A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!




zaterdag 24 augustus 2013

Berenklauwen


Ik had vorige week een bakdag. Ik bakte een volkorenbrood, op zich niet bijzonder want dat doe ik elke dag. Ik bakte ook twee ontbijtkoeken, hier verkopen ze die niet en af en toe hebben we daar zin in. Ik bak er dan twee of drie tegelijk, de oven is dan toch warm en ik vries ze daarna in helften in. Ik gebruik eigenlijk altijd DIT RECEPT en dan de eerste van de twee. Mmmmmmmmmmm.
Na de ontbijtkoeken probeerde ik nog iets nieuws uit, berenklauwen. 
Wat zijn berenklauwen? Tja het is in feite zandkoek, je kunt het wel een beetje vergelijken met onze spritsen. 

Je hebt nodig:
2 ons boter
2½ dl suiker
2 eieren
7 dl zelfrijzend bakmeel (in Zweden 7 dl bloem en 3 tl bakpoeder)
kardemom (eventueel)
parelsuiker (eventueel)

Ik deed het zo:
Verwarm de oven voor op 225 graden.
Boter zacht laten worden, bijv. in de magnetron.
Eieren erdoor klutsen, dan de suiker erbij en doorroeren.
De bloem en kardemom er doorheen werken.
Het deeg uitrollen op een met bloem bestoven werkblad.
In 2-en delen en elk deel oprollen.
Elke rol in 10 tot 15 plakjes snijden, al naar gelang hoe groot je ze wilt hebben.
Doop elk plakje deeg in de parelsuiker.
Leg ze op een bakplaat met bakpapier, maak een beetje plat en vorm ze een beetje.
Ze zijn goed in ca. 10 minuten.

Omdat het nu eenmaal geen koekjes uit de fabriek zijn en ze dus geen half jaar goed blijven doordat ze geen rommel bevatten, doe je zoveel koekjes in je trommel als je in twee dagen denkt te gebruiken. De rest vries je gewoon in porties in. 

9 opmerkingen:

  1. Mmmmm krijg er meteen zin in.
    Ziet er zo lekker uit.
    Groetjes Marguerite

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dear Gon!
    Sounds delicious!
    Now the time is coming for cookies and cakes and a cup of tea or coffee.
    You make every day a bread!
    Super!
    I also try to bake different breads.
    But only at the weekend.
    At holiday in France we always bought bread from a real baker who makes the best bread of my life!
    His name was the bread of oz!
    Now I' m trying to get such a baguette like his one - but forget it!
    I hope you and Peter are well and you have good sunny weather!
    Here autumn is coming - slowly but definitely!
    Happy sunday dear Gon!
    With love,
    Geli

    BeantwoordenVerwijderen
  3. we kregen een foutmelding van Blogger dus nog een keertje:

    mmm lekker. Bij ons heb je zoiets als bärentatze/berenklauw. Maar dan moet het in een speciaal vormpje, dan is roller makkeleijker.
    groetjes Marlies en Arnoud

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Gonny
    Dat ziet er heerlijk uit. Ik ga het zeker ook eens bakken.
    In Arnhem was een berenklauw een chocoladeschuitje met daarin een plakje cake en daarop ananas met slagroom, ook heel lekker
    Groeten en een goede zondag, Bets

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dear gonny,
    your cookies look very good. thanks for the recipe. i will it try.
    have a nice sunday,
    regina

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een verleidelijke recepten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. J'adore, cela est bien délicieux !
    Bon dimanche !
    Cath.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gonny bewaar wat, als je deze kant opkomt! (smile)ze zien er lekker uit
    Fijne week groetjes Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ziet er erg jammieee uit!
    xxx
    Silvia

    BeantwoordenVerwijderen