Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

donderdag 12 september 2013

Höstmarknaden i Dorotea

Herfstmarkt in Dorotea. Dat was afgelopen zaterdag en omdat het zulk prachtig zonnig weer was hadden we zin om er heen te gaan.

Links hembygdsgården van Dorotea waar je koffie met
lekkers kon kopen en het binnen of buiten kon nuttigen.

Herfst, prachtig weer, lange schaduwen

De markt werd gehouden op het terrein Kullerbacken van Doroteas hembygdsförening. Op dit terrein staan allerlei zeer oude Zweedse houten gebouwen die verhuisd zijn van hun oorspronkelijke plaats in de wijde omgeving naar dit terrein. Tijdens de markt waren al deze gebouwen open en te bezichtigen. Vooral Erke-Björns stuga vind ik heel erg mooi van binnen. Dit is de site van Kullerbacken, klik maar HIER.

Ook de loppis ontbreekt niet

Loppis voor een oude "härbre"

Maar er stonden dus ook allerlei stalletjes en zo kochten wij twee komkommers van een mevrouw die ze zelf teelt in haar tuin. Ze had ook een emmer met de mooiste bloemen uit haar tuin en ik viel als een blok voor de grote leeuwenbekken. Ze zei dat ze ook gerookt vlees te koop had gehad, maar dat was uitverkocht. We raakten een beetje aan de praat en ze vertelde dat ze vrienden heeft in Amsterdam en dat die accordeon spelen. Daar zijn ze hier nogal weg van hoor!
En zo waren er ook stalletjes met bijv. geitenkazen, schapenvellen, gerookt vlees, visgerei, haak- en breigarens en wol, van alles van hout, zoals schalen, bestek en nu eindelijk eens enkele houten botermesjes gekocht, blijft je kuipje lekker fris. Er waren vrouwen die allerlei leuke herfsttafereeltjes hadden gemaakt door te vilten, er was loppis (2x) en levende muziek. Natuurlijk vonden we wel weer wat bij de loppis.
Er waren ook spellen voor de kinderen buiten, zoals bij ons op bijv. koninginnedag.
Ze mochten ook gratis ponyrijden. In de diverse gebouwen waren ook vrouwen aan het handwerken, bijv. breien, vilten en een vrouw die de mooiste dingen maakte van staaldraad. Wel duur, maar ook erg arbeidsintensief. Zo was een prachtige onderzetter voor pannen 180 SEK. Zo'n 20 euro dus. In het bakhuisje werd tunnbröd gebakken, ze konden de vraag niet aan. Ook staat er een kåta (zie ook HIER!) op het terrein die hierheen verhuisd is. Tijdens deze herfstmarkt vertelde een Samische vrouw over hun tradities en eetgewoonten. Leuk zo'n herfstmarkt met allerlei dingen van het zomerse land. Volgend jaar gaan we weer. Twee jaar geleden waren we ook op het terrein van Kullerbacken, toen plaatste ik leuke foto's bij het verhaal die je HIER nog kunt zien.