Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

vrijdag 14 december 2012

Warme plek

We zitten hier al een hele tijd op of in een warme plek in Zweden. Heel vreemd. Zagen we de weerkaarten, dan zagen we ten noorden, maar ook ten zuiden van ons veel lagere temperaturen en veel extremer weer. Vooral de laatste dagen was het hier maar zo rond de -5 à -6 graden, terwijl het meer naar het zuiden -20 was. Ook viel hier veel minder sneeuw. Niet dat het erg is, er ligt een mooie laag, maar niet extreem. Komend weekend, ja, dan wordt er voor hier zo'n 10 à 12 cm verwacht. Nog steeds heel normaal.


Nog een dag of tien dan is het Kerstmis. Een mooie tijd, we kijken er naar uit. 
We denken aan het kerstverhaal en we maken het gezellig in huis. Vaak vieren we het samen met anderen. 
Maar niet iedereen heeft deze vooruitzichten. Niet iedereen kan Kerstmis in vrijheid vieren. Ik denk hierbij vooral ook aan mensen die in een land in oorlog wonen of mensen die gevangen zitten om hun geloof of om hun denkwijze, hun meningsuitingen. De gewetensgevangenen. Al vele jaren raadpleeg ik daarom de zgn. GROETENLIJST (klikklik) van Amnesty International. Ik zoek dan een aantal adressen van gewetensgevangenen uit en stuur ze een bemoedigend kaartje. Een piepklein lichtje voor iemand die in erbarmelijke omstandigheden leeft en zo misschien een klein beetje moed kan putten uit de gedachte dat er nog iemand aan hem of haar denkt. Voor mij kan het geen mooie kerst worden als ik dit niet heb gedaan. Dit vertel ik perse niet om mezelf op de borst te kloppen, maar in de hoop dat ik misschien met dit berichtje nog een paar mensen bereik die er dan ook over gaan denken om zo'n kleine geste te doen naar mensen die het minder getroffen hebben dan wij. Die niet in vrijheid kerst kunnen vieren. 
Als je op de link (Groetenlijst) hierboven in de tekst klikt, kun je de groetenlijst downloaden. Er staan instructies en voorbeeldteksten bij. Adressen voor kaarten naar gevangenen en slachtoffers van mensenrechtenschendingen staan in deel 2 van de lijst. Ik hoop op veel kaarten, veel piepkleine lichtpuntjes voor die mensen.
p.s. Natuurlijk kun je het hele jaar door de groetenlijst gebruiken en is het niet perse van belang dat de kaart met groet vóór Kerstmis aankomt.