Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 26 juni 2014

Hongersnood?


Vanmorgen schrok ik van Peter die heel hard en opgewonden riep: "Gon, kijk snel uit een raam naar achteren!!! Ze eten hier nu ook onze aardappels op!" 
Ons aardappelveldje ligt helemaal achter in de tuin tegen de grens met Clas. Ik kon dan ook niet verder inzoomen dan dit, maar het is te zien want tja, ik zag ze, echtpaar kraanvogel met jong. 

Het huis van Clas op de achtergrond. Ik kon niet verder inzoomen, maar je kunt ze toch zien.
Klik op de foto om de vogels veel beter te kunnen zien!

Gisteren was Peter even bij Clas aan de andere kant van zijn huis. Daar is veel grasland en het aardappelveldje van Clas. Peter ging even kijken of hij Clas zijn gras al zou maaien. Clas ruimt 's winters sneeuw bij ons, Peter maait 's zomers Clas z'n gras. Dat is stilzwijgend zo ontstaan. 

Een maandje geleden was Clas hier om even wat te drinken en hij vertelde glunderend dat hij kraanvogels op zijn aardappellandje had gezien. Hij is een heel groot dierenvriend, de eksters eten bijna uit zijn hand en hij is altijd blij als hij weer een eekhoornnestje heeft ontdekt of een sneeuwhaas met jong in onze tuinen heeft gezien, of reeën. Ze zijn hier erg van de jacht, maar Clas niet. Ondenkbaar je deze man voor te kunnen stellen met een jachtgeweer. Nu liet hij zijn aardappellandje aan Peter zien gisteren. Alle aardappels die hij had gepoot zijn opgegeten door de kraanvogels. 
Clas vindt het jammer, maar de kraanvogels in de tuin zijn belangrijker.
Met dit verhaal kwam Peter thuis en ik kon het haast niet geloven, tot vanmorgen dus.

Ze hebben mij gezien, wat ik niet had verwacht op die afstand,
 en gaan er heel rustig maar eens vandoor.


Die donderstenen weten verdraaid goed waar de pootaardappels zitten. Heel vaak staat het jonge aardappelloof er nog, maar is de aardappel die er aan vast zat verdwenen. Ze prikken die grote snavel gewoon pal naast en onder het loof.  
Jammer van ons werk ja, maar we zitten er eigenlijk ook niet mee. Dit komt mede door het koude weer, de zomer wil maar niet komen. Het loof is nog zo laag, misschien zou de oogst toch niks meer worden. De nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag wordt er zelfs nachtvorst verwacht!!!
Echt niet normaal. 


De kraanvogels tegenhouden lijkt onmogelijk, een vogelverschrikker zal ze wel niet weghouden.
Conclusie: Maar genieten van de aanwezigheid van deze dieren in de tuin. Het jong ziet er echt zo vertederend uit!

Dit neemt echter niet weg dat hier komende winter hongersnood zal ontstaan! Een winter zonder aardappels. 
Voor uw gulle gaven houden wij ons dan ook van harte aanbevolen :-).

Gon