Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 4 juni 2013

Sparrensiroop


Dat maakte ik vandaag, sparrensiroop. Ook voor het eerst hoor, een probeersel dus.
De goede eigenschappen van deze siroop spraken me erg aan en aangezien het hier nu barst van de jonge scheuten in de sparren, moest het er nu van komen. 
Ik wil het graag aan jullie laten zien, ook al besef ik me dat in Nederland niet iedereen sparren om de hoek heeft staan, dat hebben we in Zweden wel, veel dennen en sparren, ook op eigen terrein. Mocht je in de buurt van bos of (binnen-)duin wonen en er staan sparren... Ik weet niet of de boswachter er blij mee is, maar als je ze niet allemaal uit dezelfde boom haalt, zoals ik, dan zullen de bomen er niet onder lijden. Pluk vier handen vol (grote handen :-) jonge sparrenscheuten, was ze en doe ze in een grote pot, doe er één liter water bij en laat het zo twee dagen trekken.


Na twee dagen zie je dat er veel kleur uit de scheuten is getrokken en er komt een geur uit de pot die aan kerst doet denken :-). Ik heb de geleisuiker ook al klaargezet.


Nu doe je de inhoud van de pot, dus de scheuten met het water in een pan en brengt het aan de kook. Een half uur moet het zachtjes koken. Daarna haal je het van de warmtebron en giet het door een zeef, zodat je alleen het vocht overhoudt, de scheuten gooi je weg (composthoop bijvoorbeeld). Doe het vocht terug in de pan, breng het weer aan de kook en voeg al roerend ca. 500 gram geleisuiker toe, laat het zo enkele minuten zachtjes koken. Nu is de siroop klaar en zal na afkoeling ongeveer de dikte van limonadesiroop hebben. Wil je het dikker dan gebruik je meer geleisuiker, bijv. tot de dikte van vloeibare honing.


Doe de siroop in schone flessen (ik had er drie als hierboven van een halve liter).
De siroop smaakt niet alleen goed, maar helpt ook bij hoest en heesheid. Als rustgevende en milde antibacteriële balsem is het goed voor de bronchiën en longen.
Altijd handig om in huis te hebben dus en wat te denken als leuk zelfgemaakt cadeautje, bijvoorbeeld voor iemand met griepachtige verschijnselen!