkeren. Met een Nederlandse mobiel (die had Peter nog), een prepaid met gelukkig nog aardig wat tegoed, de bank gebeld. Een uur in de wacht gestaan, het lukte nog wel met het tegoed. 
Alle passen geblokkeerd (Nederland, Zweden en m'n creditcard).

Nou ja, ik kan hier nog heel veel meer over vertellen, maar het ergste was dat ik mijn paspoort kwijt was, als ook mijn rijbewijs, de autopapieren van m'n Citroën (kentekenbewijs, APK, groene kaart), m'n mobiele telefoon (het Zweedse nummer), portemonnee, zorgpas, fijne zonnebril, de Brobizz responder voor de tolbruggen, € 50,= en duizend Zweedse kronen (= ruim € 100,=) en... ook heel link, de reservesleutel van de Ford! Ik was totaal identiteitsloos.

We moesten terug naar NL, iets anders was niet mogelijk. Gelukkig hadden we een volle tank. We waren erg overstuur.
Maandag daarop pasfoto's laten maken en naar het gemeentehuis in Oosterwolde, met een formulier van hen naar de politie, die moest proces-verbaal opmaken, toen daar weer mee naar gemeentehuis.
Puntje bij paaltje had ik donderdag weer een paspoort en een rijbewijs. Woensdag had ik zelfs alles alweer voor de Citroën. De zorgpassen kwamen vrijdag zodat we de zaterdag erna, dus exact een week later, een nieuwe poging konden wagen om naar Zweden te gaan. En dat is gelukt.

Ik kan je zeggen dat zoiets veel impact heeft, we zagen op een gegeven moment overal spoken. Nu zijn we hier in Zweden weer aardig tot rust gekomen.
Natuurlijk sla ik mezelf voor m'n kop voor m'n nonchalance. Ja, nu hebben we van die platte tasjes gekocht voor om je nek. Daar de belangrijke documenten in onder je shirt. Als het kalf verzopen is...

Ik schrijf dit toch ook mede als waarschuwing. Afgelopen week zagen we hier op de Zweedse tv een verslag over gestolen paspoorten die misbruikt worden. Ze volgden een man die "look-a-likes" in Griekenland aan de vluchtelingen verkoopt voor zo'n € 500,=. Een jonge Syrische vrouw vertelde hoe ze zo eenvoudig in Zweden kwam met het vliegtuig. In Griekenland het paspoort even omhoog gehouden bij de paspoortcontrole, ze kon zo doorlopen. In Zweden hoeft ze dan niet meer door de paspoortcontrole i.v.m. het Schengenverdrag. 

Ik wil nog even een pluim geven aan alle instanties, want ik had toch alle documenten binnen een week weer in mijn bezit. Hulde!
Ook de doorlopende reisverzekering van Unigarant (ANWB) stelde niet teleur. Binnen twee weken afgehandeld en gestort.

Ik wens jullie weer het allerbeste voor vandaag!

Gon

19 opmerkingen:

 1. Je krijgt wel een vieze smaak in de mond als zoiets je is overkomen. Ja, ik weet ook dat we niet alle mensen over 1 kam moeten scheren, maar dit soort dingen, maakt je wel woedend. Het kost je een behoorlijk geldbedrag om alles weer te herkrijgen. De geestelijke schade is niet in geld uit te drukken, Fijn voor jullie dat het al een beetje op de achtergrond aan het raken is. Ik denk, dat waar jullie wonen, niet veel "vluchtelingen of asielzoekers" zijn. Sterkte met het verdere verwerkingsproces, Marian Verburgt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Marian
  Ik vond het moeilijk om te vertellen dat het een arabier was, juist ook omdat ik niet wil discrimineren en ze zeker niet over een kam wil scheren. Maar het was nu eenmaal zo. Hier zijn zeker ook asielzoekers. Je zou het i.d.d. niet verwachten, maar hier hebben we op een bevolking van ca. 700 inwoners (wijde omgeving) ruim 200 asielzoekers/vluchtelingen. Het maakt niet uit waar je woont in Zweden. Zelfs in het uiterste noorden worden ze geplaatst. Een paar jaar geleden was er al een groot aantal in Kiruna. Ze plaatsen ze in verlopen hotel (zoals hier), niet meer in gebruik zijnde legerkampen, enz. Een legerkamp bij Sundsvall werd in het verleden geweigerd. Het is hier niet veel anders dan in NL Marian wat dat betreft.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je weer prachtige foto's van het meer, en van de vele kaarsjes.
  En wat een heftig verhaal, wat heb je er een sores van dan he. Ik sleep m'n tas altijd overal mee heen, maar dit verwacht je toch ook niet zo uit de auto terwijl je zo dichtbij staat. Ik hoop dat je t achter je kunt laten en weer geniet van al dat mooie om je heen.
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een vervelende ervaring en dan ook nog eens na jullie heftige periode in nl. Blij dat het nu weer een beetje gaat in jullie prachtige omgeving. Wel weer een goede waarschuwing, maar het is gewoon niet prettig reizen als je altijd op je hoede moet zijn voor dit soort brutale diefstallen. Heeft de politie geen onderzoekje meer gedaan naar het wc mannetje?
  Groeten van ons.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Jan
  De Duitse politie is naar de toiletten te gaan om te vragen of hij het gedaan had. Ja hoor, natuurlijk gaat hij dan zeggen dat hij het gedaan heeft... Nou nee, meneer sprak geen Duits. Ik dacht toch dat het in de EU zo is dat je een baan krijgt wanneer je een inburgeringscursus gedaan hebt en de taal van het land spreekt. Peter is na de diefstal ook nog vrij snel naar de toiletten gegaan om te kijken. Daar stond het wc mannetje in een of zijn locker te rommelen. We hebben met de Nederlandse mobiel nog het Zweedse nummer gebeld toen, maar de telefoon was al uitgezet helaas.
  Groetjes, Gonny

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje wat een heftig verhaal en de brutaliteit! Zo waar jullie bij waren. En ja wat heb je er dan een gedoe rompslomp en verdriet van. Gelukkig kunnen jullie het een beetje achter je laten. Het meer ziet er werkelijk schitterend uit en ik kan me helemaal voorstellen dat je erg onder de indruk was van al die lichtjes. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 7. O wat erg, ja ze waarschuwen er zo voor, je wil niet altijd spoken zien, maar helaas leven we in een wereld........................
  Sterkte hoop dat je er een beetje oveheen bent
  Dikke knuf Joke denk aan jullie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Gon en Peter,
  Om te beginnen, mooie foto's! En wat een nachtvorst hebben jullie al gehad...brrr!
  Ik ben niet afgehaakt...heb doorgelezen!
  Wat een nare beleving, hoop dat jullie dit nooit meer meemaken!!!! En inderdaad hulde aan alle instanties dat je binnen een week alles weer had!
  Alle goeds gewenst!
  Lieve groet Hans en Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hej Gonny,

  Akelig als zoiets je overkomt, je gelooft zo graag in het goede van mensen. Helaas zit de wereld niet zo in elkaar dat iedereen te vertrouwen is. Wanneer er in mijn buurtje iets rots gebeurt en ik kijk naar de mensen als ik mijn hondjes uit laat, kan ik me niet voorstellen dat daar iemand bij zit die rottigheid zou uithalen. En toch is het zo, zij zitten er tussen. Nare gedachte.
  Idd fijn dat alles snel geregeld was en jullie weer een beetje bekomen zijn van de schrik. Dat lijkt me ook makkelijker op dat mooie plekje van jullie.
  Wat een prachtig gezicht al die lichtjes, heel mooi.

  Kram, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tjonge, het is toch te gek voor woorden .. Waar je bij staat wordt je tas weggehaald.
  Dan moet je toch wel erg veel lef hebben!
  Maar het is goed dat je erover schrijft, dat maakt ons allen voorzichtiger. We willen liever niet achterdochtig zijn en iedereen wantrouwen, maar het blijkt maar weer dat je altijd op je hoede moet zijn. Goed idee van die tasjes om je nek ..
  Probeer het toch maar te laten rusten, Gonny. Natuurlijk moet je het verwerken, maar gelukkig zijn er nog altijd veel meer mensen die kunt vertrouwen dan van het andere soort...
  Ik heb genoten van de schitterende foto's! Zo puur en zo sprankelend... Daar word je toch stil van ...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. En dan lachen ze mij hier in huis altijd maar uit.
  Ik zit als een soort pitbull mijn spullen te bewaken.
  Controleer alles, alles achter slot en grendel, waardevolle spullen 's avonds mee naar boven, niks open en bloot....
  Wil niet zeggen dat het mij niet overkomt maar als ik zie hoe nonchalant mijn eigen meiden, ondanks mijn volgens hen overdreven gedoe, met hun waardevolle spullen omgaan. Dan hou ik mijn hart weleens vast.
  Nu ook weer. Morgen gaat jongste met school drie dagen naar Brussel. Ohhh wat ben ik blij als ze er vrijdag weer is met alle pasjes en overgebleven geld...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Elizabeth
  Het is al zo goed als verwerkt hoor Elizabeth. We reisden alleen wel heel anders naar Zweden dan anders, dan waren we ontspannen en letten niet speciaal extra op onze spullen. Je ziet dan echt tijdelijk spoken, je vertrouwen is even ernstig beschadigd. Gelukkig slijt dat weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Marguerite
  Misschien helpt het een beetje als ze dit verhaal zou(den) lezen...
  Ik herken het wel een klein beetje, de houding van 'dat overkomt mij niet'.
  We zijn wel secuur met huis afsluiten en zo, maar dit met mijn tas. Zo stilletjes, zelfs de honden hebben niets gemerkt. Maar ja, wij stonden bij de auto en ze lagen tevreden en net uitgelaten op hun plek en kunnen daarvandaan niet alles zien. Maar ze hebben dus ook niets gehoord. Het domste was gewoon dat ik mijn portier op een kier liet staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige foto's heb je gemaakt! Hier ook erg warm, volgende week nog 13 graden. Maar een jaar terug zaten de kinderen ook op 10 november nog in het badje. Buiten ;)
  Wel rot dat je toch blijkbaar overal argwanend over moet zijn zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Gelukkig geen lichamelijke schade. Helaas zijn mensen nu eenmaal mensen ongeacht hun afkomst en doen dingen die volgens de regels niet mogen. Vaak denk ik dat de mens teveel denkvermogen heeft gekregen zodat dit soort situaties ontstaan. Of ben ik nu teveel aan het nadenken en ben ik te pessimistisch?

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Hans
  Dat is een waar woord Hans 'ongeacht hun afkomst'! Want ik ben altijd van mening geweest dat in elk land, onder elke bevolkingsgroep goede en slechte mensen zijn. Gelukkig overheersen de goede mensen nog steeds wel. In dit geval was het voor 99% zeker een arabier, maar het had net zo goed een Duitser, een Hollander of wat dan ook kunnen zijn! Ik denk niet dat jouw denken te pessimistisch is, het is gewoon zo.

  @Valhalla
  Ja, vorig jaar was het ook nog zacht en waren we zelfs bang dat we een groene kerst zouden hebben. Maar dat kwam gelukkig nog goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. I k lees niet alles maar ik kijk wel de fotos en die zijn mooi. Vooral die met de zon!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Dat je zoiets zo snel kunt doen! Zo iemand moet wel voortdurend op scherp staan en loeren op mogelijkheden... Dat kan niet anders en dan ook nog heel koel beweren, dat je van niets weet! Gelukkig was het geen bedreiging, maar het heeft zoveel emotionele impact....
  En dan nog de rompslomp achteraf, gelukkig dat dit toch heel snel geregeld kon worden. Gelukkig ben je nu weer lekker in je eigen omgeving en kunt toch weer genieten van mooie dingen, zoals het verlichtte kerkhof. Je maakt prachtige foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat erg Gonny dat moeten zo een stressvolle momenten en dagen geweest zijn tegenwoordig moeten we over alles heel alert zijn , het kan ons allen zo rap overkomen gelukkig zijn je papieren snel weer inorde gekomen ,heb geklikt op de foto's die zijn zo prachtig ,ik 'hoor' haast de stilte over het meer en 'ruik' haast de bomen ,prachtig ! fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen