A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 6 juli 2013

Voor een winter...


Hout voor één winter

Bovenstaande foto is niet van dit jaar, nee, deze is van een miezerige dag in juni 2011. Hij had ook van 2010 kunnen zijn, of van 2012. Maarrrrr... niet van 2013, daar heb ik helaas geen foto van gemaakt. Op deze foto van 2011 ligt een partij hout voor één winter. Dit is wat we nodig hebben om er een heel jaar heerlijk warmpjes bij te zitten. Ongeveer tien kuub in boomstammen. Centrale verwarming op hout. Tweemaal daags één tot anderhalf uur stoken is voldoende voor 24 uur warmte in het hele huis, overal. 
Als het extreem koud is, wat in januari wel eens enkele dagen voorkomt en waar ik ongeveer min dertig mee bedoel, moet er drie keer één tot anderhalf uur gestookt worden. De partijen hout van 2010, 2011 en 2012 waren prettig om te verwerken, dus bomen, meestal berken, zagen in stukken van ca. 45 cm en daarna kloven. Vooral het kloven vind ik best leuk werk. Dan kan ik maar doorgaan, maar meestal deed Peter het. De stammen zijn meestal zo dik dat ze in vieren of zessen gekloofd worden. 
Maar dan dit jaar. De leverancier brengt de partij hout altijd in april als wij in NL zijn. 
Hij weet precies waar hij het moet lossen. We wisten niet wat we zagen toen we half mei aankwamen en de bomen zagen liggen. Oh, nee hè, wat zijn ze dik!
Hij levert altijd met gratis gebruik van een stevige, erg grote klover. Helaas, deze keer niet, hij is stuk dus zoek het maar uit. Natuurlijk begonnen met zagen, ook hulp bij gehad. Er kwam geen gerepareerde klover. We dachten aan Lars-Gunnar, de loodgieter, daar hadden we ook zoiets op het erf zien staan. Op naar Lars-Gunnar rond etenstijd, dan zal hij thuis zijn. Of we zijn klover mochten huren. Huren? Jullie mogen hem lenen! Aanhanger opgehaald en hij pastte er maar netaan in. Gelukkig hoefde er maar een kilometer of tien zo mee gereden te worden. En nu zijn Peter en ik die enorme stukken dus aan het kloven. Vaak moeten ze wel in ongeveer vijftien of zestien stukken. 
We beginnen ons wel af te vragen of we dit nog wel willen. Je kunt ook gekloofd hout kopen natuurlijk. Ook op de lengte die je wilt, steeds met een verschil van vijf cm. Het verschil in prijs per kuub is niet groot. Alleen is een kuub hout in boomstammen voordeliger dan gekloofd in een big bag (gestort, dus niet netjes gestapeld) op een pallet. 
Mensen (Nederlanders) zeggen vaak dat er nu toch hout zat ligt op ons erf. Ja, er ligt altijd voor minimaal drie winters, als we nu klaar zijn voor vier winters. Toen we dit huis kochten zat dat er ook bij, zo deed de vorige eigenaar het ook. Je kunt het hier aan elke Zweed vragen, je hebt het meeste rendement van het hout als het twee jaar heeft liggen te drogen. Bovendien kun je altijd eens een jaar hebben van ziek of zeer, dat je niet toekomt aan hout verwerken en/of kopen en stapelen. Kan altijd gebeuren. 
Nee, de voorraad maar lekker op pijl houden, dat is een prettig en veilig gevoel. Maar hoe we het in de toekomst gaan doen weten we nog niet. Ik weet één ding wel, ik heb nog nooit zo'n spierpijn in mijn onderarmen gehad van het tillen van die grote bonken hout! 's Avonds heb ik steeds wel een heel tevreden gevoel als ik weer in het houthok kijk dat steeds maar voller wordt. Nog een paar hele dagen en dan zijn we wel klaar. 
Nee, ik maak er niet zo'n mooi kunstwerk van.
Gelukkig hebben we wel beter weer! :-)


9 opmerkingen:

 1. Pffff, nou! Wij kopen gekloofd hout hoor. Ik waarschuw even een paar vrienden als het komt en samen bergen we het weg in een uurtje o twee. Bewondering dat jullie dat zelf doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In vieren/vijven of in vijftien/zestien, dat is inderdaad een stuk zwaarder. Succes de laatste kloofdagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh, wat is het veel. Jullie zijn zo dapper. Beschouw het kloven als een hobby en het wordt weer een pak leuker om te doen. Spijtig dat jullie zo ver zitten anders kwam ik wel even langs om te helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hej Gonny en Peter,
  Wat een hoop werk toch weer. Inderdaad bewonderenswaard. Wel een prettig gevoel dat je nu zo'n grote voorraad hebt.
  Hopelijk duurt het nog even voordat het stookseizoen weer begint.
  groetjes Marlies en Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mmh, 2 jaar drogen.... Onze buurman beweert dat we het hout dat hij nu brengt deze winter gestookt kan worden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, zelf in je brandhout voorzien is een hele klus. Ook wij weten dat uit ervaring. Aan de andere kant ben je wel op een gezonde manier lekker buiten bezig. En heb je achteraf de voldoening dat je het toch weer mooi voor elkaar hebt :-)

  Ik kan me voorstellen dat je wel even staat te kijken wanneer je joekels van boomstammen aantreft terwijl je makkelijk hanteerbare stammetjes verwacht :-(

  Het lijkt me geen foute keuze om minstens twee winters voorraad te hebben. En om het hout de tijd te geven om goed te drogen. Wij doen het op dezelfde manier. We kennen echter ook veel Zweden die liever een krappe voorraad brandhout aanhouden. Want waarom zou je enkele blokjes hout te veel kloven? Het meest bont maakte één van onze nieuwe Zweedse vrienden het toen hij tijdens onze eerste winter in Zweden plots op de stoep stond om wat brandhout te lenen. Toen hij namelijk zijn eigen houtschuur inliep bleek het hout zomaar ineens op!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik mij dan erger aan het 'drukke' Nederland, dan kan ik hier bijna jaloers op zijn. Het lijkt mij werkelijk zo'n heerlijk land.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jeetje wat een werk.
  En wat zal je lichaam het voelen. De één gaat naar de sportschool, de ander rent kinderen achterna de ander gaat kloven :-)
  Zolang je het nog zelf kan doen, dan zou ik het ook zelf doen.
  En die houtstapel foto is en blijft mooi!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @baasbraal
  Hout is bij jullie voor bijverwarming denk ik?

  @madcap
  Willem wij weten uit ervaring dat hout dat je in voorjaar/zomer hebt gekloofd veel minder rendement geeft dan hout dat goed gedroogd is. Je hebt gewoon veel meer hout nodig om dezelfde temperatuur te bereiken. Het brandt heus wel, maar niet zo fel.

  @ben
  Het is inderdaad helemaal niet erg het werk. Heerlijk buiten en het voldane gevoel achteraf en ook 's winters wanneer je er lekker warmpjes bij zit. Moet er niet aan denken zo weinig voorraad te hebben als jullie nieuwe Zweedse vriend(en). Het lijkt me toch dat je aan ziet komen dat je hout binnenkort op zal zijn :-)

  @allen
  Bedankt voor jullie leuke reacties! Altijd zo leuk om te krijgen.

  Groetjes!
  Gon

  BeantwoordenVerwijderen