A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
maandag 2 september 2013

Als het september is...

noemen ze dat hier al herfst. De bomen kleuren al. Augustus was een fantastisch mooie maand, droog en zonnig. Veel buiten dus. De hele zomer was trouwens wel goed, maar augustus was echt de beste maand. Alles bloeide ook nog zo fraai in de plantenbakken. Maar nu is er dan toch echt geen ontkomen meer aan.


De berken hebben al veel takken met gele bladeren en het grasveld kleurt daardoor al geel. Gisteren plensde het even en alle berkenblaadjes in het gras leken wel te dansen. Omdat het zulke grote druppels waren, sprongen ze ombeurten enigszins op als ze geraakt werden. Zo'n leuk gezicht.


De vogelkersen hangen vol met bessen. Ik las dat de vogels er niet gek op zijn omdat ze bitter smaken. Toch lijken de bessen nu snel te verdwijnen en ze liggen niet op de grond.


De hop is ook klaar met het vormen van z'n hopbellen. Het is in het gebied waar wij wonen de enige klimplant die de strenge winters overleeft. Dit omdat hij elk jaar afsterft, maar zijn wortelstok overleeft. Elk jaar klimt hij weer zo mooi omhoog langs het rek.
Als de eenjarige klimmende winde (Ipomoea) eenmaal begint te bloeien is hij niet meer te stoppen en elke morgen zijn er weer nieuwe bloemen om je een mooie dag te wensen. Hier zijn laatste pogingen, het blad onderaan wordt al geel.


Maar wat waren de bloemen toch mooi!
De laatste aardappels, alle aardappels zijn nu uit de grond. Mooie aardappels en dit jaar geen vraat. Ook hebben we wel zo'n 25 kg bessen geplukt en verwerkt, aalbessen, zwarte bessen, hjortron (bergbraam).


De uitgebloeide vetplantjes op de stenen muur zijn zo ook nog fraai!
Het is maar een kleine greep uit de vele bomen en planten in de tuin waaraan je kunt zien dat het herfstig is. En dan heb ik het nog niet over alle paddenstoelen. Ik zou ze kunnen fotograferen, maar ik liet het al eens zien. Als je wilt kun je alle paddenstoelen die in onze tuin voorkomen HIER zien, en dat zijn er nogal wat.

Kortom...

Hier is het herfst!

De weersvooruitzichten zijn gelukkig nog prima, dus dat wordt genieten. 

Ik weet het, ik beloofde dat mijn eerstvolgende bericht zou gaan over hetgeen ik van de boer Pär-Erik kreeg bij de oude schuur. Ik bedacht me echter dat het veel leuker zou zijn om ook te laten zien waar het hing en dat is niet hier om de hoek. Donderdag ben ik daar in de buurt en zal dan foto's maken. Dus het komt... :-)

10 opmerkingen:

 1. benieuwd naar het vervolg van boer Pär-Erik :-)
  herfst... hier in nederland ook. de varens moeten eigenlijk gekortwiekt worden, blad is bruin. hier en daar ben ik al bezig. kruisspinnen zijn er ook ineens .., maar gelukkig komende dagen nog volop zon !! liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Gon, eindelijk weer een levensteken van mij..na een niet geplande maar wel hele lange zomerstop!
  Heb al wel wat voorgaande blogs gelezen en jullie net als wij hier ook een hele prima zomer gehad.
  Wij genieten nu volop van de na-zomer (herfst) ..ook hier verkleurd de berk en genieten we van de paddenstoelen! Die hop is mooi zeg...fijn om in bloem schikkingen te verwerken! Mooie korf met aardappelen!
  Groetjes van Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dear Gon!
  It' s really getting autumn in your country ..
  So much berries - 25 kg - wow!
  Here in Bavaria autumn is also coming - but not so fast ...
  But I like this time of year with all his colors but I'm also a little sad!
  I wish you a happy very sunny week dear Gon!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja na het slechte voorjaar hadden we nooit gedacht dat we zo'n mooie zomer zouden krijgen. En die weet van geen ophouden. Toch is ook hier de herfst al een beetje zichtbaar. Wat een prachtige foto's laat je weer zien. Echt genieten.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Est-ce la fin de l'été, ou la grosse chaleur qui donnent quelques feuilles jaunies ? belles photos !
  bonne semaine.
  Cath.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie foto's. Ga je nog wat doen met de hop? Mocht je slecht kunnen slapen dan zou je een kussentje met gedroogde hop kunnen maken. Het schijnt dat je daar goed op kan slapen. Hop is namelijk slaapverwekkend (behalve als er bier van gemaakt is).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou ja, als er bier van gemaakt is kan dat ook slaapverwekkend zijn :-)))

   Verwijderen
 7. Die bloem staat gewoon in brand!!! Prachtig zeg. Grappig is dat altijd dat de seizoenen eigenlijk in 1 keer overslaan naar het andere. De tip van bovenstaande dame ga ik trouwens proberen. We zetten donderdag in de agenda, want we zijn benieuwd naar hetgeen Pår Eric heeft gegeven.

  Kram Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hej Gon,
  Wat een mooie windebloemen waren dat.
  En dan die hop, zulke mooie hopbellen. Fijn dat de aardappeloogst en de bessenoogst zo goed waren. Ja de natuur bereid zich echt alweer voor de winter voor. Hier vandaag nog erg warm, was anderhalf uur met Jordan in bos wandelen,genieten....Bladeren beginnen beetje te verkleuren en overal ook mooie paddestoelen. Maakt ons wel erg nieuwsgierig hoor!

  Nog fijne herfsttijd,
  groetjes Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Super mooie foto's
  En jawel het is herfst... ook kwa gevoel...
  Het wordt kouder, brrr.
  Toch zijn die herfst kleuren op de bladeren toch ook mooi!
  xxx
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen