A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
zaterdag 5 maart 2011

Dik en rond

Wat nu, heb je een verkeerde foto geupload? We zitten nu toch in de winter? Ja, ik wil even laten zien dat er allemaal opgestapelde keien langs de oprit liggen. Die zie je nu n.l. niet. Achter en tussen deze keien wiemelt het altijd van leven. Qua iets grotere dieren, zijn dit padden en muizen. Nee, nee, ik ben niet bang van muizen en ook niet van padden. Ik heb afgelopen zomer heel wat padden, die midden op de weg liepen bij schemer (als ik de hond nog even uitliet) in de kant gezet. Ik heb er n.l. ook wel platgereden gezien. Muizen ben ik ook niet bang van, het werkt altijd een beetje op mijn lachspieren als vrouwen gaan gillen om een muis. Die muis is heel wat banger van jou, wat kan dat beestje je nu doen? Maar goed. Ik ben er dus van overtuigd dat er padden overwinteren achter de keien, met een lekkere sneeuwdeken eroverheen. Wat ik zeker weet is dat er muizen huizen.

Het vogelhuis staat zo'n beetje tegenover de voordeur. Zie je al die gaten onder het vogelhuis in de sneeuw? Dat zijn muizengangen. Langs de oprit zitten ook gaten. Laatst had ik voor één zo'n gat langs de oprit wat voer neergelegd, en ja hoor, allemaal weg en keuteltjes als dank :-)

Ze komen als de vogels weg zijn en het schemerig wordt. We zagen er zelfs drie tegelijk heen er weer hollen en maar eten. Dik en rond zijn ze, pakken wat je pakken kan, eten tot je ploft, want morgen is er misschien wel niets. Wat heel erg opvalt aan deze muizen is dat de staartjes maar een centimeter of 2 à 3 zijn. Zou de natuur dit automatisch aangepast hebben i.v.m. kans op bevriezing als de muizen staarten als Hollandse muizen zouden hebben? Op het ogenblik, zo net na middernacht, kunnen ze maar beter in hun schuilplaatsen blijven in ieder geval. Niet eens zozeer voor de vos die hier rondloopt, maar het is onprettig weer. Zolang we hier 's winters zijn hebben we nog geen harde wind gehad. Het is nu toch zeker windkracht acht bij -2 graden. Het heeft erg gedooid de laatste dagen, dus het is nu uitkijken geblazen. Peter kan maar beter niet naar buiten en ik heb een soort van spikes onder mijn schoenen gedaan, anders kan ik niet eens bij de auto komen omdat ik een heuveltje op moet dan. Je koopt deze spikes, die je zo om je schoenen doet, bij bijv. nagenoeg ieder benzinestation hier. Een uitkomst, ik ben blij dat ik ze al had. Voor Peter hebben we ze trouwens ook wel in huis, maar toch is het voor hem te lastig denk ik. We zullen zien morgenochtend. Mooi weekend allemaal!8 opmerkingen:

 1. Op die derde foto is zelfs een muis te zien! Die sneeuwspikes zijn zeker handig. Ik heb ze vorig jaar meegenomen voor mijn moeder. Die heeft rugproblemen, maar houdt ook van wandelen, en zo kan ze het gewoon in de winter blijven volhouden. Mooi verhaal weer. Prettig weekeinden! Anna Marie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Anna Marie, ja, Peter attendeerde me op de aanwezige muizen. Dik is ie he?!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien zijn het woelmuizen, die zijn dik en rond en hebben een klein staartje. (Sork in het Zweeds)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Margo, aha, sork, nou dat is eigenlijk niet zo mooi. Als ik nog denk aan onze buurman die onlangs "Sorkfeber" had opgelopen door uitwerpselen van deze dieren. Toch oppassen dan.
  http://lappland-aventyret.blogspot.com/2011/01/sorkfeber.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha gonny,

  We hebben dezelfde mooie spikes hier in NL op internet besteld. Die benzinepompen in Zweden zijn geweldig he, alle belangrijke dingen zijn er te koop.
  De buitenmuizen hier zijn meest bosmuizen met een heel lange staart. Een korte staart bij jullie betekent waarschijnlijk een woelmuis!
  Gewoon handen wassen na het voeren!
  gr
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja het zijn inderdaad sorken :-)
  er wat af en toe zelfs gesproken over een sorkår, dwz dat er erg veel van die muises zijn, en dus ook de roofdieren welig tieren (ook div vogelsoorten dan)omdat er dan veel prooidieren zijn. Ze lopen dan in "parade" achter elkaar aan. In sorkåren zijn er bijv ook veel fjällräven.
  Nadeel is inderdaad de sorkpest, sorkfeber die je kunt krijgen. Ik geloof dat Rob ook wat onder zijn leden heeft.... maar eens kijken of die naar ome doktor wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een prachtige foto's.
  Groeten uit zonnig maar koud Nederland van Ada.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Marijke, maar ik voer de muizen niet hoor (ja één keer om te kijken of het een muizenholletje was langs de oprit), maar ze doen zichzelf tegoed aan alles wat de vogels laten vallen :-) Uitwerpselen opruimen is wel gevaarlijk, althans het inademen als je dat aan het doen bent. En die spikes zijn superhandig! Hartelijke groet van Gonny

  BeantwoordenVerwijderen