A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zondag 25 januari 2015

Gun & Gon hebben wel dezelfde naam!


Na het schrijven van het vorige bericht liet het me toch niet los. Gun en Gon. 
Voor jullie niet zo interessant natuurlijk, maar ik ben toch nog eens even gaan surfen op het net.

Zo vond ik HIER (klik) de betekenis van de Zweedse naam Gun. Het valt op dat het in Zweden in dezelfde periode populair was om je pasgeboren dochter deze naam te geven als in NL. Waarbij het dus ook begrijpelijk is dat Gun en ik even oud zijn.
De betekenis van de Zweedse naam Gun = "strid" oftewel strijd.

En dan Gon. Mijn naam is eigenlijk Hillegonda. Catharina Hillegonda. Op het geboorte- kaartje stond daaronder "We noemen haar Gonny". 
Ik vond de betekenis van Hillegonda HIER (klik). Betekenis is dus ook strijd!
Zo zie je maar dat namen dus toch nauw verwant kunnen zijn in verschillende landen.
Als ik dat eerder geweten en dus onderzocht had, zou ik mij hier vijf jaar geleden voorgesteld hebben als Gun. 
Gon kennen ze natuurlijk niet en het verkleinwoord Gonny al helemaal niet. De uitspraak is op z'n Zweeds dan ook ronduit belachelijk. De G wordt uitgesproken als een harde g, zoals in het Engelse good of het Duitse gut. Oké, dat gaat nog. Maar dan de y. Die wordt hier niet uitgesproken als een y (ie) maar neigt meer naar de u. Tja, daar word je niet vrolijk van als je Gonny heet.

Ik had al heel snel door dat ik dat niet leuk vond en dus ben ik me overal gaan voorstellen met mijn eerste naam en heet voor de meeste mensen hier dus Catharina, een veelvoorkomende naam in Zweden. Dat wordt hier op verschillende manieren geschreven en ik zie het ook wel op deze manier. Maar goed het gaat er niet eens om hoe je het schrijft, want als je jezelf voorstelt ziet diegene dat immers toch niet.
Mocht je ooit naar Zweden willen emigreren, is het misschien handig je even te verdiepen in de uitspraak van je naam op z'n Zweeds of om te kijken of je naam hier voorkomt of een gelijkende naam. Een gewaarschuwd mens...
Overigens heb ik ook nog gedacht me voor te stellen als Conny. Toch internationaal bekend zou je denken. Zelfs zangeressen en filmsterren droegen die naam. Je denkt daarbij toch aan een vrouw nietwaar? Maar nee, in Zweden is het een jongensnaam!
Ik kwam erachter door de prachtige Zweedse film "As it is in heaven" waarin een van de acteurs (Per Morberg) Conny heet. Hij mishandelde in de film zijn vrouw. Ik vroeg het hier aan mensen en ja, het is een jongensnaam. 
Er komt trouwens een vervolg op deze film, hij komt in september uit. 
De film "As it is in heaven" heet oorspronkelijk "Så som i himmelen".
Het vervolg heet "Så ock på jorden". Ik kijk erg uit naar het vervolg! 
Je kunt het Zweedstalige artikel HIER (klik) lezen.
Houd je erg van Zweden, droom je ervan ooit in Zweden te wonen? Heb je de film nog niet gezien? Dan is het een MUST om deze film, die in Norrbotten (iets ten noordwesten van Luleå) is opgenomen te gaan zien! Inmiddels kost hij nog maar zo'n kleine acht euro bij Bol.com. Als je HIER klikt kun je hem bestellen. Nederlands ondertiteld, maar wil je je Zweeds testen of trainen, dan kun je hem ook zonder ondertiteling bekijken :-).

Gon

16 opmerkingen:

 1. Jaa, prachtige film, we hebben m in de kast staan. Leuk dat er een vervolg komt, ben benieuwd. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Hillegonda! Ik ben precies op dit moment een artikel aan het schrijven over een Hilde. Afkorting van: Hildegard. De strijdster, de dappere. De held. Hoezo toeval bestaat niet? Finn heet Finn, maar in Zweden is dat geloof ik een werkwoord.

  Kram, Anna Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb de film nog steeds niet gezien. Komt weh een keer....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is toch wel heel bijzonder, die overeenkomst tussen jullie namen! Zo zie je maar weer, dat het goed is een beetje onderzoek te doen naar de achtergrond van je eigen naam als je naar een ander land gaat. Niet iets, wat ik aan zou denken bij een verhuizing ;))

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Hans
  Schande Hans Hegeman! Zoveel films en boeken besproken en deze parel nog steeds niet gezien! Komt nog wel een keer... ja, ja. :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Anna Marie
  Bijzonder Anna Marie! Mijn moeder had vroeger een babyboek met namen en hun betekenis (boek is niet meer :-( en daar stond bij Hillegonda "heldhaftige strijdster". Het klopt niet altijd allemaal denk ik. Is toch anders dan "strijd" :-).
  Nee hoor, Finn is gewoon een naam. Maar ik denk dat je dit werkwoord bedoelt:
  http://ordbok.lagom.nl/woord.cgi/nl?q=finns&l=sv
  "Det finns" (er is, er zijn) scheelt gelukkig toch nog een letter.
  Kram, Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dear Gon!
  You are extraordinary, strong and beautiful!
  Your name is perfect!
  Gon ....living in the wild forest of Lapland!
  I don' t know this film!
  Thanks for the inspiration!
  Happy week for you and Peter!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Gonny,

  Wat leuk dat er een vervolg op de film komt, die ga ik zeker kopen. De eerste heb ik bij jou gewonnen en ik heb hem al regelmatig bekeken.
  Mijn naam betekent : gewijd aan god, nou datweet ik nog zo net niet.
  Ik ga nu nog even naar Peters blog. Op het moment is er veel verdriet hier in huisje weltevree, ik mail je daar nog wel over, dus daar ben ik nog niet aan toegekomen.

  Kram, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @Els,
  Dat is niet leuk om te horen Els, dat er veel verdriet is bij jou. Ik kan van alles bedenken maar wacht je mailtje af. Wat het ook is... heel veel sterkte! Kram, Gon

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lijkt mij ook leuk om te weten over die namen. Goed dat je toch even bent gaan zoeken! Ik ben verheugd te horen dat er een vervolg komt op As it is in heaven, de film die je me toen aangeraden hebt en die ik, zoals je weet, ook gekocht en div. keren gekeken heb. Het zal na september misschien nog even duren eer hij op dvd verschijnt, ik weet niet, maar ik houd het in de gaten.
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hej Gonny! (of mogen we ook een andere naam kiezen ;-)) Echt leuk dat er een vervolg op Så som i himmelen komt. Ik heb niet eerder een film gezien die de sfeer van noord Zweden zo goed in beeld brengt. Ben heel benieuwd naar het vervolg.
  @Hans... niet meer wachten, deze film MOET je gezien hebben.
  Groet

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hai Gun,

  Leuk verhaal van jullie namen. Jullie waren dus toch verbonden met elkaar :-)
  En jazeker, de film lijkt mij leuk om te zien. Ik hou van de natuur. Misschien dat daarom de betekenis van mijn naam 'meisje in het bos' is hihi.

  Groetjes Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Een vervolg op 'As it is in heaven', dat is goed nieuws! Wij hebben de dvd van 'As it is in heaven' en vinden hem geweldig, hebben de film zelfs meerdere keren gekeken.

  Over namen gesproken, ik heet voluit Hilligje en ook dat betekent strijd. Dat mijn roepnaam nu Elly is heb ik aan mijn moeder te danken. Zij vond dat de familie al uit genoeg Hillie's en Hildes bestond en besloot een andere naam te kiezen :-)

  Gr. Elly

  BeantwoordenVerwijderen
 14. @Elly Koster
  Heel herkenbaar Elly! Mijn oma, haar dochter (dus mijn tante) en ik heetten en heet Hillegonda, roepnaam Gon en/of Gonny. Heel handig was dat op verjaardagen!
  Over de film 'As it is in heaven'... wij hebben de film hier ook op dvd en we kijken hem minstens 1 x per jaar. Dus ook al vaak gezien. Ben ook heel benieuwd naar het vervolg.
  Gr. Gonny

  BeantwoordenVerwijderen