A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
dinsdag 20 december 2016

Winterwende 2016


Op de berg achter ons huis met sneeuw op komst (klik op foto).


Eenentwintig december 2016 om 10:44 is officieel de zonnewende, in dit geval ook wel winterwende genoemd. Rond deze tijd komt de zon ten noorden van de poolcirkel niet meer boven de horizon uit. 
De zonnewende is niet elk jaar op dezelfde tijd en kan op 21 of 22 december vallen.
Ik schat dat wij zo'n 350 km ten zuiden van de poolcirkel wonen, hier komt hij altijd nog boven de horizon uit.
Maar nu gaan de dagen weer lengen en in een maand tijd zal het 's middags al bijna twee uur langer licht zijn hier in Jämtland - Zweden. Dat gaat zo snel! Hier schijnt in de loop van de tweede helft van januari de zon weer op het erf, dan komt hij weer over de berg heen. We zien hem nu wel schijnen, maar op afstand.

"De winterwende wordt ook wel een Yule genoemd en valt op de langste nacht van het jaar. Nadat de langste nacht is geweest, worden de dagen alleen maar langer, de invloed van het licht wordt steeds groter. Daarom staat in dit feest de wedergeboorte van de zon centraal. Het is ook de periode dat Jezus werd geboren, en dat zijn licht snel de duisternis weer zal overheersen. Om de zon te helpen, worden overal ter wereld vuren aangestoken. De Yulevuren staan symbool voor de macht van de God op aarde. 
Zijn geboorte betekent leven, licht en warmte, en dat vieren we door het ontsteken van die vuren. In vroeger tijden werden de vuren op hoge heuvels aangestoken, zodat hun licht over het hele land zou schijnen. De mensen geloofden dat al het land dat door de Yule vuren werd verlicht, het komende jaar grote vruchtbaarheid zou hebben. 
Dat geloof leeft tot op de dag van vandaag nog in het Yulefeest door. Ook het in je huis halen van het leven staat centraal in dit feest. De ‘kerst’boom is hier een voorbeeld van. De sparboom staat symbool voor het eeuwige leven. Dit komt, omdat hij altijd groen is. De lichtjes staan symbool voor de zon, die opnieuw geboren wordt."
(bron www. wicca-is-een-religie.nl).

Tot vrijdag de 23e wanneer ik met mijn laatste bericht kom zo voor kerst en natuurlijk met m'n kerstverhaal!

Gon

6 opmerkingen:

 1. Mooi deze uitleg over de zonnewende
  Fijne avond
  Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit zo eens te lezen "Yule" en in ene dacht ik: daar komt dan waarschijnlijk het Zweedse "Jul" vandaan, "God Jul" - Gelukkig Kerstfeest. Ja, dat denk ik.
  Ik kijk weer uit naar je kerstverhaal!
  XXMarleen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Now the better time comes and the light returns ....
  Dear Gonny!
  I wish you a very happy Christmas with Peter!
  With love,
  Geli

  BeantwoordenVerwijderen
 4. De kortste dag. Mijn schoonmoeder heeft het er altijd zo druk mee. Vanaf nu gaan we de goede kant weer op zegt ze dan. Prachtige foto! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie foto!!
  Ik zie een hondje (dacht eerst dat het een hertje was). Fijn dat de dagen weer gaan lengen. Manlief benoemde het ook al. ♥

  BeantwoordenVerwijderen