Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!

dinsdag 13 november 2012

In drievoud


Afgelopen weekend had het een nacht matig gevroren en zag ik 's morgens
dit prachtige kunstwerkje der natuur hangen aan een omgevallen tak
boven het riviertje Valån, hier vlakbij.


Dingen die stuk gaan komen vaak in drieën. Bijgeloof? Toch klopt het vaak, geen idee hoe het kan. Waren wij in NL met een auto die vervangen moest worden, toen we hier aankwamen was het mis met de elektra (zie vorige bericht). Tja, en door dat bijgeloof zat ik gewoon te wachten tot er nog iets mis of kapot zou gaan. En warempel, het duurde niet eens zo lang...

Ik was begonnen een pan erwtensoep te koken, het water werd wel warm, maar kwam niet aan de kook. Even later deed de linker helft van het fornuis het helemaal niet meer en was er beneden een stop doorgeslagen. De oven deed het nog wel en de twee rechtse platen ook. Kan wel kloppen, want het fornuis zit op drie stoppen. Stop weer omhoog gedaan, waarna hij meteen weer doorsloeg. Vervelend op vrijdagmiddag, zo voor het weekend. Ik durfde het hele fornuis niet meer te gebruiken.
We hadden nog een telefoonnummer van een elektricien, die we altijd privé mogen bellen volgens zijn zeggen afgelopen voorjaar. Helaas, hij kon niet komen. Ze hadden een tweeling gekregen en nu had hij ouderschapsverlof. Dat is hier wel even anders geregeld dan in NL. Beide ouders mogen na elkaar ouderschapsverlof nemen met behoud van, naar ik meen, 70% van het salaris. Je bent er ook gewoon zeker van dat je je baan behoudt. Volgens mij mogen ze elk een half jaar nemen.
Hij was bijzonder vriendelijk en bood aan om collega's te bellen en te vragen of er een bereid was om zaterdag naar ons fornuis te kijken. Tien minuten later belde hij terug en vertelde dat er zaterdagmiddag een collega langs zou komen, ergens tussen 13.00 en 17.00 uur.
En ja hoor, om een uur of drie werd er aangebeld. Een man van een jaar of vijftig, die net uit de bossen kwam omdat hij met vrienden gejaagd had, wilde met alle plezier kijken of het fornuis gemaakt kon worden. De grootste plaat zou vervangen moeten worden, maar het was al wel een oud fornuis. Wat is het volgende? Besloten een nieuw fornuis te kopen en aan hem gevraagd wat zijn bezoek kostte. Hij wimpelde het weg, zo van 'Ach, laat maar zitten, het was een kleine moeite!'
En dan is het zo leuk om iets Hollands te geven. Dan weten we weer waarom we altijd typisch Nederlandse lekkernijen meenemen.
Maandag een fornuis besteld bij Elkedjan. Het komt de 27e.
Dat duurt wel even, maar volgens Monica van Elkedjan is hij in die week in de aanbieding en dan 1500 SEK, oftewel ca. 175 euro goedkoper. Ook leuk om dat te zeggen! Volgens de elektricien kan ik het fornuis met beleid nog wel even gebruiken, maar niet de grote plaat. Anders kan ik altijd nog het fornuis in gäststugan gebruiken, al is het daar wel koud nu.
Ik hoop dus dat dat niet nodig zal zijn.