A Dutch woman living in Sweden.

Wie het leuk vindt kan hier lezen hoe wij genieten van ons verblijf in Zweden.
Over hoe het met ons gaat en wat we zoal meemaken...


Zweden... rust, ruimte, oneindige natuur, frisse lucht en veel aardige mensen!
vrijdag 28 augustus 2015

De goede afloop


Ben ik dan eindelijk weer even.
Eerst nog even met hoe dat nu allemaal ging met het ziek zijn van Rushy. Dit voor degenen die dat graag willen weten en/of begaan zijn met Rushy.
Volgende keer een bericht over de nazomer met foto’s.

Gelukkig weer beter.

Ik was twee dagen weggeweest en Rushy was met mij mee. Toen ik Sim en Rushy de volgende ochtend hier thuis zoals altijd wat vlees gaf, wilde Rush het niet eten. Ze keek heel schuldig en stond met haar staart tussen de benen. Dat was nog nooit voorgekomen dat ze iets weigerde, nog nooit! Nou ja, je moet haar natuurlijk geen Spaanse peper voorhouden, maar normale dingen lust ze altijd.
Toen ik haar even later uitliet kwam er geen ontlasting in normale vorm, maar gewoon als klinkklaar water. Daar schrok ik van. Diarree oké, maar als water! Het stonk ook enorm. 
Nog even aangekeken maar ze wilde de hele dag niet eten. Gelukkig, heel gelukkig dronk ze wel, dus geen zorgen voor uitdrogen. ’s Avonds weer als water.
De volgende dag onveranderd. Zou dit dan het einde zijn van mijn (onze) lieve trouwe 16-jarige Rush? Die ongelooflijke schat voor mij.
Dierenarts in Strömsund gebeld. Dat is de dichtstbijzijnde, 50 km rijden. Het is een praktijk met twee vrouwelijke dierenartsen en een trimsalon met winkeltje.
De assistente zei me dat ik door een arts teruggebeld zou worden. Dat deed ze vrij snel en ze zei dat dit heel gevaarlijk was voor zo’n oude hond en dat ze onmiddellijk onderzocht moest worden! Dit vergrootte mijn ongerustheid zeer! Ik wilde een afspraak maken, maar nee, dat kon deze week niet (het was woensdag) want ze zat helemaal vol en haar collega was met vakantie. Ik moest maar naar het dierenziekenhuis in Östersund. 150 km rijden, jawel!
Ik zei dat het toch niet kon met zo’n oude zieke hond 150 km rijden (ze houdt al niet van autorijden) en daar uren wachten. Haar antwoord was dat zij niet kon werken tot negen uur ’s avonds en daar kon ik het mee doen.
De tweede keer in vijf jaar dat ik zeeeeeeeer teleurgesteld was in deze dieren- artsenpraktijk. Toen Rushy een paar jaar geleden iets had wat wij niet begrepen stuurden ze ons ook naar Östersund omdat ze (toen nog alleen in de praktijk) op jacht was! Toen werd Rush onderzocht in Östersund na een lange wachttijd, bloed, foto's, onderzoek, € 350, = en niets wijzer.
De dierenarts is hier nogal duurder dan in NL en bijna iedereen sluit hier een verzekering af voor zijn huisdier. Helaas was Rushy al te oud om te verzekeren, ach J , toen we hier kwamen wonen en Sim is ook te oud.

We besloten dit Rushy nu niet aan te doen. Ik zag ze al met slangetjes bij haar naar binnen gaan na een reis van 150 km en een lange wachttijd.
Nog een dag aankijken, ze drinkt goed, dus geen gevaar voor uitdroging.
De volgende dag onveranderd en ik besloot naar de apotheek te gaan hier in het dorp. Misschien vier kilometer rijden. Hier verkopen ze diergeneesmiddelen bij de apotheek. Ik kreeg Canikur tabletten mee.
Gigantische pillen! Hoe krijg je die naar binnen bij een hond die niet wil eten? 
In de gebruiksaanwijzing stond dat honden ze heeeeeerlijk vinden. Ja, ja. Niet dus. Wanneer de hond ze niet wil nemen kunt u de twee tabletten (per keer) fijn maken en twee maal zoveel water toevoegen zodat er een papje ontstaat, dan geven met een lepel. Ja, ja. 
De pillen zijn qua grootte te vergelijken met iets als zetpillen, dat twee maal plus water is aardig wat. Ik bedacht me nog een vijzel te hebben en een spuit van de tandarts. Alles plastic en bedoeld om water tussen je tanden door te spuiten. Nooit gebruikt, ooit gratis gekregen. Opening waar het papje door moet iets groter geknipt. Met een ander kleiner spuitje het papje opgezogen en in de grotere spuit tot hij vol zat. Naar Rushy en lip aan een kant waar een kies mist opgetild. Spuitje in het gaatje waar ooit de kies zat, kop een klein beetje achterover en heel langzaam leegspuiten. Het was een probeersel en als dat niet zou lukken… 
Maar Rushy slikte braaf en slikte braaf. Eer het papje op was waren het wel vier spuiten en ze bleef braaf slikken. Zo lief. Zo heb ik het zeven keer gedaan, zeven keer een papje van twee pillen, dan was de kuur klaar. Heel langzaam werd het iets beter en na twee dagen met de kuur begon ze weer te eten. De ontlasting werd wat beter en na een dag of vijf was het goed!

Ik durf zelfs te zeggen dat ze beter is dan daarvoor! Vrolijker, fitter, rennen! Echt heel vrolijk. En… mooiere drollen J
Achteraf kun je zeggen: 'Blij dat we niet naar Östersund zijn gegaan met haar en weer allerlei onderzoeken voor niets.' 
Maar als je er voor staat is de twijfel groot en toevallig hebben we in dit geval goed gekozen.

Lief oud koppie!
Van het bruine masker (zie rechter kolom) is niets meer over.

Nu hoorde ik van iemand uit Hammardal dat daar ook een dierenarts zit. 
Dat is maar 20 km verder dan Strömsund, dus 70 km. Altijd beter dan 150 naar Östersund. Al deze plaatsen liggen in het verlengde van elkaar aan de E45 zuidwaarts.
Hoting, Strömsund (50), Hammerdal (70), Östersund (150).
Tja, ik schreef het al eens eerder, je hebt hier niet alles om de hoek, maar het is er wel. De afstanden zijn hier alleen veel groter.

Deze provincie Jämtland is qua oppervlakte helemaal niet zo heel veel kleiner dan Nederland. Nederland bijna 17 miljoen mensen, Jämtland bijna 113.000 mensen. Wel logisch dat de vraag en dus het aanbod kleiner is. We hebben het er in de meeste gevallen graag voor over, maar bij ziekte van je huisdier…

Voor de liefhebbers weer een nieuw bericht op Peter zijn blog, je komt er door HIER te klikken.

Gon

11 opmerkingen:

 1. 17.000.000 ik dacht dat dat niet klopte maar 16.928.194 vandaag ergens... Ik kan me dat helemaal niet meer voorstellen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn dat het goed gaat met de hond, had er alle vertrouwen in. Wij hebben ook zo'n klein mormel gehad en ze zijn er niet onder te krijgen hoor ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat het weer beter gaat.
  Nooit leuk als een huisdier ziek is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Willem
  Ja, toen wij op school zaten leerden we dat NL 12.000.000 inwoners had!
  Rushy is ook nog een kruising (boerenfox) en die worden meestal ook ouder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Sjonge zeg, wat een takkewijf die dierenarts (sorry voor het lelijke woord)! Laat zomaar de hond over aan z'n lot omdat zij geen zin heeft er naar te kijken.
  Maar gelukkig heb je een goede oplossing gevonden en is Rushy weer opgeknapt

  Fijn weekend!
  Liefs,Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hej Gonny,

  Ik weet goed hoe het voelt als je huisdier ziek is, je hebt er alles voor over om het weer beter te maken. Fijn dat Rushy er weer helemaal bovenop is.

  Kram, Els

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb je verhaal vol spanning zitten lezen en dacht... hoe kan dit nog goed aflopen?????
  Er lijkt wel een wonder gebeurd, Gon...
  Wat heerlijk dat Rushy weer beter is en dat het zo goed gaat met hem!
  Maar ik ben het Marga eens wat betreft de dierenarts, tjonge ... heb je nou een hart voor dieren of niet?
  Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gelukkig dat het nu weer beter gaat en dat je niet zover hoefde rijden.
  Ik hoop dat ze nog lang bij jullie zijn!!! (Ze horen er zo bij he?)
  groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat is het wat met die beesten he? Ze kunnen niet zeggen wat er is en we houden zo van ze! Gelukkig is het goed afgelopen. Maar spannend was het zo te lezen wel! XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Gon,
  Wat een verhaal zeg. En gelukkig is Rush weer ok. En dat gewoon van iets van de apotheek. Echt niet te geloven. Dat de dierenarts zoiets niet had kunnen bedenken... Ik kan mij voorstellen, dat jullie hele erge spannende tijden hebben meegemaakt.
  Heeel veeel sterkte!
  Geniet van elkaar!
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn dat het is goedgekomen met Rushy! En wat een waardeloos mens, zo'n dierenarts die je in acute nood niet eens wil helpen...

  BeantwoordenVerwijderen