A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
woensdag 19 juni 2013

Loppisfynd: deze mand!Af en toe eens naar een loppis is erg leuk! Voor nieuwkomers even dit, een loppis is een winkel met tweedehands spullen. Af en toe ook wel meubels, maar vooral veel andere spullen, serviesgoed, kleedjes, gordijnen, hebbedingetjes, ach, jullie weten het wel. 
In Zweden enorm populair en vooral 's zomers kom je dan ook overal langs de wegen zelfgemaakte bordjes tegen met het woord loppis er op. Je hebt ook 'permanente', hier bij ons in het dorp is er een en die is groot en staat propvol. Altijd wel weer nieuwe oude dingen als je komt.
Loppisfynd betekent zoiets als vondst in een loppis. Op deze mand was ik gelijk verliefd! Hij is gemaakt van berkenfineer. Ik herken het berkenfineer zo goed, omdat Clas, onze buurman, er mooie dingen mee maakt. Afgelopen winter zag ik hem er open mandjes van maken, bedoeld om brandhout in te leggen en zo van je opslag naar binnen te brengen. De mandjes waren zeg maar in een U-vorm, dus twee zijkanten open en dan met een mooi handvat. 
Maar waar zou deze erg oude mand met deksel ooit voor gemaakt en gebruikt zijn? Hier de mand met een bos gedroogd boerenwormkruid die ik vorig jaar in augustus plukte bij de verlaten boerderij. In dat bericht kun je de bloemen nog vers geplukt zien. Het drogen gaat heel goed en de kleur blijft goed behouden, nu nog steeds. Maar waar zou nu toch de mand ooit voor gebruikt zijn?Misschien als picknickmand? Ik probeerde het, maar echt handig was het niet. De mand is oud, dus maar eens vragen aan de oudere garde in Hoting. Nee, het was geen picknickmand. Het was meer om handwerkspullen in te bewaren en in gedachten zag ik er allerlei kleurtjes haakgaren in zitten. Eigenlijk moet je hem zien als een bewaarmand voor wat dan ook. Zie het als een nostalgische uitvoering van onze moderne plastic opbergbox, uit een tijd dat plastic nog niet zoveel gebruikt werd, maar materialen die bij henzelf in de natuur voorkwamen en nog voorkomen. 

Ik weet welke ik mooier vind, ook welke ik praktischer vind. 

11 opmerkingen:

 1. Wat een leuk verhaal.
  Groetjes Marguerite

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dear Gon!
  What a treasure - your basket!
  He is wonderful and I love him!
  You could put blankets in it ...
  I don' t like the last box, I only wants natural materials in my daily life!
  I hope you have good weather!
  Happy midsummer with Peter dear Gon!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 3. och niet alles hoeft een functie te hebben toch ?
  het is mooie decoratie en daar gaat het om.
  ik vind het prachtig in combinatie met de bloemen !

  liefs, Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Gon
  Wat een mooie opbergplaats voor alles wat je maar wilt. Daar kan zon'n plastic box niet tegenop. Mooi die bloemen erbij.
  Groeten Bets

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hej Gon,

  Mooie mand is dat zeg. Ook leuk als je dat zelf zou kunnen maken he? Misschien bij Clas in de leer gaan....Ook mooie bloemenkrans op de header. Zelf gemaakt?

  Groetjes,
  Marlies en Arnoud

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hai Gon,

  Super mooie/leuke/gezellige/vrolijke krans op je deur!
  Leuk dat je die als foto in het begin hebt!

  Leuk dat die bloemen niet verkleuren als je ze droogt. Vroeger... heb ik dat ook wel eens gedaan en jawel zo jammer als de mooie bloemen opeens lichter van kleur worden.
  Wat een gave mand! Gewoon leuk voor de sier en wat hebbedingetjes in te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie mand. In de schuren hier liggen hier ook veel spullen (o.a. van mijn moeder natuurlijk ;-) ) waar we nog niet aan toe zijn gekomen om te bekijken. Op een slee na dan... Boerenwormkruid is goed tegen motten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijne midzomer groetjes Joke en Angus

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooie en decoratieve mand....ben heel benieuwd wat je er uiteindelijk in gaat doen! Mooi dat gedroogde boerenwormkruid en wat een schitterende krans heb je gemaakt!
  Heel fijn weekend nog,
  Groetjes
  Richt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je mand is prachtig! Sophie en ik struinen ook graag rond in de Loppis. Gister zijn we naar een Nederlandse kringloopwinkel gegaan. Toen we binnen stapten, draaide Sophie een rondje en riep blij uit: we hebben in Nederland ook gewoon een loppis!!

  Kram

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is een erg mooie mand Gonny, die had ik ook niet laten staan.
  Kram!

  BeantwoordenVerwijderen