Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

maandag 3 december 2012

Lange onderbroek

Afgelopen zondag was het de 1e advent. Kerst en midzomer zijn in Zweden de belangrijkste feestdagen. De Zweden zijn echte kerstliefhebbers, niet zo gek in een land waar het rond deze tijd van het jaar lang donker is en koud. Men begint hier al heel vroeg aan de kerstvoorbereidingen en de kerstperiode duurt zo eigenlijk van medio november tot in januari.
Maar nu dus de adventsperiode. Op de eerste advent verschijnen overal raamverlichting en adventssterren. Exact op deze dag zagen we bij Clas het trappetje voor het keukenraam verschijnen en bij Åke kerstverlichting in de boom. Die verlichting hadden wij een week of twee geleden al aangebracht, niet in een boom maar langs de trapleuning naar de voordeur. Het was toen zacht weer, temperatuur rond nul. Dat is een stuk prettiger dan bij -15. Je kunt dus wel zeggen dat het bijtijds hing. Je hoeft het niet direct aan te doen natuurlijk.
Je kunt nu ook overal  weer hyacinten, amaryllissen, kerststerren en tulpen kopen en dat doet men dan ook volop. Op de buitendeur worden sparrentakken gehangen. Al vanaf half november worden er kerstmarkten georganiseerd.
Van klein tot groot.

Zoveel sneeuw ligt er nu nog niet.
Deze foto nam ik vorig jaar uit de rijdende auto langs Tåsjön, hier vlakbij.
Hier valt met regelmaat de "Dorotea & Hoting aktuellt" in de bus. Dat klinkt als een belangrijke krant, in feite is het dat ook, althans voor hier. Het is echter niet meer dan een zeer eenvoudig, tja, hoe moet ik het nu noemen? Het is A4 formaat. Gewoon papier dat iedereen in z'n printer heeft zitten. Die A4-tjes zijn tweezijdig bedrukt, gevouwen en geniet. Een piepklein "krantje" dus. Maar hij is zeer geliefd, echt iedereen leest 'm. Alles wat er te doen is in de wijde omgeving, maar vooral in Dorotea en Hoting, staat erin. Peter en ik lezen hem dan ook altijd helemaal door. Niet dat daar veel tijd in gaat zitten. Maar je weet dan wel wanneer er een kneuterige kerstmarkt is, of een loppis in het Folkets hus. Wanneer het koor zijn kerstliederen zingt in de kerk en dat de winkeliers op de adventzondagen weer mooie dingen laten zien. In hun winkel of ervoor in de sneeuw, gezellig buiten met marschaller (reuze kaarsen in blik, het is immers al vroeg donker) en glögg. Maar ook wanneer de 'Thai wagen' weer in Dorotea staat met heerlijke afhaalmaaltijden. Of wanneer de man weer hier in Hoting staat met zijn karretje met Lofotenharing, ingelegde haring, ansjovis, gerookt vlees, gerookte ham en worsten. Of wanneer de aardappelboer uit Åsele, of de aardappelboer uit Rossön met zijn vrachtwagen komt naar het plein bij het stationnetje. Veel soorten aardappels, goeie ook. Maar er staat bijv. ook in wanneer het grote kerstconcert is in Arjeplog, niet echt naast de deur. Moet heel mooi zijn. Ook advertenties van de winkeliers natuurlijk. En 's zomers bijvoorbeeld wanneer de bloemenwagens komen met éénjarige tuinplanten.
Als je het leuk vindt kun je er HIER een lezen!
 
Kortom, we zijn hier al helemaal in de stemming. Daarbij is het nu eindelijk echt winter geworden, ook al ligt hier maar heel weinig sneeuw. Het zal twee à drie centimeter zijn. Maar het is in ene wel koud geworden,  gisteren -11 en vanavond zag ik al -15 op de thermometer. Ja, de lange onderbroek moet weer aan. Tegenwoordig thermo-ondergoed genoemd. Je kunt ook een gewatteerde broek aantrekken. En doe het maar! Je krijgt anders echt winterbenen.
Vandaag viel er poolsneeuw, dat is sneeuw uit een vrijwel onbewolkte lucht.
Uit waterdamp eigenlijk. Het zijn hier een soort plaatjes, heel eenvoudige kristallen dus eigenlijk. Ik schreef er al eens eerder meer uitgebreid over. En dat is toch echt zo mooi 's avonds. Heldere lucht met enorm veel heldere sterren.
En dan al die diamanten in de sneeuw, want zo lijkt het. Alsof iemand rijkelijk heeft gestrooid met diamanten. Daar kan ik nooit genoeg van krijgen!
Een gezellige Sinterklaas gewenst!