A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!




dinsdag 4 juni 2013

Sparrensiroop


Dat maakte ik vandaag, sparrensiroop. Ook voor het eerst hoor, een probeersel dus.
De goede eigenschappen van deze siroop spraken me erg aan en aangezien het hier nu barst van de jonge scheuten in de sparren, moest het er nu van komen. 
Ik wil het graag aan jullie laten zien, ook al besef ik me dat in Nederland niet iedereen sparren om de hoek heeft staan, dat hebben we in Zweden wel, veel dennen en sparren, ook op eigen terrein. Mocht je in de buurt van bos of (binnen-)duin wonen en er staan sparren... Ik weet niet of de boswachter er blij mee is, maar als je ze niet allemaal uit dezelfde boom haalt, zoals ik, dan zullen de bomen er niet onder lijden. 



Pluk vier handen vol (grote handen :-) jonge sparrenscheuten, was ze en doe ze in een grote pot, doe er één liter water bij en laat het zo twee dagen trekken.


Na twee dagen zie je dat er veel kleur uit de scheuten is getrokken en er komt een geur uit de pot die aan kerst doet denken :-). Ik heb de geleisuiker ook al klaargezet.


Nu doe je de inhoud van de pot, dus de scheuten met het water in een pan en brengt het aan de kook. Een half uur moet het zachtjes koken. Daarna haal je het van de warmtebron en giet het door een zeef, zodat je alleen het vocht overhoudt, de scheuten gooi je weg (composthoop bijvoorbeeld). Doe het vocht terug in de pan, breng het weer aan de kook en voeg al roerend ca. 500 gram geleisuiker toe, laat het zo enkele minuten zachtjes koken. Nu is de siroop klaar en zal na afkoeling ongeveer de dikte van limonadesiroop hebben. Wil je het dikker dan gebruik je meer geleisuiker, bijv. tot de dikte van vloeibare honing.


Doe de siroop in schone flessen (ik had er drie als hierboven van een halve liter).
De siroop smaakt niet alleen goed, maar helpt ook bij hoest en heesheid. Als rustgevende en milde antibacteriële balsem is het goed voor de bronchiën en longen.
Altijd handig om in huis te hebben dus en wat te denken als leuk zelfgemaakt cadeautje, bijvoorbeeld voor iemand met griepachtige verschijnselen!



12 opmerkingen:

  1. Heel apart, nog nooit van gehoord of gedronken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. jammer dat wij die sparren niet meer hebben in de tuin (ik had er twee) ik vind dit een super leuk recept !!!

    liefs, Ellen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk Gon, inderdaad grappig om cadeau te geven!!
    groetjes, Bea

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dear Gon!
    What a lovely post!
    I see that you had a lot of joy making the Fichtensirup!
    Very well done dear Gon!
    Thanks for your nice emails.
    Unfortunately we have not found a dreamy place to live for the rest of our life ...
    I hope the day will come ...
    I wish you a very happy week dear Gon!
    With love,
    Geli

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk recept.
    Heb geen sparren in de buurt. Helaas.
    Groetjes Marguerite

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja hoor...ken ik...en sparren/dennensiroop helpt werkelijk om de laatste restjes na een ziekte uit de longen te verwijderen. Maakte dat vroeger ook en het hielp.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Of het echt werkt weet ik niet maar wel dat ik het lekker vind hoewel het soms een beetje te sterk naar hars kan smaken. je kunt het ook indikken.
    Marlies vraagt altijd netjes aan de boompjes of ze een paar topjes willen afstaan en verdeelt de oogst over heel veel verschillende boompjes, anders heeft er 1 een slecht seizoen.
    Groeten Arnoud ook namens Marlies.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. "Fichtensirup" ?! Wow, interesting, I never heard about that.....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dit vind ik ook interessant en zal het zeker proberen!
    Bedankt voor het leuke recept.
    Groetjes, Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een leuk recept, nooit eerder van Sparrensiroop gehoord laat staan geproefd.
    Een duidelijke beschrijving heb je gegeven en met mooie foto`s erbij!
    Groetjes,
    Richt

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat heb ik nou nog nooit van gehoord!
    Het ziet er heel interessant uit.
    En wat handig, zo'n goed recept dat je zelf kan maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk! Ga ik ook maken, dank je voor het recept.
    Sparren zat hier.
    Overigens zou ik voor de mensen in Nederland wel willen adviseren om te kijken waar de bomen staan die je eventueel wil beroven van "jong" Langs een autoweg oid is niet erg schoon n.l.
    Heb je de paardenbloemengelei al eens geprobeerd?
    Kram, Ria

    BeantwoordenVerwijderen