A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
donderdag 15 november 2012

Runt Storsjön


Vind je vaak rekeningen in je brievenbus, vandaag lag er eens een verrassing in. Een mooi boek met veel foto's. Het gaat over het gebied rond Storsjön, oftewel het grote meer (456 km2) bij Östersund. Het op vier na grootste meer van Zweden.
Ik kreeg het van Midscand, n.a.v. de fotowedstrijd van afgelopen zomer.
Het boek is geschreven als een bron van inspiratie voor degenen die meer willen weten over Storsjöbygden, het gebied rond Storsjön dus. Het kan worden gelezen door iedereen; degenen die al in het gebied wonen en graag een update willen of zij die meer informatie over het gebied willen of een bezoek willen brengen aan het hart van Jämtland. Het boek staat vol met historische gebeurtenissen en plaatsen, bezienswaardigheden en dingen om te doen. Afgezien van het Zweeds, ook geschreven in het Engels en Duits.
Ik ga me eerdaags laten meeslepen door deze verkenning rond Storsjön.
 
 
Natuurlijk staat er ook een foto in van de beeltenis van 'storsjöodjuret', want niet alleen Loch Ness in Schotland heeft zijn monster. Ook in het grote meer bij Östersund zou er een leven.
De verhalen over het monster daar beneden zijn al zeer oud.
Storsjöodjuret (odjuret = monster), staat ook afgebeeld op de runesteen op Frösön, die gemaakt is tussen 1050 en 1080...


In 2008 plaatste men zelfs vier webcamera's op het eilandje Nysvehälla om het monster te kunnen ontdekken en ook onderwatercamera's die op warmte reageren. In augustus 2008 zei men dan het dier op film vastgelegd te hebben. Er werd zelfs een videoclip getoond op YouTube.
Wat een giller, zal wel een zeeslang zijn geweest of een typische paling :-).

 

In het Jamtli museum in Östersund is een permanente tentoonstelling met betrekking tot Storsjöodjuret.

Alle afbeeldingen in deze post komen van het internet.

5 opmerkingen:

 1. Kijk eens aan. Dat was een mooie prijs van Midscand. Ben helemaal jaloers haha. Jij hebt er meer aan, want je woont er dicht in de buurt. Ziet er in ieder geval goed uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk uit wat je zegt. Als Storrie, de neef van Nessie, zou weten dat je hem als paling beledigd hebt....

  En met welke foto heb je dat mooie boek verdiend?

  groet, Arnoud.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Arnoud,
  Ik won het met foto nr. 20 van dit logje: http://zoomingon.blogspot.se/search/label/Stekenjokk. Als je op de eerste foto klikt, krijg je een presentatie, waarna foto 20 makkelijk te kiezen is.
  Tussen de foto's die je me stuurde na jullie bezoek hier in september, zit ook een foto van Storrie, althans van zijn stenen beeltenis. Die vind ik mooier dan de foto die ik nu van internet haalde!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat geweldig dat je met je fotos een mooi boek hebt gewonnen waar je nog wat aan hebt.

  Je gaat toch deze zomer zelf op stap om dat monster te gaan zoeken? Als je het hebt gevonden dan lezen we het wel op je blog :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd, altijd leuk zo'n prijs met een fotowedstrijd. Scrollend door je foto's van Stekenjokk kreek ik spontaan heimwee naar dat prachtige gebied.

  BeantwoordenVerwijderen