Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

zaterdag 17 augustus 2013

Van de vuilnisbelt


We moesten laatst naar de vuilnisbelt. Lekker opruimen, ha, ha. Wie denkt er nu van te voren dat je met meer terugkomt dan je wegging? Nou, dat dachten we natuurlijk helemaal niet, maar eenmaal op de vuilnisbelt, waar je alles strikt gescheiden moet aanbieden, zagen wij wel leuke dingen op de berg met houten zaken. Een enorme berg inmiddels en zoeken is uitgesloten, zeg maar onmogelijk. Je kunt alleen bij de dingen die er pas zijn neergegooid.


Zo vonden we een leuke houten tuintafel en een leuke tuinbank (zonder leuningen, makkelijk om bij te zetten), twee leuke vogelhuisjes, die Peter inmiddels heeft geverfd in ongeveer dezelfde kleur als die ze al hadden. Zodra ze in de bomen hangen laat ik ze wel zien. De tafel en bank vindt Peter leuk om komende winter op te knappen, dus te verven. Is hier altijd wel een leuk plekje voor te vinden.

Ik vond ook een heeeeeeeeeeeeeeeel oude houten schaal. Ooit gemaakt van een uitstulping aan een berk, althans dat vermoed ik. Vroeger werden daar schalen van gemaakt, nu trouwens nog dacht ik.
Wij hadden afgelopen zomer ook een berk bij het geleverde hout voor de kachel met zo'n uitstulping. De foto is helaas niet scherp, maar ik plaats hem toch maar.


Toen ik de schaal zag moest ik gelijk aan het boek van Bernhard Nordh denken en ons bezoek vorig jaar aan Marsliden. Ik ben ervan overtuigd dat de schaal die ik vond ook uit de tijd is van Brita en Lars Pålsson, dus ruim 150 jaar oud. Wie gooit zoiets nu op de vuilnisbelt?! Ik zag oude schalen uit Zweden op het internet voor belachelijk hoge prijzen. Als wij (in het algemeen) zoiets voor die prijs te koop aan zouden bieden, verkochten we het nooit natuurlijk. Kijk maar eens HIER, je weet niet wat je ziet! 
Ik vind het gewoon een curiositeit en leuk om te hebben.


onderkant


Ik vond nog iets, misschien ook wel uit die tijd. Er is geen spijker aan te pas gekomen, kijk maar...Om de duigen, die door houten pen-en-gatverbindingen aan elkaar zitten, ook goed bij elkaar te houden zit er een band omheen. Net als zo'n ijzeren ring bij een wijnvat of regenton. Tja, anders valt hij in duigen. Ze hebben dit heel vernuftig gemaakt van een buigzame tak, waarschijnlijk wilg, want die groeit hier goed. Ze hebben die langer gemaakt dan de omtrek van het tonnetje of kuipje en inkepingen gegeven. Dit past heel mooi in elkaar! Kwam geen lijm of enig ander materiaal aan te pas.Toen ik de foto's gemaakt had kon de ring er weer omheen en zat het weer stevig in elkaar. Je zou haast elke week naar de vuilnisbelt gaan! Hebben jullie er wel eens iets leuks gevonden? En zo ja, durf je het dan mee te nemen, ik voelde me namelijk wel een beetje opgelaten, maar niemand zag eruit alsof hij/zij het vreemd vond :-).

Nog even iets heel anders, nou ja, het gaat ook over iets dat heel oud is. Het is een antieke Zweedse klaptafel en hij komt niet van de vuilnisbelt maar uit een huis van oude mensen hier in de buurt. De familie wil de tafel verkopen en voor hen heb ik een advertentie op Marktplaats.nl geplaatst. Als je HIER klikt kun je hem even bekijken.