A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 5 september 2013

Oehoe oehoe


Als je op de foto klikt, kun je ze allemaal vergroot zien!

Dit is dan de oude schuur van Pär-Erik, deze staat enkele honderden meters van zijn huis. Ik vertelde eerder over zijn boerderij, de koffievisite en de melk die we later van hem kregen. De eerste keer zagen we hem dus hier, bij deze zeer oude schuur, waar nog een kleine woning aan vast zit. Het hout is allemaal nog in goede conditie, maar verder is het in slechte staat. Zijn tante heeft tot voor ongeveer dertig jaar geleden nog in het woongedeelte gewoond onder redelijk primitieve omstandigheden. Er staan enkele prachtige oude dennen (ook jonge dennen) om het huis, of waarschijnlijk was het een kleine boerderij. Pär-Erik vertelde dat ze zo'n 250 jaar oud zijn!


Veel stallen in Zweden zijn zo. Twee verdiepingen. Links op de foto zie je een aanbouwtje. Dat was het "toilet", de tante moest dus nogal een eindje lopen voor ze kon. De put zit overigens vol :-). Fris is het er inmiddels wel, het is half ingestort.


Dit was zo'n beetje het woongedeelte. Een woonkamer en een keuken zonder stromend water. Een open haard als verwarming.


Dit is een deel van de entree, die helemaal verzakt is. Zie je ze al? Ze passen goed bij de sfeer! Ik was gelijk helemaal verliefd op dit tafereel, ik weet er even geen ander woord voor.


En? Super mooi toch?! Natuurlijk zijn het geen oehoe's, maar wel heel leuke houten uiltjes op een oud stuk hout. Vandaag voor de gelegenheid weer even opgehangen, maar snel weer in de auto gelegd om er hier een mooi plekje aan het huis voor te zoeken! 
Er staat ook nog een naam op, dat zal de naam van het huis moeten voorstellen misschien, maar de naam begrijp ik niet helemaal. "Stor burk" oftewel "Groot blik". Misschien heeft burk nog een andere betekenis en misschien komt er iemand mee die dit leest.

De schuur is trouwens te koop met een groot stuk land erbij. Schitterend gelegen, met uitzicht op een meer (op enige afstand). Het kost 50.000 SEK.

16 opmerkingen:

 1. Ha Gon,
  Nou ik kan me voorstellen dat je helemaal verliefd was en bent op dit mooie tafereel! Het is inderdaad schitterend!
  En ik ben ook een beetje verliefd op die mooie oude schuur, prachtig!!!
  En een leuke rand om je foto`s, welk programma gebruik je als ik zo vrij mag zijn dit te vragen?

  Groetjes Richt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gok Photoscape. (http://www.photoscape.org/ps/main/index.php). Het duurde even voordat ik kon posten :-(. Ik kan de letters en cijfers bijna niet lezen.

   Verwijderen
  2. Ja Richt, ik gebruik inderdaad Photoscape, gratis te downloaden.

   Verwijderen
 2. Hej Gon, Ja dat zijn inderdaad leuke uiltjes. "Groot blik" dat past toch wel bij die grote ogen en het uitzicht was er misschien ook wel groots. Een mooie plek om rond te struinen. De schuur is prachtig maar ik denk dat het iets teveel werk is om het een beetje aan de tijd aan te passen. Beetje respectloos: je kunt er wel een paar jaar van stoken, 50.000kr voor brandhout.
  groetjes Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, opstoken is wel erg zonde! Inderdaad wel teveel werk. Het staat er gewoon nog mooi te zijn. Mooi vergrijsd hout! Keihard nog!

   Verwijderen
 3. Heel erg mooi gemaakt. Alleen de tak is al mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker en hij heeft natuurlijk altijd droog gehangen en is daardoor zo goed gebleven. Wij moeten dus ook wel een plekje vinden waar hij (nagenoeg) niet nat wordt.

   Verwijderen
 4. 50.000 kronen... lijkt me wel wat. Helaas mag het niet van mijn gezinsleden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Burk betekent in dit verband 'geval. De vertaling zou dus moeten zijn: groot geval.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels heb ik van iemand die 35 jaar in Zweden woonde begrepen dat dat het ook niet is. Ze heeft het ook nog aan een Zweedse vriendin gevraagd, ook die weet niet wat er in dit geval met STOR BURK bedoeld kan worden. Het enige dat mij rest is om het nog een keer aan de boer te vragen, zijn tante woonde er immers ooit. Wie weet kan hij het zeggen.

   Verwijderen
 6. Soms vind je zulke mooie vervallen huizen/schuren.
  Moet er alleen niet aan denken dat je zoiets moet opknappen. Engelen geduld en heel veel doorzettingsvermogen. Iets helemaal nieuw bouwen kan natuurlijk ook.
  Blijf nog gewoon in Friesland wonen maar voor de afmeting van de tuin zou ik bijna om zijn.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je zou er inderdaad nog wel een paleisje van kunnen maken, het hout is na misschien wel 150 jaar, nog steeds keihard. Maar er gaat enorm veel tijd, maar ook geld in zitten. Een nieuw huis plaatsen zou wat zijn, want de plek is grandioos. Jammer dat je huis in dit deel van Zweden op de dag dat het sleutelklaar is nog maar de helft waard is van wat je er voor betaalde. Je moet dan wel zeker weten dat je er altijd wilt blijven wonen, anders is je geld in de sloot gegooid.

   Verwijderen
 7. Dear Gon!
  What a lovely place on earth!
  I think it' s a paradis with the silence and nature in front of the door ...
  And the little sea not far away ..
  Thanks for this interesting post Gon!
  I wish you a wonderful weekend!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oei, ik zie je post nu pas. Mooi zeg!
  Ziet er heel erg interessant uit.
  Groet Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat prachtig Gon die vergrijsde schuur met woning!
  Ik kan me voorstellen dat je gelijk verliefd was op de uiltjes. Leuk dat je ze mocht hebben.
  Liefs, Ineke

  BeantwoordenVerwijderen