A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 17 augustus 2013

Van de vuilnisbelt


We moesten laatst naar de vuilnisbelt. Lekker opruimen, ha, ha. Wie denkt er nu van te voren dat je met meer terugkomt dan je wegging? Nou, dat dachten we natuurlijk helemaal niet, maar eenmaal op de vuilnisbelt, waar je alles strikt gescheiden moet aanbieden, zagen wij wel leuke dingen op de berg met houten zaken. Een enorme berg inmiddels en zoeken is uitgesloten, zeg maar onmogelijk. Je kunt alleen bij de dingen die er pas zijn neergegooid.


Zo vonden we een leuke houten tuintafel en een leuke tuinbank (zonder leuningen, makkelijk om bij te zetten), twee leuke vogelhuisjes, die Peter inmiddels heeft geverfd in ongeveer dezelfde kleur als die ze al hadden. Zodra ze in de bomen hangen laat ik ze wel zien. De tafel en bank vindt Peter leuk om komende winter op te knappen, dus te verven. Is hier altijd wel een leuk plekje voor te vinden.

Ik vond ook een heeeeeeeeeeeeeeeel oude houten schaal. Ooit gemaakt van een uitstulping aan een berk, althans dat vermoed ik. Vroeger werden daar schalen van gemaakt, nu trouwens nog dacht ik.
Wij hadden afgelopen zomer ook een berk bij het geleverde hout voor de kachel met zo'n uitstulping. De foto is helaas niet scherp, maar ik plaats hem toch maar.


Toen ik de schaal zag moest ik gelijk aan het boek van Bernhard Nordh denken en ons bezoek vorig jaar aan Marsliden. Ik ben ervan overtuigd dat de schaal die ik vond ook uit de tijd is van Brita en Lars Pålsson, dus ruim 150 jaar oud. Wie gooit zoiets nu op de vuilnisbelt?! Ik zag oude schalen uit Zweden op het internet voor belachelijk hoge prijzen. Als wij (in het algemeen) zoiets voor die prijs te koop aan zouden bieden, verkochten we het nooit natuurlijk. Kijk maar eens HIER, je weet niet wat je ziet! 
Ik vind het gewoon een curiositeit en leuk om te hebben.


onderkant


Ik vond nog iets, misschien ook wel uit die tijd. Er is geen spijker aan te pas gekomen, kijk maar...Om de duigen, die door houten pen-en-gatverbindingen aan elkaar zitten, ook goed bij elkaar te houden zit er een band omheen. Net als zo'n ijzeren ring bij een wijnvat of regenton. Tja, anders valt hij in duigen. Ze hebben dit heel vernuftig gemaakt van een buigzame tak, waarschijnlijk wilg, want die groeit hier goed. Ze hebben die langer gemaakt dan de omtrek van het tonnetje of kuipje en inkepingen gegeven. Dit past heel mooi in elkaar! Kwam geen lijm of enig ander materiaal aan te pas.Toen ik de foto's gemaakt had kon de ring er weer omheen en zat het weer stevig in elkaar. Je zou haast elke week naar de vuilnisbelt gaan! Hebben jullie er wel eens iets leuks gevonden? En zo ja, durf je het dan mee te nemen, ik voelde me namelijk wel een beetje opgelaten, maar niemand zag eruit alsof hij/zij het vreemd vond :-).

Nog even iets heel anders, nou ja, het gaat ook over iets dat heel oud is. Het is een antieke Zweedse klaptafel en hij komt niet van de vuilnisbelt maar uit een huis van oude mensen hier in de buurt. De familie wil de tafel verkopen en voor hen heb ik een advertentie op Marktplaats.nl geplaatst. Als je HIER klikt kun je hem even bekijken.

10 opmerkingen:

 1. Dear Gon!
  So beautiful treasures!
  You know I love old things with history and your bowl is really so dreamy with the patina ...
  What a great luck for you!
  I can imagine so much arrangements with the bowl ...
  Dear Gon, thanks for your really interesting post!
  Happy sunday and good weather for you!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk al die 'nieuwe' spulletjes. Die schaal is natuurlijk de kers op de taart. Wat mooi dat je die zomaar gevonden hebt. Ben ook benieuwd naar de vogelhuisjes. Tuurlijk ook al van alles meegenonem: kruikjes, serviezen, melkkitten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ohoooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo die is een hele bijzondere vuilnisbelt rit geweest wat mooi allemaal zeg ♥

  onderlaatst een fiets gscoord die mensen voor mijn man en zwager weg wouden doen....mijn oudste meiske rijdt er nu op whaaaaa
  liefs jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ohhhh en ik hier net vertellen dat we eens flink op moeten gaan ruimen en dat ik de spullen dan naar de stort zou brengen. Ook willen we voor het eerst dingen op marktplaats gaan zetten. Heb nog nooit iets via marktplaats gekocht of verkocht. Best een beetje eng.
  Maar ik zie bij jou dat ik niet alleen om me heen moet kijken of niemand ziet wat ik wel niet weg gooi. Moet ook heel goed kijken wat andere mensen weggooien. Wie weet vind ik ook wel wat van de week. Hou mijn ogen in ieder geval wijd open.
  Groetjes Marguerite
  Oh vergeet helemaal te zeggen dat je prachtige spullen hebt meegenomen. Die komen nu niet meer op de stort terecht.
  Denk ook wel eens zouden mensen die op zo'n stort werken zelf nooit eens rondsnuffelen. Zowel op de stort als op internet. Zouden ze toch een aardig zakcentje bij kunnen verdienen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hallo Gonny
  Ja wat de een weggooit is voor een ander nog heel goed bruikbaar.
  Je hebt er weer een mooi blog van gemaakt.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej Gon,
  Wat een mooie vondsten. Helemaal in ons straatje.
  Op reis bedachten we hiervoor het woord: Bermjutten. Het was maar goed dat we geen karretje bij ons hadden.
  Dan hebben we hier in ch het fenomeen van oude spullen met daarop een bordje "gratis mee te nemen" langs de weg. Dat spaart natuurlijk vooral afvalkosten voor de weggooier. Vroeger werden er ook veel spullen bij de glasbak gezet, maar die is nu verdwenen. Dan is er nog maandelijks een grofvuil ophaal dag of een oud metaal ophaal dag. En dat zijn de dagen dat de "toeristen" langs komen. Onze schuur wordt dus voller en voller. Van porcelijn tot eettafel. Schaamte? Nee hoor ikke niet, roept Marlies. Nu ja ik voel me toch wel een beetje een zwerver. Maar degene die zich echt schamen moet is degene die het weggegooid heeft. En het is toch hartstikke leuk dat jullie er nog zoveel plezier aanhebben?
  groetjes Marlies en Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat mooi allemaal.
  Volgens mij, ik heb de site even aangeklikt, zou je wel rijk kunnen worden van een bezoekje aan de vuilstort.
  Wat moet dat mooi zijn, daar waar jullie wonen.
  Lijkt mij schitterend, de natuur, de rust en landelijke leven...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Geli
  Thanks! Yes, the bowl is really special!

  @Geert
  Oh, dus jij doet het ook :-)

  @Jenneke
  Hartstikke mooi toch! Zonde van zo'n goede fiets.

  @Marguerite
  Nee hoor, Marktplaats is niet eng. Tenminste, ik heb geen vervelende ervaringen.
  Ja, ik denk dat het personeel op de vuilstort ook wel met het e.e.a. naar huis gaat. Toen we er deze keer waren was het erg druk en hadden ze geen tijd om zelf te neuzen :-).
  Succes komende week!

  @Bets
  Leuk dat je weer terug bent Bets. Kunnen we weer genieten van je prachtige fotoreportages!

  @M&A
  Wat zou ik dan graag een kijkje nemen in jullie schuur!

  &Renee
  Leuk dat je volger bent geworden Renee!
  Ja, die site, nou ik kan me niet goed voorstellen dat ze die schalen voor die prijs verkopen, vooral niet in deze tijd.
  Het is ook erg mooi om hier te wonen. Heel gelukkig zijn we op deze plek. Ik kom gauw eens bij jou lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie dingen heb je gescoord!
  Ben benieuwd hoe het eruit ziet als Peter het geverfd heeft!
  En wat een mooie kleur, dat bankje! Hoe noem je die kleur??

  De één koopt oudere dingen op de antiekmarkt, de ander ziet er geen waarde van en zet het bij het oud vuil. Gelukkig hebben jullie ze gevonden!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen