Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!





zaterdag 24 augustus 2013

Berenklauwen


Ik had vorige week een bakdag. Ik bakte een volkorenbrood, op zich niet bijzonder want dat doe ik elke dag. Ik bakte ook twee ontbijtkoeken, hier verkopen ze die niet en af en toe hebben we daar zin in. Ik bak er dan twee of drie tegelijk, de oven is dan toch warm en ik vries ze daarna in helften in. Ik gebruik eigenlijk altijd DIT RECEPT en dan de eerste van de twee. Mmmmmmmmmmm.
Na de ontbijtkoeken probeerde ik nog iets nieuws uit, berenklauwen. 
Wat zijn berenklauwen? Tja het is in feite zandkoek, je kunt het wel een beetje vergelijken met onze spritsen. 

Je hebt nodig:
2 ons boter
2½ dl suiker
2 eieren
7 dl zelfrijzend bakmeel (in Zweden 7 dl bloem en 3 tl bakpoeder)
kardemom (eventueel)
parelsuiker (eventueel)

Ik deed het zo:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Boter zacht laten worden, bijv. in de magnetron.
Eieren erdoor klutsen, dan de suiker erbij en doorroeren.
De bloem en kardemom er doorheen werken.
Het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad.
In 2-en delen en elk deel oprollen.
Elke rol in 10 tot 15 plakjes snijden, al naar gelang hoe groot je ze wilt hebben.
Doop elk plakje deeg in de parelsuiker.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier, maak een beetje plat en vorm ze een beetje.
Ze zijn goed in ca. 10 minuten.

Omdat het nu eenmaal geen koekjes uit de fabriek zijn en ze dus geen half jaar goed blijven doordat ze geen rommel bevatten, doe je zoveel koekjes in je trommel als je in twee dagen denkt te gebruiken. De rest vries je gewoon in porties in.