Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 2 september 2013

Als het september is...

noemen ze dat hier al herfst. De bomen kleuren al. Augustus was een fantastisch mooie maand, droog en zonnig. Veel buiten dus. De hele zomer was trouwens wel goed, maar augustus was echt de beste maand. Alles bloeide ook nog zo fraai in de plantenbakken. Maar nu is er dan toch echt geen ontkomen meer aan.


De berken hebben al veel takken met gele bladeren en het grasveld kleurt daardoor al geel. Gisteren plensde het even en alle berkenblaadjes in het gras leken wel te dansen. Omdat het zulke grote druppels waren, sprongen ze ombeurten enigszins op als ze geraakt werden. Zo'n leuk gezicht.


De vogelkersen hangen vol met bessen. Ik las dat de vogels er niet gek op zijn omdat ze bitter smaken. Toch lijken de bessen nu snel te verdwijnen en ze liggen niet op de grond.


De hop is ook klaar met het vormen van z'n hopbellen. Het is in het gebied waar wij wonen de enige klimplant die de strenge winters overleeft. Dit omdat hij elk jaar afsterft, maar zijn wortelstok overleeft. Elk jaar klimt hij weer zo mooi omhoog langs het rek.
Als de eenjarige klimmende winde (Ipomoea) eenmaal begint te bloeien is hij niet meer te stoppen en elke morgen zijn er weer nieuwe bloemen om je een mooie dag te wensen. Hier zijn laatste pogingen, het blad onderaan wordt al geel.


Maar wat waren de bloemen toch mooi!
De laatste aardappels, alle aardappels zijn nu uit de grond. Mooie aardappels en dit jaar geen vraat. Ook hebben we wel zo'n 25 kg bessen geplukt en verwerkt, aalbessen, zwarte bessen, hjortron (bergbraam).


De uitgebloeide vetplantjes op de stenen muur zijn zo ook nog fraai!
Het is maar een kleine greep uit de vele bomen en planten in de tuin waaraan je kunt zien dat het herfstig is. En dan heb ik het nog niet over alle paddenstoelen. Ik zou ze kunnen fotograferen, maar ik liet het al eens zien. Als je wilt kun je alle paddenstoelen die in onze tuin voorkomen HIER zien, en dat zijn er nogal wat.

Kortom...

Hier is het herfst!

De weersvooruitzichten zijn gelukkig nog prima, dus dat wordt genieten. 

Ik weet het, ik beloofde dat mijn eerstvolgende bericht zou gaan over hetgeen ik van de boer Pär-Erik kreeg bij de oude schuur. Ik bedacht me echter dat het veel leuker zou zijn om ook te laten zien waar het hing en dat is niet hier om de hoek. Donderdag ben ik daar in de buurt en zal dan foto's maken. Dus het komt... :-)